bułeczki nocne

Bułeczki nocne

Bułeczki nocne wyrastają w lodówce, rano trzeba je uformować, dać trochę podrosnąć i wstawić do piekarnika. Miękkie, pachnące, rumiane, bosssskie.
Obudzić się rano z zapachem pieczonych bułek i świeżo zmielonej kawy – wtedy żadna plucha niestraszna. Kto doświadczy – jest szczęściarzem, co? Trzeba wstać z godzinę wcześniej…
No nie wiem… choć raz w roku na czyjeś urodziny???:) Albo w leniwą sobotę?
Wieczorem wrzucasz ciasto do miksera lub szybko zarabiasz ręcznie w misce. 6-8 minut. Rano dzielisz na porcje, formujesz bułeczki, trochę czekasz by ciasto podrosło i pieczesz.
Ten kształt  – może być dowolny. Zawijasy są dla fantazji, przy nich najpierw musisz utoczyć wałeczek. Ale zwyczajnie możesz uformować kulki i tyle. Albo dziabnąć do spodu przez środek tępa stroną noża by uzyskać tzw. bułkę “dziabaną”. Jak tam wolisz.
Cokolwiek uformujesz, jesteś pierwszoligowym wypiekaczem. Rodzina może ponosić Cię na rękach. Albo wypada choć cmoknąć z rozrzewnieniem w policzek:)

Zobacz też przepis na bułeczki “ptaszki”

Zobacz też przepis na inne domowe bułeczki

Zobacz też przepis na zwijanie bułeczek w uroczy supełek, z przepisu powyżej – też tak możesz.

PS jeśli nie chcesz – możesz zwyczajnie, po zarobieniu ciasta zaczekać godzinę, aż ciasto wyrośnie i formować bułeczki.

Bułeczki nocne – składniki (na 12 małych lub 8 nieco większych bułek) :

  • 500 g mąki pszennej (każdy typ)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 25g świeżych drożdży lub 7g suchych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 (czubata) łyżeczka soli
  • ok. 125 ml mleka
  • ok. 125 ml wody (można dać samą wodę lub samo mleko)
  • ok. 1/3 szklanki oleju roślinnego (80ml)
  • do posmarowania  – 1 jajko lub mleko
  • do posypania – mak suchy, sezam, słonecznik, czarnuszka itp.

Bułeczki nocne – przepis:

Jeśli używamy świeżych drożdży: mleko wymieszać z wodą, dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać i odstawić na 15 minut by zaczyn “ruszył” czyli lekko się spienił.
Drożdże suche należy wsypać bezpośrednio do mąki, bez wyrastania.
Wszystkie składniki (razem z olejem, 80ml) włożyć do jednej miski i zagniatać ok. 6-10 minut (ręcznie lub mikserem z końcówkami haki), aż powstanie jednolite ciasto.
Przełożyć ciasto do dużej miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą lub np. kąpielowym czepkiem  i wstawić do lodówki na 6-10 godzin. Ciasto przez noc może wcale nie wyrosnąć, wyrosnąć trochę lub więcej. Każdy wariant jest ok:)
Rano wyjąć ciasto na dobrze oprószony mąką blat.
Dłonie dobrze jest posmarować olejem lub oliwą – wtedy ciasto mniej się klei.
Podzielić ciasto na  8 lub 12 równych części i z każdej utoczyć kulkę zawijając nierówności pod spód.
Układać bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można je leciutko spłaszczyć dłonią.
Okryć ściereczką i odstawić na 1/2h (w ciepłe miejsce) do wyrośnięcia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć nasionami.
Wstawić na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika (220 stopni).

By skórka była bardziej miękka można na dnie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z wodą.
Piec ok. 15 – 20 minut do zrumienienia bułeczek.

Kroić ostudzone.

bułeczki nocne

bułeczki nocne

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam -niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie