słodkie bułeczki ptaszki

Słodkie bułeczki „ptaszki”

Słodkie bułeczki „ptaszki”- w kształcie uroczo przytulonych do siebie gołąbków (chyba gołąbków:), idealnie nadadzą się na śniadanie albo słodki podwieczorek i do wielkanocnego koszyczka.
Drożdżówki mają zwartą strukturę z wyraźnie wyczuwalnymi włóknami, nie należą do tych mocno napuszonych i lekkich wypieków.
Sposób przygotowania ciasta nieco różni się od tego, które robię zazwyczaj, tu jest jeszcze prościej. Ze świeżymi drożdżami postępuje się jak z suszonymi, nie ma potrzeby by zaczyn wyrastał, płynne składniki miesza się w jednym naczyniu i siup je prosto do mąki.
Formowanie bułek wymaga nieco cierpliwości, choć to nic trudnego. Już widzę Panią Iwonkę z naszego sklepiku (już go nie ma, hlip, hlip) jak robi drożdżówki z wnukami:) Kto wie, może przebiją popularnością jej ptysie – łąbądki;)
Kluczowe jest uformowanie dzióbka i wetknięcie kulek pieprzu w miejsce oczek. Cholery- lubią wypadać. Nie mniej jednak to fajna zabawa, a o nią przecież w kuchni chodzi, bez napinań i dla relaksu wszystko znacznie lepiej smakuje. Wiem, to niełatwe w przedświątecznym czasie, ale trzeba się uczyć:)
Z podanego przepisu wychodzi 8 dużych bułeczek, ptaszki można też piec w miniaturkach, wystarczy podzielić ciasto na jeszcze mniejsze kawałki, uzyskamy wtedy 16 sztuk.

Zobacz film z instrukcją wykonania i koniecznie zasubskrybuj kanał na YT 🙂

Słodkie bułeczki „ptaszki” – składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży lub 11 g drożdży suchych (zwykle – półtorej paczki)
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki wanilii (sproszkowanej lub środek wyskrobany z przeciętej laski) lub kilka kropli ekstraktu
  • 100 g stopionego, niegorącego masła
  • jajko
  • ziarenka pieprzu lub czarnuszki na oczka

Słodkie bułeczki „ptaszki” – przepis

Do ciepłego (nie bardzo gorącego) mleka dodać pokruszone drożdże, sól, wanilię, stopione masło, wymieszać.
Mąkę wymieszać w dużej misce z cukrem.
Wlać płynne składniki i wyrabiać ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówkami w kształcie haka ok. 10 – 15 minut. Ciasto powinno być miękkie, mieć zwartą, elastyczną konsystencję. W razie potrzeby można dodać odrobinę więcej mąki – jeśli jest bardzo luźne lub mleka, jeśli wychodzi twarde.
Przełożyć ciasto do miski posmarowanej łyżką oleju, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na godzinę a lepiej – półtorej, w ciepłe miejsce, np. na kaloryfer albo do nagrzanego wcześniej do 50 st a następnie wyłączonego piekarnika. Niektórzy wstawiają ciasto do drugiej miski z gorącą wodą, dolewając ciepłej w miarę jej stygnięcia.

Kuchenny blat lub stolnicę podsypać mąką.
Z ciasta uformować koło, lekko rozwałkować i podzielić nożem, nożem do pizzy, radełkiem itp. na 4, 8 a następnie na 16 części. Jeśli chcemy uzyskać miniaturki – każdy kawałek jeszcze na pół. Na zdjęciu są widoczne duże bułeczki.
Z blatu czy stolnicy, w miejscu składania bułeczek usunąć mąkę.
Ręce natłuścić olejem rzepakowym lub słonecznikowym lub oliwą.
Z dwóch kawałków ciasta utoczyć wałeczki. Mogą być lekko grubsze przy końcach ale dobrze je również rolować chwilę by były gładkie. Końce będą tworzyć główki i ogonki.
Ułożyć je w kształcie zachodzących na siebie liter U, tak by miały część wspólną w okrągłej części.
Przez powstały pomiędzy nimi otwór przewlec pod spód dwie końcówki wałeczków.
Uformować je w możliwie okrągłe kulki – główki ptaszków. Zrobić dziobki.
Przy pomocy widelca spłaszczyć dwie pozostałe części wałeczka – to będą ogonki.
Wykałaczką nakłuć miejsca na oczka i w otwory włożyć ziarenka pieprzu albo czarnuszki.
Uformowane ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmarować roztrzepanym w kubku jajkiem.
Włożyć do zimnego piekarnika ustawionego na 180 stopni, na środkową półkę z funkcją góra – dól.
Duże bułeczki piec ok. 25- 30 minut do zrumienienia ciastek. Gdyby mocno rumieniły się wcześniej – przykryć je luźnym arkuszem papieru do pieczenia. Małym wystarczy ok. 20 minut.

Można też tradycyjnie, po ukształtowaniu odstawić bułeczki przed pieczeniem do wyrośnięcia na ok. 30 minut i upiec w całkowicie rozgrzanym piekarniku. Należy skrócić wtedy nieco czas pieczenia do 20 minut przy większych, i przy mniejszych – 12- 15 minut.

Ciastka wyjąć z piekarnika i wystudzić je na metalowej kratce.

słodkie bułeczki ptaszki

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie