słodkie bułeczki ptaszki

Słodkie bułeczki „ptaszki”

Słodkie bułeczki „ptaszki”- w kształcie uroczo przytulonych do siebie gołąbków (chyba gołąbków:), idealnie nadadzą się na śniadanie albo słodki podwieczorek i do wielkanocnego koszyczka.
Drożdżówki mają zwartą strukturę z wyraźnie wyczuwalnymi włóknami, nie należą do tych mocno napuszonych i lekkich wypieków.
Sposób przygotowania ciasta nieco różni się od tego, które robię zazwyczaj, tu jest jeszcze prościej. Ze świeżymi drożdżami postępuje się jak z suszonymi, nie ma potrzeby by zaczyn wyrastał, płynne składniki miesza się w jednym naczyniu i siup je prosto do mąki.
Formowanie bułek wymaga nieco cierpliwości, choć to nic trudnego. Już widzę Panią Iwonkę z naszego sklepiku (już go nie ma, hlip, hlip) jak robi drożdżówki z wnukami:) Kto wie, może przebiją popularnością jej ptysie – łąbądki;)
Kluczowe jest uformowanie dzióbka i wetknięcie kulek pieprzu w miejsce oczek. Cholery- lubią wypadać. Nie mniej jednak to fajna zabawa, a o nią przecież w kuchni chodzi, bez napinań i dla relaksu wszystko znacznie lepiej smakuje. Wiem, to niełatwe w przedświątecznym czasie, ale trzeba się uczyć:)
Z podanego przepisu wychodzi 8 dużych bułeczek, ptaszki można też piec w miniaturkach, wystarczy podzielić ciasto na jeszcze mniejsze kawałki, uzyskamy wtedy 16 sztuk.

Zobacz film z instrukcją wykonania i koniecznie zasubskrybuj kanał na YT 🙂

Słodkie bułeczki „ptaszki” – składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży lub 11 g drożdży suchych (zwykle – półtorej paczki)
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki wanilii (sproszkowanej lub środek wyskrobany z przeciętej laski) lub kilka kropli ekstraktu
  • 100 g stopionego, niegorącego masła
  • jajko
  • ziarenka pieprzu lub czarnuszki na oczka

Słodkie bułeczki „ptaszki” – przepis

Do ciepłego (nie bardzo gorącego) mleka dodać pokruszone drożdże, sól, wanilię, stopione masło, wymieszać.
Mąkę wymieszać w dużej misce z cukrem.
Wlać płynne składniki i wyrabiać ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówkami w kształcie haka ok. 10 – 15 minut. Ciasto powinno być miękkie, mieć zwartą, elastyczną konsystencję. W razie potrzeby można dodać odrobinę więcej mąki – jeśli jest bardzo luźne lub mleka, jeśli wychodzi twarde.
Przełożyć ciasto do miski posmarowanej łyżką oleju, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na godzinę a lepiej – półtorej, w ciepłe miejsce, np. na kaloryfer albo do nagrzanego wcześniej do 50 st a następnie wyłączonego piekarnika. Niektórzy wstawiają ciasto do drugiej miski z gorącą wodą, dolewając ciepłej w miarę jej stygnięcia.

Kuchenny blat lub stolnicę podsypać mąką.
Z ciasta uformować koło, lekko rozwałkować i podzielić nożem, nożem do pizzy, radełkiem itp. na 4, 8 a następnie na 16 części. Jeśli chcemy uzyskać miniaturki – każdy kawałek jeszcze na pół. Na zdjęciu są widoczne duże bułeczki.
Z blatu czy stolnicy, w miejscu składania bułeczek usunąć mąkę.
Ręce natłuścić olejem rzepakowym lub słonecznikowym lub oliwą.
Z dwóch kawałków ciasta utoczyć wałeczki. Mogą być lekko grubsze przy końcach ale dobrze je również rolować chwilę by były gładkie. Końce będą tworzyć główki i ogonki.
Ułożyć je w kształcie zachodzących na siebie liter U, tak by miały część wspólną w okrągłej części.
Przez powstały pomiędzy nimi otwór przewlec pod spód dwie końcówki wałeczków.
Uformować je w możliwie okrągłe kulki – główki ptaszków. Zrobić dziobki.
Przy pomocy widelca spłaszczyć dwie pozostałe części wałeczka – to będą ogonki.
Wykałaczką nakłuć miejsca na oczka i w otwory włożyć ziarenka pieprzu albo czarnuszki.
Uformowane ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmarować roztrzepanym w kubku jajkiem.
Włożyć do zimnego piekarnika ustawionego na 180 stopni, na środkową półkę z funkcją góra – dól.
Duże bułeczki piec ok. 25- 30 minut do zrumienienia ciastek. Gdyby mocno rumieniły się wcześniej – przykryć je luźnym arkuszem papieru do pieczenia. Małym wystarczy ok. 20 minut.

Można też tradycyjnie, po ukształtowaniu odstawić bułeczki przed pieczeniem do wyrośnięcia na ok. 30 minut i upiec w całkowicie rozgrzanym piekarniku. Należy skrócić wtedy nieco czas pieczenia do 20 minut przy większych, i przy mniejszych – 12- 15 minut.

Ciastka wyjąć z piekarnika i wystudzić je na metalowej kratce.

słodkie bułeczki ptaszki

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)