Jak zrobić domowe kajzerki

Domowe kajzerki wyszły jak malowane. Pięknie zrumienione, błyszczące. Przepis na nie zamieściła ostatnio Liska z White Plate. Upiekłam i ja. Różnią się nieco od sklepowych, te domowe mają nieco grubszą skórkę i najlepiej zjeść je tego samego dnia, nie mają polepszaczy i sklepowych konserwantów to i szybciej się starzeją. Ale chyba nie zdążą przecież doczekać następnego ranka?:) Ich zwijanie nie jest trudne, trochę jak lepienie z plasteliny, bardzo fajna zabawa. Zamieściłam fotograficzną instrukcję, udało się mnie, choć do cierpliwych nie należę, uda się wszystkim.

Domowe kajzerki.

Inny przepis na bułeczki – tutaj.

domowe kajzerki
domowe kajzerki

domowe kajzerki – składniki ( na 8 bułeczek) : 

– 350 g mąki pszennej

– 60 g mąki ziemniaczanej
– 20 g cukru
– 1,5 łyżeczki soli
– 1 jajko
– 230 ml mleka
– 30 g świeżych drożdży (lub 7g suchych)
– 40 g miękkiego masła
do posmarowania – łyżka śmietany wymieszana z żółtkiem
do posypania – gruba sól, mak, sezam, u mnie – czarnuszka

domowe kajzerki – przepis

Świeże drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, suchych nie ma potrzeby rozpuszczać, wystarczy dodać do mąki. Obie mąki zmieszać z  pozostałymi składnikami, dodać drożdże. Zagnieść ciasto, odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Miskę należy przykryć ściereczką, a kulę ciasta można dodatkowo posmarować olejem, zapobiegnie to jego wysychaniu. Po urośnięciu, podzielić ciasto na dwie, cztery a następnie na osiem części.
 Na podsypanym mąką blacie utoczyć wałeczek długości ok. 30 cm. Podsypać mąką, by się nie kleił.

 

   Zwinąć tak, jakbyśmy chcieli na wałeczku zawiązać supełek.Właściwie – zwiążmy go:)
Koniec wałeczka wychodzący spod spodu, wywinąć na wierzch i wkleić do środka bułeczki.

Drugi, wolny koniec bułeczki zawinąć pod spód.

Gotowe.

 

Bułki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Posmarować śmietaną wymieszaną z żółtkiem, posypać ulubioną posypką.  Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piec bułeczki bez termoobiegu, ok. 15 -20 minut.

 

domowe kajzerki
domowe kajzerki
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Ervisha
    8 czerwca, 2014, 5:54 am

    Domowe bułeczki to zawsze ;D

  2. Karola
    8 czerwca, 2014, 8:00 am

    Jutro sie za to biore :)) dzieki za przepis ;))

  3. Aguś kulinarnie
    8 czerwca, 2014, 8:06 am

    Uśmiechają się do mnie:)

  4. Mariola s
    9 czerwca, 2014, 6:02 am

    Ale żółciutkie- bardzo bardzo apetyczne:)

  5. Anonimowy
    29 października, 2014, 4:50 pm

    Czy posmarowanie buleczek jest konieczne? Smietana sie skonczyla i nie mam pojecia czym ja zastapic 🙁

    1. opalanka
      29 października, 2014, 6:12 pm

      Może być samo rozkłócone jajko albo jajko z mlekiem.

    2. opalanka
      29 października, 2014, 6:13 pm

      A nieposmarowane niczym tylko nie będą błyszczące.

  6. Anonimowy
    5 stycznia, 2015, 7:38 am

    Czy jak upiekę bułeczki wieczorem to będą dobre na śniadanie? skoro napisałaś żeby piec bez termoobiegu, tzn. że mam włączyć piekarnik na grzanie góra/dół? Pozdrawiam, Beata

    1. opalanka
      5 stycznia, 2015, 2:14 pm

      Rano będą już nieświeże. Można uformować wieczorem, wstawić do lodówki i piec rano. Albo ciasto bez formowania wstawić do lodówki i rano formować i piec. Na funkcji góra/dół.

  7. Anonimowy
    23 stycznia, 2015, 11:42 am

    Czy jak robie z suchych drozdzy to nadal mam dodac mleko

  8. Anonimowy
    23 stycznia, 2015, 11:44 am

    Proszę o odpowiedź Dziękuję

    1. opalanka
      23 stycznia, 2015, 7:54 pm

      Tak, tylko drożdże dodaje się bezpośrednio do mąki.

  9. Anonimowy
    26 marca, 2015, 9:32 am

    Wlasnie moje buleczki rosna.Za moment bede je piekla. Juz sie nie moge doczekac cieplutkiej buleczki z kawusia!

  10. Anonimowy
    26 sierpnia, 2015, 8:52 pm

    Pyszne buleczki, robilam juz 2 razy, nawet na drugi dzien mieciutkie 🙂
    Mam pytanie, czy mozna byloby zamienic jakas czesc maki pszennej na zytnia ?

    1. opalanka
      26 sierpnia, 2015, 9:06 pm

      Niewielką. Nie będą takie puszyste niestety.

  11. Anonimowy
    9 lutego, 2016, 3:31 pm

    Przepyszne,nic dodać nic ująć,polecam!!!!

  12. Gal Anonim
    23 kwietnia, 2020, 3:03 pm

    Bułki są świetne. Tylko coś nie tak z ilością mąki dla 230ml mleka, muszę sporo dosypać bo ciasto wychodzi strasznie klejące. I jeszcze coś nie gra z ilością drożdży bo ponoć suche 7g to 25g świeżych. Robiłem już 6 razy i za każdym razem jest za mało mąki :((

    1. Beata Królikiewicz
      24 kwietnia, 2020, 6:40 am

      A spróbuj zostawić to za mało, pozwolić by ciasto wyrosło po długim wyrabianiu. Potem omączoną dłonią formuj bułki.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)