Jak zrobić domowe kajzerki

Domowe kajzerki wyszły jak malowane. Pięknie zrumienione, błyszczące. Przepis na nie zamieściła ostatnio Liska z White Plate. Upiekłam i ja. Różnią się nieco od sklepowych, te domowe mają nieco grubszą skórkę i najlepiej zjeść je tego samego dnia, nie mają polepszaczy i sklepowych konserwantów to i szybciej się starzeją. Ale chyba nie zdążą przecież doczekać następnego ranka?:) Ich zwijanie nie jest trudne, trochę jak lepienie z plasteliny, bardzo fajna zabawa. Zamieściłam fotograficzną instrukcję, udało się mnie, choć do cierpliwych nie należę, uda się wszystkim.

Domowe kajzerki.

Inny przepis na bułeczki – tutaj.

domowe kajzerki
domowe kajzerki

domowe kajzerki – składniki ( na 8 bułeczek) : 

– 350 g mąki pszennej

– 60 g mąki ziemniaczanej
– 20 g cukru
– 1,5 łyżeczki soli
– 1 jajko
– 230 ml mleka
– 30 g świeżych drożdży (lub 7g suchych)
– 40 g miękkiego masła
do posmarowania – łyżka śmietany wymieszana z żółtkiem
do posypania – gruba sól, mak, sezam, u mnie – czarnuszka

domowe kajzerki – przepis

Świeże drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, suchych nie ma potrzeby rozpuszczać, wystarczy dodać do mąki. Obie mąki zmieszać z  pozostałymi składnikami, dodać drożdże. Zagnieść ciasto, odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Miskę należy przykryć ściereczką, a kulę ciasta można dodatkowo posmarować olejem, zapobiegnie to jego wysychaniu. Po urośnięciu, podzielić ciasto na dwie, cztery a następnie na osiem części.
 Na podsypanym mąką blacie utoczyć wałeczek długości ok. 30 cm. Podsypać mąką, by się nie kleił.

 

   Zwinąć tak, jakbyśmy chcieli na wałeczku zawiązać supełek.Właściwie – zwiążmy go:)
Koniec wałeczka wychodzący spod spodu, wywinąć na wierzch i wkleić do środka bułeczki.

Drugi, wolny koniec bułeczki zawinąć pod spód.

Gotowe.

 

Bułki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Posmarować śmietaną wymieszaną z żółtkiem, posypać ulubioną posypką.  Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piec bułeczki bez termoobiegu, ok. 15 -20 minut.

 

domowe kajzerki
domowe kajzerki
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Ervisha
    8 czerwca, 2014, 5:54 am

    Domowe bułeczki to zawsze ;D

  2. Karola
    8 czerwca, 2014, 8:00 am

    Jutro sie za to biore :)) dzieki za przepis ;))

  3. Aguś kulinarnie
    8 czerwca, 2014, 8:06 am

    Uśmiechają się do mnie:)

  4. Mariola s
    9 czerwca, 2014, 6:02 am

    Ale żółciutkie- bardzo bardzo apetyczne:)

  5. Anonimowy
    29 października, 2014, 4:50 pm

    Czy posmarowanie buleczek jest konieczne? Smietana sie skonczyla i nie mam pojecia czym ja zastapic 🙁

    1. opalanka
      29 października, 2014, 6:12 pm

      Może być samo rozkłócone jajko albo jajko z mlekiem.

    2. opalanka
      29 października, 2014, 6:13 pm

      A nieposmarowane niczym tylko nie będą błyszczące.

  6. Anonimowy
    5 stycznia, 2015, 7:38 am

    Czy jak upiekę bułeczki wieczorem to będą dobre na śniadanie? skoro napisałaś żeby piec bez termoobiegu, tzn. że mam włączyć piekarnik na grzanie góra/dół? Pozdrawiam, Beata

    1. opalanka
      5 stycznia, 2015, 2:14 pm

      Rano będą już nieświeże. Można uformować wieczorem, wstawić do lodówki i piec rano. Albo ciasto bez formowania wstawić do lodówki i rano formować i piec. Na funkcji góra/dół.

  7. Anonimowy
    23 stycznia, 2015, 11:42 am

    Czy jak robie z suchych drozdzy to nadal mam dodac mleko

  8. Anonimowy
    23 stycznia, 2015, 11:44 am

    Proszę o odpowiedź Dziękuję

    1. opalanka
      23 stycznia, 2015, 7:54 pm

      Tak, tylko drożdże dodaje się bezpośrednio do mąki.

  9. Anonimowy
    26 marca, 2015, 9:32 am

    Wlasnie moje buleczki rosna.Za moment bede je piekla. Juz sie nie moge doczekac cieplutkiej buleczki z kawusia!

  10. Anonimowy
    26 sierpnia, 2015, 8:52 pm

    Pyszne buleczki, robilam juz 2 razy, nawet na drugi dzien mieciutkie 🙂
    Mam pytanie, czy mozna byloby zamienic jakas czesc maki pszennej na zytnia ?

    1. opalanka
      26 sierpnia, 2015, 9:06 pm

      Niewielką. Nie będą takie puszyste niestety.

  11. Anonimowy
    9 lutego, 2016, 3:31 pm

    Przepyszne,nic dodać nic ująć,polecam!!!!

  12. Gal Anonim
    23 kwietnia, 2020, 3:03 pm

    Bułki są świetne. Tylko coś nie tak z ilością mąki dla 230ml mleka, muszę sporo dosypać bo ciasto wychodzi strasznie klejące. I jeszcze coś nie gra z ilością drożdży bo ponoć suche 7g to 25g świeżych. Robiłem już 6 razy i za każdym razem jest za mało mąki :((

    1. Beata Królikiewicz
      24 kwietnia, 2020, 6:40 am

      A spróbuj zostawić to za mało, pozwolić by ciasto wyrosło po długim wyrabianiu. Potem omączoną dłonią formuj bułki.

  13. Ola
    10 lutego, 2021, 2:25 pm

    Bułki robione wiele razy – rewelacja!!!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)