Jak się robi bułki grahamki
Jak się robi bułki grahamki, dobre, solidne, smakujące jak prawdziwe, przedwojenne pieczywo? Nie wiem jak smakowało to przedwojenne, ale moja babcia określała tym słowem rzeczy, które dziś szybciej nazwiemy oldschool – staroświeckie, w starym stylu, kojarzące się z dobrą jakością. Bez chemicznych polepszaczy, niebarwione, z prawdziwej mąki graham. Bardzo dobre bułki grahamki. Zdrowszy wariant “przedwojennej”, pysznej, najlepszej kajzerki (przepis -klik).
Kajzerki robię nałogowo, z wielkim trudem powstrzymuję się od zjedzenia ilości jakich pragnę, kiedy bułka już lekko wystygła, chrupie i pachnie nieziemsko. Bułki grahamki, podobnie jak tamte bułeczki są wykonane przy pomocy łatwego przepisu, zatem ci co lubią – zrobić powinni 🙂
bułki grahamki – składniki ( na 6 dużych bułek) :
– 7 g drożdży instant lub 30 g drożdży świeżych
– 250 ml ciepłej, niegorącej wody
– łyżeczka cukru
– 150 g mąki pszennej (typ od 450 do 650)
– 300 g mąki pszennej graham (typ 1850)
Mąkę pszenną można w całości zastąpić mąką graham, wypiek będzie wtedy cięższy.
– czubata łyżeczka soli
– 2 łyżki oleju
– mleko do smarowania bułeczek
Świeże drożdże wkruszyć do dużego kubka. Dodać 125 ml wody, cukier, łyżeczkę pszennej mąki, wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut by lekko podrosły. Jeśli używamy suchych drożdży, wystarczy je wsypać bezpośrednio do mąki, bez robienia rozczynu.
Do dużej miski wsypać oba rodzaje mąki, sól, olej, zaczyn ze świeżych drożdży lub wyspać drożdże instant. Jeśli używamy tych ostatnich – teraz dajemy też połowę wody i cukier.
Zagnieść ciasto ręcznie na kuchennym blacie podsypanym mąką lub w misce, mikserem z końcówką hak. W miarę zagniatania dodawać stopniowo pozostałą wodę. Jeśli ciasto będzie bardzo twarde, dać nieco więcej wody.
Po ok. 10-15 minutach pracy, ciasto stanie się zwartą kulą. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić pod przykryciem z folii lub ściereczki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. O ile nie ma upalnego lata, najczęściej podgrzewam do 50 st. piekarnik, wyłączam grzałki i zostawiam włączone światełko. Tam wstawiam miskę z ciastem na 1- 2 godziny.
Kiedy masa podwoi objętość wyłożyć ciasto na podsypany mąką blat. Podzielić na trzy części, każdą z nich na pół.
Lekko natłuszczonymi dłońmi utoczyć z ciasta kule.
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułki można naciąć żyletką, skalpelem lub ostrym nożem – na krzyż.
Uformowane bułki przykryć ściereczką i odstawić by podrosły na ok. 10 – 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.
Przy pomocy pędzelka posmarować bułki mlekiem.
Włożyć formę z grahamkami do pieca, na 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika przełożyć do stygnięcia na metalową kratkę.
Sama nie robiłam, Twoje zachęcają do jedzenia i zrobienia:)
super pomysł! przynajmniej wiesz co jesz!
muszę wypróbować!
no ba! Sklepowe grahamki są do kitu..
Te domowe, albo babcine: z prawdziwej mąki,nie oszukane, nic a nic.. to musi być dobre 🙂
No przepisz na życzenie jak dla mnie 🙂
oj zapisuję, zapisuję, takie prawdziweee 🙂
Bułeczki przepyszne:)
Chlebek piekę, a bułeczki rzadko. Te Twoje wyglądają bardzo smacznie 🙂
Wygladaja smakowicie (jak wszystko tutaj z reszta – uwielbiam Twoj blog, mam go nawet w 'ulubionych' na fb.)
Kajzerki robilam kilka razy, niestety zawsze wychodza mi dosc twarde z jeszcze twardsza skorka. Podpowiedz prosze co powinnam poprawic zeby byly takie jak powinny.
Jesli pieczesz z termoobiegiem- wylacz, Sprobuj zostawic pare minut dluzej niz zwykle do wyrastania na blaszce przed pieczeniem. Skorka wychodzi twardsza niz w bulkach kajzerkach z marketu, nie sa tez az tak napowietrzone. No i daj znac czy jest zmiana;)
A. A przy nastepnej probie I sprobuj zmniejszyc o 10 st temperature.
Dzieki wielkie za odpowiedz, bardzo milo.
Bede probowac az do skutku:)
a takie pytanie odnośnie smarowania mlekiem: czy można posmarować mlekiem UHT czy ono się nada?
Tak.
Nie mogę kupic mąki Graham czy z maka orkiszowa mogę spróbować da rade taka zmiana?
Może kup pełnoziarnistą a jeśli z orkiszowej, to lepiej takie http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/10/najlepsze-domowe-bueczki.html
dziekuje za podpowiedz 🙂
Dlaczego oldschool? Czy stara szkoła to wyraz za trudny do wypowiedzenia? Cz zapamiętania bo to po polsku?
Bo lubię. Dlatego.
Upiekłam te bułeczki, wyszły na prawdę bardzo dobre mimo, że piekłam je pierwszy raz 🙂 Zdjęcia na moim blogu, zapraszam.
Czy można podwójna porcję? na dwóch blaszkach?
Tak, tylko należy piec po jednej blaszce albo z termoobiegiem, temperatura o 10 stopni mniej.
Można je jakoś przygotować poprzedniego dnia żeby rano upiec na śniadanko? 😉
Nie wiem na pewno, nie próbowałam. Wydaje mi się, że można by spróbować.
właśnie próbuje je upiec <3
Upieklam na termoobiegu na 200 stopniach. Czas skróciłam do 22 min bo juz były upieczone. Skórka twarda chrupiąca w środku ciasto gęste. Prawdziwe grahamki. Można sie jedną najeść. Dla mnie rewelacja.
witam, moje bułki właśnie się pieką. Mam pytanie czy po uformowaniu bułek i pozostawieniu ich na 30 min. do wyrośnięcia mają jeszcze wyrosnąć sporo, bo moje nie specjalnie urosły, pomimo że ciasto przed uformowaniem bułek urosło dość sporo, ale po uformowaniu już nie specjalnie.
To zależy w dużej mierze od temperatury otoczenia. Ale to nie jest bardzo puszysty wypiek.
U mnie jest bardzo ciepło, tak że to na pewno nie jest przyczyną, bo ciasto przed formowaniem wyrosło dość dużo, może źle robię że po wyrośnięciu jeszcze ciasto zarabiam, potem dzielę na kawałki i formuję bułki?, ale chyba inaczej się nie da? Jeszcze pytanko a może dwa: dlaczego Twoje bułki są takie jasne, moje wyszły ciemne (użyłam mąki pszennej gracham typ 1850 i pszennej typ 650), drugie pytanie: żeby bułki były jaśniejsze może zmniejszyć ilość mąki grachamki, a zwiększyć pszenną, co Ty na to?
Ciasta nie zarabiaj tylko podziel, bez większego starania ale też bez nadmiernego w nim mieszania. Mąką mące nierówna choć niby symbol ten sam.
Można dać więcej pszennej.
ale jak bułki się uformuje (ja je kulam tak jak pączki na blacie) to i tak przecież ciasto się zagniecie, no ale trzeba próbować. Następnym razem dam więcej mąki pszennej a mniej grachamki, i tak myślę czy jakby dodać więcej drożdży nie będą wtedy byłki pulchniejsze? jak myślisz?
Spróbuj trochę więcej, rzecz jasna dać można. Ja ciasto dzielę na porcje i tylko z zewnątrz , wierzchnią warstwę zbieram pod spód by nie wycisnąć z nich całego powietrza. Mąką graham nie daje aż takiej puszystości jak sama pszenna, a zdaje mi się, że TY miałaś nieco cięższą niż moja. Trzeba metoda prób i błędów, wyjścia nie ma:)
Dzięki za podpowiedzi, a może powiesz jakiej mąki gracham używasz? bo w każdym sklepie jej nie ma, kiedyś kupiłam taką w sklepie ze zdrową żywniścią i za 1/2 kg zapłaciłam więcej niż za 1kg w zwykłym sklepie i ta droższa była dużo jaśniejsza ale i grubsza, bo te tańsze są jakby bardziej zmielone i kolor mają taki rdzawy.
Nie polecam, złe proporcje. Moje bułki wylądowały w koszu 😉
Bułeczki wyszły pyszne! Na pewno będę je robić często;) pozdrawiam
Bułki pyszne! Zrobiłam malutkie piekłam 23 minut i są mega! Będę robić je bardzo często 🙂 pozdrawiam
Dziękuję za przepis wyszły super. Szkoda bo nie zrobiłam zdjęcia. Do anonimowy proporcje są ok przedtem też robiłam ale z innego przepisu i też poszły do kosza ten przepis jest super szybciutko ciasto rosło i tak też szybko zniknęły dla mnie super jutro robię bułeczki maślane pozdrawiam wszystkich i życzę udanych wypieków.
Bardzo się cieszę:)
Właśnie mi rośnie ciasto, czy jak już będę piekł bułki spryskiwacz piekarnik wodą? Oczekuję na odpowiedź około 2-ch godzin- tyle czasu mniej więcej do pieczenia
Nie,nie ma potrzeby.
Dziękuję za odpowiedź, nie pryskałem, bo trochę za późno, bułeczki w brzuszku- pychota, dzięki
z przedwojennego przepisu Babci to tylko mąka (nie wiem czy wtedy okreslano typ cyfrowo) i woda bo gdzie drożdże instant czy mikser z hakiem.
Lubię GRAHAMKI nawet bez zbędnej ideologii.
PIECZCIE GRAHAMKI
Ci powiem – bez ideologii – piecz śmiało:)
Dzisiaj, tj 10 godzin temu czyli już wczoraj, kupiłem mąkę 2000 i 1850 (graham) w PZZ Kraków, mają mały sklepik detaliczny z mąką na placki pizze itp podpłomyki i na pewno rano spróbuję produkcji grahamek bo w mojej piekarni te bułki kończą się już po godzinie ósmej 🙂
Daj znak jak poszło:)
Wciaz szukam dobrego przepisu na zdrowe bulki i ten niestety tez mnie zawiodl, choc dobrze sie zapowiadalo. Bulki wyszly twarde, zbite. Nie oczekuje puszystosci kajzerek ze sklepu, ale taki wypiek jest zbyt ciezki. Zalezalo mi głównie na tym, zeby zjadl je 1,5 roczny synek, ale wyplul juz pierwszy kes. Coz, moze mam jednak jakas felerna make? Sprobuje zmniejszyc jej udzial nastepnym razem. Mimo wszystko dziekuje za ten przepis i dam znac, czy zmiany poskutkowały ?
Grahamki są raczej twarde i zbite choć dużo zależy od mąki. Próbuj z innymi.
Beznadziejny przepis! Zmarnowalam tylko skladniki!!! Wyszly kamienie, a nie bulki! Proporcje sa zle dobrane
Przepis jest bardzo mało czytelny. Sposób jego napisania jest haotyczny i nie zrozumiały. Składniki są poplątane oraz powtarzają się wprowadzając w błąd.
Sprawdzę czy umiem lepiej. Pozdrawiam:)
Zrobilam zgodnie z przepisem i wszystko sie udalo. Chyba nawet nie pamietalam jak moga byc dobre grahamki… dla mnie przepis czytelny i zrozumialy 🙂
Jak zrobiłam je pierwszy raz, od razu wiedziałam, że te które kupuję w sklepie, to podróba:)
hej,
wyszły za słone, mimo iż dałam płaską łyżeczkę soli…ale tak to ok.
no to następnym razem trzeba mniej soli. Pozdrawiam:)
Bułki piekła już trzy razy , wyszły naprawdę SUPER. Moje dziecko nie chce jeśli żadnych innych bułeczek. Dziękujemy ? za pyszny przepis.
Bardzo się cieszę!
Bułki piekłam już trzy razy , wyszły naprawdę SUPER. Moje dziecko nie chce jeść żadnych innych bułeczek. Dziękujemy ? za pyszny przepis.
A co jeśli mam piekarnik gazowy z oznaczeniami stopni od 1 do 9? Jak upiec w takim piekarniku?