Jak się robi bułki grahamki

Jak się robi bułki grahamki, dobre, solidne, smakujące jak prawdziwe, przedwojenne pieczywo? Nie wiem jak smakowało to przedwojenne, ale moja babcia określała tym słowem rzeczy, które dziś szybciej nazwiemy oldschool – staroświeckie, w starym stylu, kojarzące się z dobrą jakością.  Bez chemicznych polepszaczy, niebarwione, z prawdziwej mąki graham. Bardzo dobre bułki grahamki.  Zdrowszy wariant „przedwojennej”, pysznej, najlepszej kajzerki (przepis -klik). 
Kajzerki robię nałogowo, z wielkim trudem powstrzymuję się od zjedzenia ilości jakich pragnę, kiedy bułka już lekko wystygła, chrupie i pachnie nieziemsko. Bułki grahamki, podobnie jak tamte bułeczki są wykonane przy pomocy łatwego przepisu, zatem ci co lubią – zrobić powinni 🙂

bułki grahamki

 

bułki grahamki

bułki grahamki – składniki ( na 6 dużych bułek) : 

– 7 g drożdży instant lub 30 g drożdży świeżych
– 250 ml ciepłej, niegorącej wody
– łyżeczka cukru
– 150 g mąki pszennej (typ od 450 do 650)
– 300 g mąki pszennej graham (typ 1850)
Mąkę pszenną można w całości zastąpić mąką graham, wypiek będzie wtedy cięższy.
– czubata łyżeczka soli
– 2 łyżki oleju
– mleko do smarowania bułeczek

Świeże drożdże wkruszyć do dużego kubka. Dodać 125 ml wody, cukier, łyżeczkę pszennej mąki, wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut by lekko podrosły. Jeśli używamy suchych drożdży, wystarczy je wsypać bezpośrednio do mąki, bez robienia rozczynu.
Do dużej miski wsypać oba rodzaje mąki, sól, olej, zaczyn ze świeżych drożdży lub wyspać drożdże instant. Jeśli używamy tych ostatnich – teraz dajemy też połowę wody i cukier.
Zagnieść ciasto ręcznie na kuchennym blacie podsypanym mąką lub w misce, mikserem z końcówką hak. W miarę zagniatania dodawać stopniowo pozostałą wodę. Jeśli ciasto będzie bardzo twarde, dać nieco więcej wody.
Po ok. 10-15 minutach pracy, ciasto stanie się zwartą kulą. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić pod przykryciem z folii lub ściereczki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. O ile nie ma upalnego lata, najczęściej podgrzewam do 50 st. piekarnik, wyłączam grzałki i zostawiam włączone światełko. Tam wstawiam miskę z ciastem na 1- 2 godziny.

Kiedy masa podwoi objętość wyłożyć ciasto na podsypany mąką blat. Podzielić na trzy części, każdą z nich na pół.
Lekko natłuszczonymi dłońmi utoczyć z ciasta kule.
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułki można naciąć żyletką, skalpelem lub ostrym nożem – na krzyż.
Uformowane bułki przykryć ściereczką i odstawić by podrosły na ok. 10 – 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.
Przy pomocy pędzelka posmarować bułki mlekiem.
Włożyć formę z grahamkami do pieca, na 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika przełożyć do stygnięcia na metalową kratkę.

bułki grahamki

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    16 kwietnia, 2015, 7:23 am

    Sama nie robiłam, Twoje zachęcają do jedzenia i zrobienia:)

  2. Sybilla
    16 kwietnia, 2015, 9:36 am

    super pomysł! przynajmniej wiesz co jesz!

  3. Ewa W
    16 kwietnia, 2015, 10:57 am

    muszę wypróbować!

  4. Salvador Dali
    16 kwietnia, 2015, 3:55 pm

    no ba! Sklepowe grahamki są do kitu..
    Te domowe, albo babcine: z prawdziwej mąki,nie oszukane, nic a nic.. to musi być dobre 🙂

  5. Monika Pie
    16 kwietnia, 2015, 6:12 pm

    No przepisz na życzenie jak dla mnie 🙂

  6. poproszedokladke.pl
    17 kwietnia, 2015, 5:53 am

    oj zapisuję, zapisuję, takie prawdziweee 🙂

  7. Anonimowy
    17 kwietnia, 2015, 1:06 pm

    Bułeczki przepyszne:)

  8. Urszula – Proste potrawy
    17 kwietnia, 2015, 6:02 pm

    Chlebek piekę, a bułeczki rzadko. Te Twoje wyglądają bardzo smacznie 🙂

  9. Anonimowy
    17 kwietnia, 2015, 9:14 pm

    Wygladaja smakowicie (jak wszystko tutaj z reszta – uwielbiam Twoj blog, mam go nawet w 'ulubionych' na fb.)
    Kajzerki robilam kilka razy, niestety zawsze wychodza mi dosc twarde z jeszcze twardsza skorka. Podpowiedz prosze co powinnam poprawic zeby byly takie jak powinny.

    1. opalanka
      19 kwietnia, 2015, 11:52 am

      Jesli pieczesz z termoobiegiem- wylacz, Sprobuj zostawic pare minut dluzej niz zwykle do wyrastania na blaszce przed pieczeniem. Skorka wychodzi twardsza niz w bulkach kajzerkach z marketu, nie sa tez az tak napowietrzone. No i daj znac czy jest zmiana;)

    2. opalanka
      19 kwietnia, 2015, 11:55 am

      A. A przy nastepnej probie I sprobuj zmniejszyc o 10 st temperature.

    3. Anonimowy
      19 kwietnia, 2015, 11:04 pm

      Dzieki wielkie za odpowiedz, bardzo milo.
      Bede probowac az do skutku:)

  10. Anonimowy
    21 kwietnia, 2015, 12:55 pm

    a takie pytanie odnośnie smarowania mlekiem: czy można posmarować mlekiem UHT czy ono się nada?

    1. opalanka
      21 kwietnia, 2015, 7:45 pm

      Tak.

  11. Monika Pie
    2 maja, 2015, 11:26 am

    Nie mogę kupic mąki Graham czy z maka orkiszowa mogę spróbować da rade taka zmiana?

    1. opalanka
      2 maja, 2015, 1:49 pm

      Może kup pełnoziarnistą a jeśli z orkiszowej, to lepiej takie http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/10/najlepsze-domowe-bueczki.html

  12. Monika Pie
    5 maja, 2015, 1:36 pm

    dziekuje za podpowiedz 🙂

  13. Anonimowy
    1 lutego, 2016, 4:18 am

    Dlaczego oldschool? Czy stara szkoła to wyraz za trudny do wypowiedzenia? Cz zapamiętania bo to po polsku?

    1. opalanka
      1 lutego, 2016, 8:12 am

      Bo lubię. Dlatego.

  14. Pieruńskie maszkety
    23 lutego, 2016, 6:14 pm

    Upiekłam te bułeczki, wyszły na prawdę bardzo dobre mimo, że piekłam je pierwszy raz 🙂 Zdjęcia na moim blogu, zapraszam.

  15. Anonimowy
    27 lutego, 2016, 10:22 am

    Czy można podwójna porcję? na dwóch blaszkach?

    1. opalanka
      27 lutego, 2016, 7:25 pm

      Tak, tylko należy piec po jednej blaszce albo z termoobiegiem, temperatura o 10 stopni mniej.

  16. Asia
    4 maja, 2016, 4:10 pm

    Można je jakoś przygotować poprzedniego dnia żeby rano upiec na śniadanko? 😉

    1. opalanka
      4 maja, 2016, 8:45 pm

      Nie wiem na pewno, nie próbowałam. Wydaje mi się, że można by spróbować.

  17. Anonimowy
    13 czerwca, 2016, 3:02 pm

    właśnie próbuje je upiec <3

  18. Anonimowy
    7 stycznia, 2017, 7:02 pm

    Upieklam na termoobiegu na 200 stopniach. Czas skróciłam do 22 min bo juz były upieczone. Skórka twarda chrupiąca w środku ciasto gęste. Prawdziwe grahamki. Można sie jedną najeść. Dla mnie rewelacja.

  19. basia19 basia19
    16 stycznia, 2017, 7:08 pm

    witam, moje bułki właśnie się pieką. Mam pytanie czy po uformowaniu bułek i pozostawieniu ich na 30 min. do wyrośnięcia mają jeszcze wyrosnąć sporo, bo moje nie specjalnie urosły, pomimo że ciasto przed uformowaniem bułek urosło dość sporo, ale po uformowaniu już nie specjalnie.

    1. opalanka
      16 stycznia, 2017, 9:02 pm

      To zależy w dużej mierze od temperatury otoczenia. Ale to nie jest bardzo puszysty wypiek.

  20. basia19 basia19
    17 stycznia, 2017, 7:41 pm

    U mnie jest bardzo ciepło, tak że to na pewno nie jest przyczyną, bo ciasto przed formowaniem wyrosło dość dużo, może źle robię że po wyrośnięciu jeszcze ciasto zarabiam, potem dzielę na kawałki i formuję bułki?, ale chyba inaczej się nie da? Jeszcze pytanko a może dwa: dlaczego Twoje bułki są takie jasne, moje wyszły ciemne (użyłam mąki pszennej gracham typ 1850 i pszennej typ 650), drugie pytanie: żeby bułki były jaśniejsze może zmniejszyć ilość mąki grachamki, a zwiększyć pszenną, co Ty na to?

    1. opalanka
      18 stycznia, 2017, 2:56 pm

      Ciasta nie zarabiaj tylko podziel, bez większego starania ale też bez nadmiernego w nim mieszania. Mąką mące nierówna choć niby symbol ten sam.
      Można dać więcej pszennej.

    2. basia19 basia19
      18 stycznia, 2017, 3:47 pm

      ale jak bułki się uformuje (ja je kulam tak jak pączki na blacie) to i tak przecież ciasto się zagniecie, no ale trzeba próbować. Następnym razem dam więcej mąki pszennej a mniej grachamki, i tak myślę czy jakby dodać więcej drożdży nie będą wtedy byłki pulchniejsze? jak myślisz?

    3. opalanka
      18 stycznia, 2017, 4:04 pm

      Spróbuj trochę więcej, rzecz jasna dać można. Ja ciasto dzielę na porcje i tylko z zewnątrz , wierzchnią warstwę zbieram pod spód by nie wycisnąć z nich całego powietrza. Mąką graham nie daje aż takiej puszystości jak sama pszenna, a zdaje mi się, że TY miałaś nieco cięższą niż moja. Trzeba metoda prób i błędów, wyjścia nie ma:)

  21. basia19 basia19
    20 stycznia, 2017, 4:42 pm

    Dzięki za podpowiedzi, a może powiesz jakiej mąki gracham używasz? bo w każdym sklepie jej nie ma, kiedyś kupiłam taką w sklepie ze zdrową żywniścią i za 1/2 kg zapłaciłam więcej niż za 1kg w zwykłym sklepie i ta droższa była dużo jaśniejsza ale i grubsza, bo te tańsze są jakby bardziej zmielone i kolor mają taki rdzawy.

  22. Anonimowy
    11 lutego, 2017, 6:19 pm

    Nie polecam, złe proporcje. Moje bułki wylądowały w koszu 😉

  23. Anonimowy
    15 marca, 2017, 6:59 am

    Bułeczki wyszły pyszne! Na pewno będę je robić często;) pozdrawiam

  24. Monika Walczak
    2 lipca, 2017, 2:55 pm

    Bułki pyszne! Zrobiłam malutkie piekłam 23 minut i są mega! Będę robić je bardzo często 🙂 pozdrawiam

  25. Bernadeta
    19 stycznia, 2018, 6:38 pm

    Dziękuję za przepis wyszły super. Szkoda bo nie zrobiłam zdjęcia. Do anonimowy proporcje są ok przedtem też robiłam ale z innego przepisu i też poszły do kosza ten przepis jest super szybciutko ciasto rosło i tak też szybko zniknęły dla mnie super jutro robię bułeczki maślane pozdrawiam wszystkich i życzę udanych wypieków.

    1. Beata Królikiewicz
      22 stycznia, 2018, 5:42 pm

      Bardzo się cieszę:)

  26. Marek
    10 lipca, 2018, 2:10 pm

    Właśnie mi rośnie ciasto, czy jak już będę piekł bułki spryskiwacz piekarnik wodą? Oczekuję na odpowiedź około 2-ch godzin- tyle czasu mniej więcej do pieczenia

    1. Beata Królikiewicz
      10 lipca, 2018, 2:57 pm

      Nie,nie ma potrzeby.

  27. Marek
    11 lipca, 2018, 3:13 pm

    Dziękuję za odpowiedź, nie pryskałem, bo trochę za późno, bułeczki w brzuszku- pychota, dzięki

  28. Wojciech
    2 marca, 2019, 10:31 pm

    z przedwojennego przepisu Babci to tylko mąka (nie wiem czy wtedy okreslano typ cyfrowo) i woda bo gdzie drożdże instant czy mikser z hakiem.
    Lubię GRAHAMKI nawet bez zbędnej ideologii.
    PIECZCIE GRAHAMKI

    1. Beata Królikiewicz
      4 marca, 2019, 2:52 pm

      Ci powiem – bez ideologii – piecz śmiało:)

  29. Tym
    21 sierpnia, 2019, 11:15 pm

    Dzisiaj, tj 10 godzin temu czyli już wczoraj, kupiłem mąkę 2000 i 1850 (graham) w PZZ Kraków, mają mały sklepik detaliczny z mąką na placki pizze itp podpłomyki i na pewno rano spróbuję produkcji grahamek bo w mojej piekarni te bułki kończą się już po godzinie ósmej 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      25 sierpnia, 2019, 10:09 am

      Daj znak jak poszło:)

  30. Ania
    20 października, 2019, 12:20 pm

    Wciaz szukam dobrego przepisu na zdrowe bulki i ten niestety tez mnie zawiodl, choc dobrze sie zapowiadalo. Bulki wyszly twarde, zbite. Nie oczekuje puszystosci kajzerek ze sklepu, ale taki wypiek jest zbyt ciezki. Zalezalo mi głównie na tym, zeby zjadl je 1,5 roczny synek, ale wyplul juz pierwszy kes. Coz, moze mam jednak jakas felerna make? Sprobuje zmniejszyc jej udzial nastepnym razem. Mimo wszystko dziekuje za ten przepis i dam znac, czy zmiany poskutkowały ?

    1. Beata Królikiewicz
      21 października, 2019, 8:24 am

      Grahamki są raczej twarde i zbite choć dużo zależy od mąki. Próbuj z innymi.

  31. dorka
    19 marca, 2020, 12:14 pm

    Beznadziejny przepis! Zmarnowalam tylko skladniki!!! Wyszly kamienie, a nie bulki! Proporcje sa zle dobrane

  32. Rafał
    5 maja, 2020, 3:50 pm

    Przepis jest bardzo mało czytelny. Sposób jego napisania jest haotyczny i nie zrozumiały. Składniki są poplątane oraz powtarzają się wprowadzając w błąd.

    1. Beata Królikiewicz
      5 maja, 2020, 6:25 pm

      Sprawdzę czy umiem lepiej. Pozdrawiam:)

  33. Aga
    18 maja, 2020, 6:40 pm

    Zrobilam zgodnie z przepisem i wszystko sie udalo. Chyba nawet nie pamietalam jak moga byc dobre grahamki… dla mnie przepis czytelny i zrozumialy 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      18 maja, 2020, 6:42 pm

      Jak zrobiłam je pierwszy raz, od razu wiedziałam, że te które kupuję w sklepie, to podróba:)

  34. Martyna
    15 listopada, 2020, 4:28 pm

    hej,
    wyszły za słone, mimo iż dałam płaską łyżeczkę soli…ale tak to ok.

    1. Beata Królikiewicz
      16 listopada, 2020, 11:17 am

      no to następnym razem trzeba mniej soli. Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)