Jak zrobić domowe kajzerki
Domowe kajzerki wyszły jak malowane. Pięknie zrumienione, błyszczące. Przepis na nie zamieściła ostatnio Liska z White Plate. Upiekłam i ja. Różnią się nieco od sklepowych, te domowe mają nieco grubszą skórkę i najlepiej zjeść je tego samego dnia, nie mają polepszaczy i sklepowych konserwantów to i szybciej się starzeją. Ale chyba nie zdążą przecież doczekać następnego ranka?:) Ich zwijanie nie jest trudne, trochę jak lepienie z plasteliny, bardzo fajna zabawa. Zamieściłam fotograficzną instrukcję, udało się mnie, choć do cierpliwych nie należę, uda się wszystkim.
Domowe kajzerki.
Inny przepis na bułeczki – tutaj.
domowe kajzerki – składniki ( na 8 bułeczek) :
– 350 g mąki pszennej
domowe kajzerki – przepis
Drugi, wolny koniec bułeczki zawinąć pod spód.
Gotowe.
Bułki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Posmarować śmietaną wymieszaną z żółtkiem, posypać ulubioną posypką. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piec bułeczki bez termoobiegu, ok. 15 -20 minut.
Domowe bułeczki to zawsze ;D
Jutro sie za to biore :)) dzieki za przepis ;))
Uśmiechają się do mnie:)
Ale żółciutkie- bardzo bardzo apetyczne:)
Czy posmarowanie buleczek jest konieczne? Smietana sie skonczyla i nie mam pojecia czym ja zastapic 🙁
Może być samo rozkłócone jajko albo jajko z mlekiem.
A nieposmarowane niczym tylko nie będą błyszczące.
Czy jak upiekę bułeczki wieczorem to będą dobre na śniadanie? skoro napisałaś żeby piec bez termoobiegu, tzn. że mam włączyć piekarnik na grzanie góra/dół? Pozdrawiam, Beata
Rano będą już nieświeże. Można uformować wieczorem, wstawić do lodówki i piec rano. Albo ciasto bez formowania wstawić do lodówki i rano formować i piec. Na funkcji góra/dół.
Czy jak robie z suchych drozdzy to nadal mam dodac mleko
Proszę o odpowiedź Dziękuję
Tak, tylko drożdże dodaje się bezpośrednio do mąki.
Wlasnie moje buleczki rosna.Za moment bede je piekla. Juz sie nie moge doczekac cieplutkiej buleczki z kawusia!
Pyszne buleczki, robilam juz 2 razy, nawet na drugi dzien mieciutkie 🙂
Mam pytanie, czy mozna byloby zamienic jakas czesc maki pszennej na zytnia ?
Niewielką. Nie będą takie puszyste niestety.
Przepyszne,nic dodać nic ująć,polecam!!!!
Bułki są świetne. Tylko coś nie tak z ilością mąki dla 230ml mleka, muszę sporo dosypać bo ciasto wychodzi strasznie klejące. I jeszcze coś nie gra z ilością drożdży bo ponoć suche 7g to 25g świeżych. Robiłem już 6 razy i za każdym razem jest za mało mąki :((
A spróbuj zostawić to za mało, pozwolić by ciasto wyrosło po długim wyrabianiu. Potem omączoną dłonią formuj bułki.
Bułki robione wiele razy – rewelacja!!!