pączki na mascarpone

Błyskawiczne pączki na mascarpone

Błyskawiczne pączki na mascarpone – kiedy potrzebujesz czegoś niekłopotliwego, słodkiego na Tłusty Czwartek albo zwyczajnie małego co nieco do codziennej kawy. Małe pączki nie potrzebują wyrastania i miksera, są do usmażenia w dwadzieścia minut.
Zasada robienia ciasta jak w muffinkach: suche składniki – mąka, proszek do pieczenia, cukier i sól mieszasz w jednej misce, mokre – ser, jajka, alkohol lub ocet – siup do drugiego. Jeśli wrzucisz wszystko od razu do jednej, również nie będzie draki.
Mieszasz razem łyżką, na koniec zagniatasz kilka razy naoliwioną dłonią, to zapobiega przyklejaniu się ciasta.
Możesz też włożyć wszystko do miksera czy urządzenia w rodzaju thermomix, kto nam zabroni. Mnie szkoda zmywania.

Ciasto jest elastyczne i łatwo odrywa się z niego kawałki wielkości małego, włoskiego orzecha.
Dobrze jest wyjąć wcześniej składniki z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową. Wrzucam jajka do ciepłej wody i po kilku minutach uznaję, że są już na właściwej ścieżce:)
Porcja z przepisu nie jest zbyt wielka, ale można robić z podwójnej, w przypadku rodziny 2+2 może się okazać – mało:).

zobacz też przepisy na inne szybkie wersje pączków:
szybkie pączki z makiem i bakaliami ,

szybkie pączki serowe, 

serca na karnawał i walentynki

szybkie pączki bananowe

szybkie pączki czekoladowe

szybkie pączki na jogurcie

Błyskawiczne pączki na mascarpone  – składniki (na ok. 30 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka poj. 250 ml, razem 250g)
  • łyżka cukru pudru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia (nie więcej, tracą kształt kulki!)
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 2 jajka w rozmiarze L lub 3 w rozmiarze M
  • 250 g serka mascarpone
  • łyżka wódki, spirytusu lub octu
  • ok. 700 ml oleju do smażenia

do posypania – cukier puder lub cukier puder z wymieszany z drobnym cukrem, ew. również cynamonem – razem ok. 2/3 szklanki

Błyskawiczne pączki na mascarpone – przepis

Do jednej miski wsypać mąkę, proszek, cukier i sól. Dokładnie wymieszać.
W drugiej – dużej – wymieszać  mascarpone, jajka i spirytus. Wymieszać.
Wsypać suche składniki do mokrych, wymieszać łyżką, pod koniec można zagnieść ciasto naoliwioną dłonią, by uniknąć przyklejania ciasta.
Odrywać z ciasta kawałki wielkości małego orzecha włoskiego. Można też zrobić z ciasta dwa wałeczki jak na kopytka i odcinać nożem równe kawałki, a następnie toczyć z nich kulki (ok. 2,5 cm)
Układać na podsypanej leciutko mąką desce do krojenia (tak łatwiej je przenieść do smażenia).
W patelni z wysokim rantem lub w niedużym rondlu/garnku z grubym dnem rozgrzać olej do temperatury ok. 175 stopni. Jeśli nie masz termometru kuchennego – kawałek ciasta wrzucony na tłuszcz powinien odskoczyć prędko od dna. Ale…
Za wysoka temperatura szybko powoduje brązowienie pączków, w środku zaś pozostaną surowe. 
Czas zrumienienia po jednej stronie to ok. 2 minuty, następnie należy je obrócić i smażyć kolejne dwie minuty.

Pączki muszą pływać swobodnie, nie wrzucaj ich zbyt wiele na raz.
Powinny być ciemnozłote.

Układać na talerzach wyłożonych ręcznikiem papierowym.

Cukier puder i drobny cukier (ew. cynamon) wrzucić do dużej miski, wymieszać, dodać tu pączki i podrzucając wszystko w środku razem spowodować, by pączki pokryły się posypką. Można też panierować pączki na talerzu, podobnie jak kotlety schabowe:)

 

pączki z mascarpone

pączki z mascarpone

 

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie