Szybkie pączki bananowe

Szybkie pączki bananowe , bo ciasto jest gotowe po zmieszaniu składników i nie wymaga oczekiwania na wyrośnięcie. Taki skrót. Zamiast drożdży, spulchniaczem jest proszek do pieczenia. Nie wiem, czy można taki wynalazek nazwać pączkiem? A może to są racuchy? Pączki bez nadzienia w środku i o miękkiej, nieco gąbczastej strukturze. Wilgotne i z delikatnie wyczuwalnym bananowym smakiem i aromatem. Inne. Nawet kolor wnętrza mają trochę ciemniejszy niż tradycyjne. Składniki należy zmiksować i od razu można wrzucać na rozgrzany olej. Jeśli ktoś nie ma czasu albo cierpliwości na wyrabianie drożdżowego ciasta – może wypróbować. Jedna Kasia zjadła wczoraj od razu pięć sztuk.

pączki bananowe

 

pączki bananowe

szybkie pączki bananowe – składniki ( na 20 małych pączków) : 

– 3 mocno dojrzałe banany
– 1,5 szklanki mąki
– 1 jajko
– łyżka cukru
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody
– łyżka spirytusu lub mocnej wódki
– cukier puder do posypania
– ok. 3/4 l oleju do smażenia

Przygotować duży talerz wyłożony podwójnie ręcznikiem papierowym, łyżkę cedzakową, łyżeczki do nakładania ciasta (ja użyłam małej łyżeczki porcjującej od mleka w proszku lub syropu).

Banany całkowicie zblendować na jednolitą masę. Dodać mąkę, cukier, sodę, proszek, alkohol i jajko, zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste, w każdym razie nie lejące się, w razie potrzeby można dodać troszkęę więcej mąki.
Olej rozgrzać w niedużym, płaskim garnku do temperatury 170 st. Bez termometru – mały kawałek ciasta wrzucony na tłuszcz musi szybko odskoczyć od dna i wypłynąć na wierzch. Łyżeczką  maczaną w oleju, formować porcje najbardziej okrągłe jak się da ( czasem idealnie okrągłe być nie chcą), zrzucać na olej przy pomocy drugiej łyżeczki. Smażyć przewracając pączki widelcem, do zrumienienia z każdej strony. Pączki łatwo się obracają. Wyjmować łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, posypać cukrem pudrem przesianym przez sitko.

szybkie pączki bananowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    6 lutego, 2015, 9:30 am

    Pączki idealne na środek tygodnia, jak nie ma się czasu na długie zabawy w kuchni, a jednak ochota na słodkie jest silna 😉

  2. Konczi i Szpileczka
    6 lutego, 2015, 9:57 am

    Wspaniałe pączusie!

  3. kuchcikOla
    6 lutego, 2015, 11:10 am

    Uwielbiam wszystko co bananowe! A że można je tak szybko przygotować to kolejny plus 🙂

  4. Olga Pi
    6 lutego, 2015, 4:15 pm

    Jak zdążę przed tłustym czwartkiem, to takie zrobię:)

  5. amandaricci.butikzprzepisami
    6 lutego, 2015, 6:02 pm

    Bananowe! 🙂 Wyglądają wspaniale! Bez pączków nie ma wogóle karnawału! 🙂

  6. poproszedokladke.pl
    7 lutego, 2015, 7:51 am

    wyglądają całkiem jak pączki, kto by pomyślał, że w środku jest banan :-)) pomysłowe! trzymam kciuki za konkurs!

  7. Aguś kulinarnie
    7 lutego, 2015, 8:59 am

    Nie jadłam takich,wyglądają znakomicie!

  8. Anonimowy
    29 października, 2015, 5:16 pm

    Można użyć mąki migdałowej albo orzechowej?

    1. opalanka
      29 października, 2015, 6:43 pm

      Nie wiem, nie robiłam.

  9. Anonimowy
    14 grudnia, 2015, 11:15 am

    Zrobilam, pierwsza porcja za duże banany i nie wyszło, drugą porcja mniejsze dłuższe smażenie i już lepiej ale nie tak ładnie jak na zdjęciu. Moje bardziej wpadające w czerń 😉

    1. opalanka
      14 grudnia, 2015, 3:32 pm

      🙂 Może za trzecim razem się uda. Albo przerzucić się trzeba na te serowe, mniej kłopotliwe:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)