Szybkie pączki bananowe
Szybkie pączki bananowe , bo ciasto jest gotowe po zmieszaniu składników i nie wymaga oczekiwania na wyrośnięcie. Taki skrót. Zamiast drożdży, spulchniaczem jest proszek do pieczenia. Nie wiem, czy można taki wynalazek nazwać pączkiem? A może to są racuchy? Pączki bez nadzienia w środku i o miękkiej, nieco gąbczastej strukturze. Wilgotne i z delikatnie wyczuwalnym bananowym smakiem i aromatem. Inne. Nawet kolor wnętrza mają trochę ciemniejszy niż tradycyjne. Składniki należy zmiksować i od razu można wrzucać na rozgrzany olej. Jeśli ktoś nie ma czasu albo cierpliwości na wyrabianie drożdżowego ciasta – może wypróbować. Jedna Kasia zjadła wczoraj od razu pięć sztuk.
szybkie pączki bananowe – składniki ( na 20 małych pączków) :
– 3 mocno dojrzałe banany
– 1,5 szklanki mąki
– 1 jajko
– łyżka cukru
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody
– łyżka spirytusu lub mocnej wódki
– cukier puder do posypania
– ok. 3/4 l oleju do smażenia
Przygotować duży talerz wyłożony podwójnie ręcznikiem papierowym, łyżkę cedzakową, łyżeczki do nakładania ciasta (ja użyłam małej łyżeczki porcjującej od mleka w proszku lub syropu).
Banany całkowicie zblendować na jednolitą masę. Dodać mąkę, cukier, sodę, proszek, alkohol i jajko, zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste, w każdym razie nie lejące się, w razie potrzeby można dodać troszkęę więcej mąki.
Olej rozgrzać w niedużym, płaskim garnku do temperatury 170 st. Bez termometru – mały kawałek ciasta wrzucony na tłuszcz musi szybko odskoczyć od dna i wypłynąć na wierzch. Łyżeczką maczaną w oleju, formować porcje najbardziej okrągłe jak się da ( czasem idealnie okrągłe być nie chcą), zrzucać na olej przy pomocy drugiej łyżeczki. Smażyć przewracając pączki widelcem, do zrumienienia z każdej strony. Pączki łatwo się obracają. Wyjmować łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, posypać cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Pączki idealne na środek tygodnia, jak nie ma się czasu na długie zabawy w kuchni, a jednak ochota na słodkie jest silna 😉
Wspaniałe pączusie!
Uwielbiam wszystko co bananowe! A że można je tak szybko przygotować to kolejny plus 🙂
Jak zdążę przed tłustym czwartkiem, to takie zrobię:)
Bananowe! 🙂 Wyglądają wspaniale! Bez pączków nie ma wogóle karnawału! 🙂
wyglądają całkiem jak pączki, kto by pomyślał, że w środku jest banan :-)) pomysłowe! trzymam kciuki za konkurs!
Nie jadłam takich,wyglądają znakomicie!
Można użyć mąki migdałowej albo orzechowej?
Nie wiem, nie robiłam.
Zrobilam, pierwsza porcja za duże banany i nie wyszło, drugą porcja mniejsze dłuższe smażenie i już lepiej ale nie tak ładnie jak na zdjęciu. Moje bardziej wpadające w czerń 😉
🙂 Może za trzecim razem się uda. Albo przerzucić się trzeba na te serowe, mniej kłopotliwe:)