Szybkie pączki na jogurcie

Pączki na jogurcie, które robi się błyskawicznie, w czasie kiedy na przykład czekamy na ugotowanie ziemniaków do obiadu. Albo dla gości, którzy zapowiedzieli, że wpadną na kawę za pół godziny. Składniki ciasta trzeba zmieszać łyżką lub mikserem, rozgrzać olej i usmażyć, ot – wszystko prawie co należy z nimi zrobić. By pączki miały możliwie okrągły kształt, trzeba ciasto zsuwać do garnka przy pomocy dwóch zanurzonych wcześniej w oleju łyżeczek; na jedną nabrać ciasto, drugą je zsunąć. Mam miarkę do syropu – niedużą, okrągłą łyżeczkę i metalową łyżeczkę – miarkę do kawy. Te sprawdzają się nawet lepiej. Kiedy się nie śpieszę i jestem cierpliwa – udaje mi się usmażyć okrągłe kulki, te ze zdjęcia.
Pączki te, podobnie jak w przepisie na szybkie pączki serowe, w trakcie smażenia, zaskakująco łatwo obracają się na drugą stronę. Po usmażeniu należy je odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, opanierować w drobnym cukrze, w cukrze zmieszanym z dużą ilością cynamonu albo oprószyć cukrem pudrem. Często robię je z połowy podanej w przepisie porcji.

szybkie pączki na jogurcie

 

pączki na jogurcie

składniki ( na ok. 30 – 40 szt) : 

– 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
– 230 g mąki (półtorej szklanki)
– 2 jajka
– dwie  łyżki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżka cukru waniliowego
– szczypta soli

– ok. 0,8 l oleju

Składniki ciasta zmieszać na jednolitą masę.
W rondlu rozgrzać olej (do ok. 175 st.).  Przy pomocy dwóch łyżeczek lub np. miarką do syropu nakładać na gorący tłuszcz możliwie okrągłe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Smażyć do zrumienienia po obu stronach. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Cukier wymieszać z cynamonem, obtoczyć w nim pączki.

szybkie pączki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    19 stycznia, 2017, 10:08 am

    jakie leciutkie i delikatne:)

  2. Angie
    19 stycznia, 2017, 10:15 am

    Jakie okrąglutkie<3

  3. piegusek
    19 stycznia, 2017, 10:29 am

    robię takie pączki z serkiem homogenizowanych i rzeczywiście są pyszne! pozdrawiam 🙂

  4. megii013
    19 stycznia, 2017, 10:41 am

    Wyglądają cudnie!!
    Śliczne zdjęcie, zresztą jak wszystkie))

  5. Paula
    19 stycznia, 2017, 1:35 pm

    jem je od paru dni <3

    1. Monika
      1 listopada, 2019, 9:32 am

      I wychodzą Pani takie w środku jak na zdjęciu?

  6. Picot Kinga
    20 stycznia, 2017, 8:27 pm

    Wyglądają obłędnie…
    Pozdrawiam 🙂

  7. Monika
    23 stycznia, 2017, 10:54 am

    🙂

  8. Anonimowy
    23 stycznia, 2017, 3:21 pm

    Właśnie robię. Czy mąki nie powinno być więcej? Ciasto jest rzadkie ��

    1. opalanka
      23 stycznia, 2017, 5:56 pm

      Daj tyle, by dało się nabierać łyżeczką. Znaczenie ma rozmiar jajka, rodzaj mąki, trzeba metoda prób i błędów.

    2. Beata Królikiewicz
      1 listopada, 2019, 10:43 am

      Ciasto musi być takie by się nie lało jak woda, tylko chwilę trzymało kształt. No niestety – metodą prób i błędów trzeba:)

  9. Alicja
    24 stycznia, 2017, 7:24 pm

    Nasze wyszły w ksztaltach przeróżnych co tylko zacheciło naszego Rodzynka do jedzenia – pycha! Trzeba tylko wyczuc sprawę by się przepiekły.

  10. Anonimowy
    1 lutego, 2017, 10:42 am

    kolejny przepyszny i prosty przepis, dziekuje 🙂

  11. Katalog Smaków
    2 lutego, 2017, 2:18 pm

    Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów (posiadamy łącznie bazę 1,5 miliona użytkowników na FB). Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów. Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : http://www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

  12. Kamciss
    6 lutego, 2017, 9:56 pm

    Ciekawy pomysł z wykorzystaniem jogurtu, zapisuje 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam Cię do siebie 🙂

  13. Anonimowy
    23 lutego, 2017, 12:04 pm

    A można je też upiec? Czy konsystencja ciasta nie pozwoli?

    1. opalanka
      23 lutego, 2017, 9:54 pm

      Raczej nie.

  14. Anonimowy
    23 lutego, 2017, 2:09 pm

    Środa wieczór (wczoraj). Nagle myśl jak grom z jasnego nieba: yh… jutro tłusty czwartek. Pieczenie pączków to nasz mały rodzinny zwyczaj. Rano przedszkole, gotowanie, zabawy z Maluchem, plan na dzień wypełniony, a co z pączkami..??? Myśl nr 2 – niebo na talerzu – szybkie pączki. Mały przegląd lodówki i szafek. Składniki są, czas na przygotowanie w sam raz, spokojnie zamykam oczy i idę spać 🙂 Naturalnie, że bez pączków to też byłby dobry dzień, tłusty czwartek można sobie przełożyć przecież 😉 jednak taki przepis jak ten Opalanko dostarczył nam konkretne dziś dodatkowej radości 🙂

    1. opalanka
      23 lutego, 2017, 9:52 pm

      Bardzo się cieszę:)

  15. koalaau
    4 marca, 2017, 1:08 pm

    Pysznosci:) Dodalam lyzke wodki:) a ksztalty wyszly mi takie cudne. Byl nawet "bawlanek":):)

  16. Anonimowy
    4 maja, 2017, 2:40 pm

    A z jogurtu greckiego wyjdą? Czy raczej nie?

    1. opalanka
      4 maja, 2017, 4:11 pm

      Wyjdą.

  17. Anonimowy
    16 września, 2017, 9:34 am

    A jaka mąka najlepsza?

  18. Monika
    1 listopada, 2019, 9:23 am

    Co zrobić, żeby były takie okrągłe ? Mi rosły różne kształty i po przełożeniu na papier trochę opadały

  19. Sylwia
    24 stycznia, 2020, 11:27 am

    Witam, czy można smażyć je na smalcu jak faworki?

    1. Beata Królikiewicz
      27 stycznia, 2020, 9:06 am

      Tak.

  20. Jola
    5 lutego, 2021, 6:39 pm

    Dziękuje za przepis 😉 mieliśmy tylko mąkę kokosową i jogurt grecki ale też wyszły pyszne :))

  21. Martyna
    9 lutego, 2021, 5:55 am

    Witam. Czy paczki są dobre tylko Od razu po upieczeniu? Czy są okej jeszcze na drugi dzień?

    1. Beata Królikiewicz
      9 lutego, 2021, 11:40 am

      Tego samego dnia są dobre. Następnego stają się nieco gumowate.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie