Lany chrust - najlepszy przepis

Lany chrust – najlepszy przepis

Lany chrust – najprostsze do wykonania, chrupiące, smażone ciasteczka na karnawał, tłusty czwartek i dowolny dzień roku:)
Składniki miksuje się w jednej misce, ciasto ma konsystencję gęstego naleśnikowego, jak gęsta śmietana. To bardzo łatwe.

Znam też przepisy, w których osobno ubija się z cukrem białka i żółtka, jednak szczerze mówiąc, różnica w smaku i konsystencji jest na tyle nieznaczna, że jak dla mnie – szkoda zachodu.
Lany chrust potrzebuje plastikowej butelki z dziurką w korku, nada się też taka po jakimś gotowym sosie sklepowym (majonez, keczup, jakiś sos) z wystającym czubkiem albo zwyczajny, strunowy woreczek foliowy z uciętym maluśko rożkiem.
Dekorator cukierniczy z wąską końcówką (tylką), taką 2-3mm – proszę bardzo. Ja używałam strunowego woreczka.

Jeśli zaś chodzi o kształt – z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej udają się spiralki, o średnicy ok. 10 cm.
Ja lubię kształt serduszka, zatem robię serduszkowy obrys i ażurkowe, wypełniające mazy w środku. Nie za gęsto, muszą pozostawać wolne przestrzenie – dziury. Wtedy ciasteczka wychodzą delikatne i chrupiące. Jeśli użyje się grubszego otworu do wylania ciasta, będą przypominać nieco konsystencją pączki na serku lub pączki na jogurcie. Będzie też mniej chrupiąco. Spróbuj obu wersji i zdecyduj, która bardziej Ci smakuje.

Ok. półtorej – dwie minuty smażenia po każdej ze stron, do złotego koloru, i ciasteczka wykładam na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami, by usunąć nadmiar tłuszczu.

 Lany chrust – składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (240g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180ml mleka
  • 2 łyżki spirytusu/wódki/octu (wyparuje podczas smażenia ale ciasto nie nasiąknie przesadnie tłuszczem)
  • 0,5 l oleju do smażenia

Lany chrust – przepis:

Wszystkie składniki (oprócz oleju, rzecz jasna) zmiksować na jednolitą emulsję.
Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadka – dać nieco więcej mąki.

Ciasto przelać do butelki z otworem w korku (może być po keczupie lub sklepowym sosie albo po małej mineralnej ze zrobioną w korku dziurką 2-3 mm) lub do strunowego woreczka.
Należy uważnie odciąć rożek – uwaga – na 1,5 -2 mm, to niedużo:)
Woreczek na czas smażenia odkładam ucięciem do góry do naczynia typu duży, wysoki kubek, wysoka, nieduża miska czy garnek. Chodzi o to, by ciasto się nie wylało.

Na dużej patelni z wysokim rantem lub w szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz do temperatury ok. 170 stopni.
Jeśli nie masz termometru kuchennego, wrzuć na rozgrzany olej trochę ciasta, powinno szybko zacząć się smażyć, wtedy olej jest gotowy.
Uwaga też, by temperatura nie była zbyt wysoka, ciasto nie może szybko brązowieć.

Ciasto wylewać na gorący olej tworząc ażurowe mazy w kształcie serduszek, kwiatków lub spiralek. Bezładne esy floresy też są ok. Ważne, by między nimi były puste przestrzenie – otwory, one utworzą ażurowe wzorki.
Smażyć ok. 1,5 – 2 minuty po każdej ze stron na złoty kolor.
Układać na dużych talerzach wyłożonych ręcznikami papierowymi dla wchłonięcia nadmiaru tłuszczu.

lany chrust - najlepszy przepis
lany chrust - najelpszy przepis
Lany chrust - najlepszy przepis

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonymMówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie