szybkie pączki

Łatwe i szybkie pączki z makiem i bakaliami

Łatwe i szybkie pączki z makiem, na bazie białego, zwykłego sera udały mi się w pół godziny. Ciasto jest bardzo przyjemne w „obróbce”, dość gęste i zwarte, łatwo toczy się z niego zgrabne kulki. Pączki na serkach homogenizowanychpączki na jogurcie, które pokazywałam już kiedyś, mają dość rzadką konsystencję ciasta. W ich przypadku, by kulki po usmażeniu były zgrabne trzeba trochę gimnastyki. Nic wielkiego, ale wprawy nabiera się po kilku sztukach. Łatwe i szybkie pączki z białego sera przed smażeniem przypominają masę z plasteliny, zatem formowanie ich nie przysparza żadnych kłopotów, śmiało można przygotować je z dziećmi.
Wnętrze pączka jest raczej zwarte, wierzch czyli skórka  chrupiąca. Siekane rodzynki, pomarańczowa skórka i mak przyjemnie urozmaicają teksturę (tekstura – tak mówią kucharze z ważnych miejsc:) ciastka. Nie odczuwa się braku nadzienia z marmolady jak w przypadku innych tego rodzaju, wspomnianych wcześniej wypieków.

Łatwe i szybkie pączki z makiem – składniki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki ( 240g)
  • łyżeczka sody
  • 150 g zblendowanego, białego sera (może być gęsty, gotowy, zmielony fabrycznie ser)
  • jajko
  • 4 czubate łyżki cukru lub ksylitolu
  • łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki posiekanych rodzynek i smażonej skórki z pomarańczy (można dać też siekaną żurawinę i orzechy)
  • trzy łyżki suchego, niemielonego maku

Do smażenia – 1 l oleju rzepakowego
Do posypania – kilka łyżek cukru – pudru

Łatwe i szybkie pączki z makiem – przepis

Ciasto można mieszać ręką lub malakserem.

Do miski wsypać mąkę z sodą, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Odrywać z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego, nie większe. Układać na podsypanym mąką blacie lub dużej desce do krojenia.

W średniej wielkości rondlu rozgrzać olej do temp. 170 stopni. Wrzucać pączki po kilka sztuk, by swobodnie pływały. Smażyć na rumiany kolor z każdej strony, łatwo się obracają. Wykładać łyżką cedzakową na półmiski wyłożone ręcznikami papierowymi by usunąć nadmiar tłuszczu. Posypać przez sitko cukrem pudrem.

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Urszula
    4 lutego, 2018, 4:47 pm

    Nie piekłam takich, a wyglądają super smacznie !

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)