szybkie pączki

Łatwe i szybkie pączki z makiem i bakaliami

Łatwe i szybkie pączki z makiem, na bazie białego, zwykłego sera udały mi się w pół godziny. Ciasto jest bardzo przyjemne w „obróbce”, dość gęste i zwarte, łatwo toczy się z niego zgrabne kulki. Pączki na serkach homogenizowanychpączki na jogurcie, które pokazywałam już kiedyś, mają dość rzadką konsystencję ciasta. W ich przypadku, by kulki po usmażeniu były zgrabne trzeba trochę gimnastyki. Nic wielkiego, ale wprawy nabiera się po kilku sztukach. Łatwe i szybkie pączki z białego sera przed smażeniem przypominają masę z plasteliny, zatem formowanie ich nie przysparza żadnych kłopotów, śmiało można przygotować je z dziećmi.
Wnętrze pączka jest raczej zwarte, wierzch czyli skórka  chrupiąca. Siekane rodzynki, pomarańczowa skórka i mak przyjemnie urozmaicają teksturę (tekstura – tak mówią kucharze z ważnych miejsc:) ciastka. Nie odczuwa się braku nadzienia z marmolady jak w przypadku innych tego rodzaju, wspomnianych wcześniej wypieków.

Łatwe i szybkie pączki z makiem – składniki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki ( 240g)
  • łyżeczka sody
  • 150 g zblendowanego, białego sera (może być gęsty, gotowy, zmielony fabrycznie ser)
  • jajko
  • 4 czubate łyżki cukru lub ksylitolu
  • łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki posiekanych rodzynek i smażonej skórki z pomarańczy (można dać też siekaną żurawinę i orzechy)
  • trzy łyżki suchego, niemielonego maku

Do smażenia – 1 l oleju rzepakowego
Do posypania – kilka łyżek cukru – pudru

Łatwe i szybkie pączki z makiem – przepis

Ciasto można mieszać ręką lub malakserem.

Do miski wsypać mąkę z sodą, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Odrywać z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego, nie większe. Układać na podsypanym mąką blacie lub dużej desce do krojenia.

W średniej wielkości rondlu rozgrzać olej do temp. 170 stopni. Wrzucać pączki po kilka sztuk, by swobodnie pływały. Smażyć na rumiany kolor z każdej strony, łatwo się obracają. Wykładać łyżką cedzakową na półmiski wyłożone ręcznikami papierowymi by usunąć nadmiar tłuszczu. Posypać przez sitko cukrem pudrem.

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Urszula
    Luty 4, 2018, 4:47 pm

    Nie piekłam takich, a wyglądają super smacznie !

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie