szybkie pączki czekoladowe

Szybkie pączki czekoladowe na mascarpone

Szybkie pączki czekoladowe do przygotowania rach ciach i są, bez wyrastania, bez wyrabiania, nawet bez użycia miksera. Wilgotne, miękkie i bardzo smaczne. Jakby ktoś chciał mieć czyste ręce, składniki niech wrzuci do blendera lub do mikserowej miski.
Przepis na pączki czekoladowe powstał z konieczności, gdyż okazało się, że przez przypadek kupiłam ser mascarpone o czekoladowym smaku. Nie miałam pojęcia, że taki istnieje. Potrzeba matką wynalazku, okazało się, że usmażyły się znakomicie, smakują bardzo dobrze, zatem polecam bardzo. Są dla osób, którym nie po drodze z drożdżowym ciastem, choć… zapraszam na korepetycje, tyle osób wyspecjalizowało się dzięki Niebu w drożdżówkachpączkach, że radość ma jest naprawdę wielka.
Do pączkowego ciasta dorzucić można kandyzowaną, pomarańczową skórkę lub drobno siekane bakalie. Nie zaszkodzi też włożenie do środka mrożonej wiśni bez pestki.
Ciasto jest dość kleiste i gęste, ale przy pomocy naoliwionych dłoni utoczenie go w zgrabne kulki nie nastręcza większych problemów.
Ma tę przewagę nad pączkami z serka homogenizowanego, że kulisty kształt jest mniej przypadkowy i tu łatwiej go uzyskać:)

Nie tylko na karnawał czy tłusty czwartek, kiedy ma się chęć na małe co nieco do kawy czy herbaty, te pączki robią się migiem.

Szybkie pączki czekoladowe – składniki:

  • 220 g mąki pszennej (zwykłej, orkiszowej lub mieszanki bezglutenowej “do ciasta”)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 duże jajka (lub 3 małe)
  • 230g sera mascarpone (czekoladowego lub jasnego, zwykłego)
  • łyżka wódki, spirytusu lub octu (winnego, spirytusowego, bez obawy, alkohol wyparuje podczas smażenia)
  • 50g stopionej w kąpieli wodnej czekolady (gorzkiej lub mlecznej) – jeśli serek mascarpone był jasny
  • ok. 700 ml oleju roślinnego (rzepakowy, ryżowy) lub smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania

Szybkie pączki czekoladowe – przepis

Mąkę, proszek, sól i cukier puder wymieszać w misce.
Dodać jajka, mascarpone, alkohol, ew. stopioną czekoladę – wymieszać łyżką lub zagnieść ręką czy mikserem na jednolitą masę.
Natłuszczonymi oliwą dłońmi utoczyć z ciasta kulki wielkości małego, włoskiego orzecha.
Układać je na posypanej mąką desce do krojenia.
W szerokim rondlu, garnku z grubym dnem lub patelni z wysokim rantem rozgrzać olej do temperatury ok. 170 stopni.
Temperaturę sprawdzić kuchennym termometrem lub wrzucić do oleju skrawek ciasta, jeśli szybko odskoczy od dna – olej jest gotowy.
Zmniejszyć ogień do średniej mocy i ostrożnie włożyć kulki ciasta na tłuszcz.
Smażyć ok. dwie minuty, przewrócić na drugą stronę i ponownie smażyć 2 minuty.
Uważać, by temperatura tłuszczu nie rosła i pączki nie smażyły się za szybko, w przeciwnym razie będą spalone z wierzchu i surowe w środku.
Wyłowić pączki cedzakową łyżką i ułożyć na papierowych ręcznikach, by wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Oprószyć przez sitko cukrem pudrem.

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

szybkie pączki czekoladowe

szybkie pączki czekoladowe

 

Mówię Wam – niebo na talerzu!



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)