Puszyste drożdżówki z serem i lukrem
Puszyste drożdżówki z serem i lukrem, łatwe w przygotowaniu, nie dajcie się zwieść przekonaniom, że ciasto drożdżowe jest trudne. Jest trudne dopóki raz go nie przygotujemy 🙂 Takich drożdżówek jak te domowe w sklepach od dawna już nie ma, nie spotkałam absolutnie w żadnej cukierni ani piekarni, naprawdę sprawdzałam w tych najlepszych i najdroższych, to zupełnie nie to. Ulegam nieraz pokusie, bo drożdżowe lubię bardzo. Próba zawsze kończy się rozczarowaniem. A te – jak przedwojenne, babcia byłaby dumna:)
Drożdżowe wypieki są łatwe, trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto musi wyrosnąć i należy o nim pamiętać że jest. Ta ostatnia wskazówka dotyczy głów w chmurach jak ja, ile razy zapomnę, wyjdę na zakupy czy do ogrodu, a ciasto rośnie sobie i rośnie… Dlatego wyrastam je w duuużych miskach, tysiąc razy mi uciekło i było dużo sprzątania. Dlatego do jego pieczenia najlepsze są wolne dni, kiedy jesteśmy w domu, długi weekend to idealna okazja. Kupcie biały ser, mąkę i drożdże. Udaje się również wyrastanie ciasta przez noc w lodówce. Rośnie wolniej ale bezstresowo, rano siup – do piekarnika.
Puszyste drożdżówki z serem i lukrem – składniki (na ok. 12 szt) :
- 3 szklanki mąki pszennej ( 450g)
- 25 g świeżych drożdży ( 7g suszonych)
- pół szklanki mleka (125ml)
- 60 g masła
- 5 łyżek cukru (65g)
- 2 jajka
na masę serową
- 350 g białego sera
- łyżka masła
- żółtko
- łyżeczka mąki pszennej lub ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru- pudru
- ew. garść rodzynek lub smażonej skórki pomarańczowej
do posmarowania bułek:
- żółtko, 2 łyżki mleka
lukier :
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny (ok. 2- 3 łyżeczki)
ew. smażona skórka pomarańczowa do dekoracji
Puszyste drożdżówki z serem i lukrem – przepis
Mleko lekko podgrzać by było ciepłe ale nie gorące. Jeśli używamy świeżych drożdży wkruszyć je do ciepłego mleka, dodać dwie łyżeczki cukru i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Powinny podrosnąć. Jeśli tak się nie stało, drożdże są nieaktywne, trzeba zaczyn wylać i zrobić nowy, z innych drożdży.
W rondelku, na małym ogniu rozpuścić masło. Odstawić do ostudzenia. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn lub wsypać suszone drożdże i wlać mleko. Dodać jajka, cukier i wyrabiać ciasto ok. 10 minut ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówką hak. Po wyrobieniu dodać stopione masło i ponownie zagniatać aż ciasto wchłonie tłuszcz. Odstawić do wyrastania na godzinę pod przykryciem ze ściereczki lub folii, w ciepłe miejsce (powyżej 23 stopni, w chłodniejsze dni do nagrzanego do 50 stopni i wyłączonego po nagrzaniu piekarnika, można zostawić włączone światełko dla utrzymania temperatury). Ciasto można też zostawić pod przykryciem z folii, do wyrastania w lodówce na całą noc. W czasie wyrastania ciasta przygotować masę serową. Ser mocno rozgnieść widelcem lub krótko
zblendować. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Przygotować lukier – wsypać składniki do miseczki i mieszać łyżką aż powstanie gęsty lukier. Gdy za gęsty – dać więcej soku z cytryny, za rzadki – więcej cukru.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dobrze podsypany mąką blat lub stolnicę. Dłonią uformować z niego długi prostokąt, ok. 80 x20 cm cm.
Posmarować masą serową, zostawiając po centymetrze wolnym od masy wzdłuż dłuższego brzegu. Dłuższy brzeg z góry złożyć do środka, na niego zawinąć dolną część ciasta. Powstały prostokąt pokroić na ok. 12 części.
Przekładać na blaszkę składaniem do dołu. Na każdej bułeczce odcisnąć głęboko, do samego spodu, przez całą długość bułki ślad ołówka lub okrągłego trzonka z drewnianej łyżki.
Pozostawić bułki pod przykryciem ze ściereczki, w ciepłym miejscu, na ok. 30 minut, do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Bułki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec ok. 20 – 25 minut, do lekkiego zrumienienia bułek.
Wyjąć z piekarnika i polać lukrem. Można udekorować smażoną skórką pomarańczy.
Mówię Wam Niebo Na Talerzu 🙂
Nie tylko na śniadanie 🙂
Chyba wkradł się błąd czy napewno 250 g świeżych drożdży?
Tak, tak , dziękuję, poprawiłam.
Nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego, ale chyba spróbuję.. 🙂
Spróbuj koniecznie, trzeba uczyć się tych prawdziwych 🙂
O matko!!! Wychodze do pracy teraz i będe cały dzień o tych drożdżówkach myśleć 🙂
Nie przepadam za drożdżówkami, ale te wyglądają obłędnie! 😉
Ale miałam ochtę na takie cudo
Ja niby nie powinnam ale czasem…:)
Czy przepis na lukier jest prawidłowy? Dodałam na 3/4 szkl. cukru pudru 3 łyżeczki soku z cytryny ale na taką ilość cukru to zdeeecydowanie za mało soku z cytryny.
Czy przepis na lukier jest prawidłowy? Dodałam na 3/4 szkl. cukru pudru 3 łyżeczki soku z cytryny ale na taką ilość cukru to zdeeecydowanie za mało soku z cytryny.
Daj więcej następnym razem. Można też dać kilka kropli wody.
I czy ciasto podczas wyrabiania jest takie jakby “zbite”, nie luźne? Bo po upieczeniu niestety nie sa puszyste tylko takie twardawe.
średnie, troszkę więcej płynu następnym razem albo odrobinę mniej mąki. Mąka mące nierówna,wychodzą bardzo puszyste jeśli dobrze wyrosną i ciasto ma właściwą konsystencję.