Puszyste drożdżówki z serem i lukrem

Puszyste drożdżówki z serem i lukrem, łatwe w przygotowaniu, nie dajcie się zwieść przekonaniom, że ciasto drożdżowe jest trudne. Jest trudne dopóki raz go nie przygotujemy 🙂 Takich drożdżówek jak te domowe w sklepach od dawna już nie ma, nie spotkałam absolutnie w żadnej cukierni ani piekarni, naprawdę sprawdzałam w tych najlepszych i najdroższych, to zupełnie nie to. Ulegam nieraz pokusie, bo drożdżowe lubię bardzo. Próba zawsze kończy się rozczarowaniem. A te – jak przedwojenne, babcia byłaby dumna:)
Drożdżowe wypieki są łatwe, trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto musi wyrosnąć i należy o nim pamiętać że jest. Ta ostatnia wskazówka dotyczy głów w chmurach jak ja, ile razy zapomnę, wyjdę na zakupy czy do ogrodu, a ciasto rośnie sobie i rośnie… Dlatego wyrastam je w duuużych miskach, tysiąc razy mi uciekło i było dużo sprzątania. Dlatego do jego pieczenia najlepsze są wolne dni, kiedy jesteśmy w domu, długi weekend to idealna okazja. Kupcie biały ser, mąkę i drożdże. Udaje się również wyrastanie ciasta przez noc w lodówce. Rośnie wolniej ale bezstresowo, rano siup – do piekarnika.

Puszyste drożdżówki z serem i lukrem – składniki (na ok. 12 szt) :

  • 3 szklanki mąki pszennej ( 450g)
  • 25 g świeżych drożdży ( 7g suszonych)
  • pół szklanki mleka (125ml)
  • 60 g masła
  • 5 łyżek cukru (65g)
  • 2 jajka

na masę serową

  • 350 g białego sera
  • łyżka masła
  • żółtko
  • łyżeczka mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru- pudru
  • ew. garść rodzynek lub smażonej skórki pomarańczowej

do posmarowania bułek:

  • żółtko, 2 łyżki mleka

lukier :

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny (ok. 2- 3 łyżeczki)

ew. smażona skórka pomarańczowa do dekoracji

Puszyste drożdżówki z serem i lukrem – przepis

Mleko lekko podgrzać by było ciepłe ale nie gorące. Jeśli używamy świeżych drożdży wkruszyć je do ciepłego mleka, dodać dwie łyżeczki cukru i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Powinny podrosnąć. Jeśli tak się nie stało, drożdże są nieaktywne, trzeba zaczyn wylać i zrobić nowy, z innych drożdży.
W rondelku, na małym ogniu rozpuścić masło. Odstawić do ostudzenia. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn lub wsypać suszone drożdże i wlać mleko. Dodać jajka, cukier i wyrabiać ciasto ok. 10 minut ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówką hak.  Po wyrobieniu dodać stopione masło i ponownie zagniatać aż ciasto wchłonie tłuszcz. Odstawić do wyrastania na godzinę pod przykryciem ze ściereczki lub folii, w ciepłe miejsce (powyżej 23 stopni, w chłodniejsze dni do nagrzanego do 50 stopni i wyłączonego po nagrzaniu piekarnika, można zostawić włączone światełko dla utrzymania temperatury). Ciasto można też zostawić pod przykryciem z folii, do wyrastania w lodówce na całą noc.  W czasie wyrastania ciasta przygotować masę serową. Ser mocno rozgnieść widelcem lub krótko
zblendować. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Przygotować lukier – wsypać składniki do miseczki i mieszać łyżką aż powstanie gęsty lukier. Gdy za gęsty – dać więcej soku z cytryny, za rzadki – więcej cukru.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dobrze podsypany mąką blat lub stolnicę. Dłonią uformować z niego długi prostokąt, ok. 80 x20 cm cm.

Posmarować masą serową, zostawiając po centymetrze wolnym od masy wzdłuż dłuższego brzegu. Dłuższy brzeg z góry złożyć do środka, na niego zawinąć dolną część ciasta. Powstały prostokąt pokroić na ok. 12 części.

puszyste drożdżówki z serem

Puszyste drożdżówki z serem

Przekładać na blaszkę składaniem do dołu. Na każdej bułeczce odcisnąć głęboko, do samego spodu, przez całą długość bułki ślad ołówka lub okrągłego trzonka z drewnianej łyżki.

puszyste drożdżówki z serem

Pozostawić bułki pod przykryciem ze ściereczki, w ciepłym miejscu, na ok. 30 minut, do napuszenia.  W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160 stopni.  Bułki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec ok. 20 – 25 minut, do lekkiego zrumienienia bułek.
Wyjąć z piekarnika i polać lukrem. Można udekorować smażoną skórką pomarańczy.

puszyste drożdżówki z serem

Mówię Wam Niebo Na Talerzu 🙂



  1. magicznykociolek
    2 maja, 2018, 9:04 am

    Nie tylko na śniadanie 🙂

  2. Ula
    2 maja, 2018, 1:26 pm

    Chyba wkradł się błąd czy napewno 250 g świeżych drożdży?

    1. Beata Królikiewicz
      2 maja, 2018, 7:09 pm

      Tak, tak , dziękuję, poprawiłam.

  3. Kasia
    4 maja, 2018, 7:38 am

    Nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego, ale chyba spróbuję.. 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      4 maja, 2018, 5:15 pm

      Spróbuj koniecznie, trzeba uczyć się tych prawdziwych 🙂

  4. Zwykła Matka
    4 maja, 2018, 7:43 am

    O matko!!! Wychodze do pracy teraz i będe cały dzień o tych drożdżówkach myśleć 🙂

  5. Agnieszka
    4 maja, 2018, 8:43 am

    Nie przepadam za drożdżówkami, ale te wyglądają obłędnie! 😉

  6. Olga
    4 maja, 2018, 4:12 pm

    Ale miałam ochtę na takie cudo

    1. Beata Królikiewicz
      4 maja, 2018, 5:16 pm

      Ja niby nie powinnam ale czasem…:)

  7. Elżbieta
    6 września, 2018, 3:30 pm

    Czy przepis na lukier jest prawidłowy? Dodałam na 3/4 szkl. cukru pudru 3 łyżeczki soku z cytryny ale na taką ilość cukru to zdeeecydowanie za mało soku z cytryny.

  8. Ela
    6 września, 2018, 3:31 pm

    Czy przepis na lukier jest prawidłowy? Dodałam na 3/4 szkl. cukru pudru 3 łyżeczki soku z cytryny ale na taką ilość cukru to zdeeecydowanie za mało soku z cytryny.

    1. Beata Królikiewicz
      6 września, 2018, 7:54 pm

      Daj więcej następnym razem. Można też dać kilka kropli wody.

  9. Ela
    6 września, 2018, 6:16 pm

    I czy ciasto podczas wyrabiania jest takie jakby “zbite”, nie luźne? Bo po upieczeniu niestety nie sa puszyste tylko takie twardawe.

    1. Beata Królikiewicz
      6 września, 2018, 7:53 pm

      średnie, troszkę więcej płynu następnym razem albo odrobinę mniej mąki. Mąka mące nierówna,wychodzą bardzo puszyste jeśli dobrze wyrosną i ciasto ma właściwą konsystencję.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie