domowy makaron

Makaron domowy – najlepszy przepis

Makaron domowy to przyznacie, w dzisiejszych czasach rzecz całkowicie i wyjątkowo ekskluzywna, prawda? Deficyt czasu i dostępność ogromnego wyboru niedrogich makaronów fabrycznych sprawiła, że rzadko przychodzi nam do głowy, by sięgnąć po jajka i mąkę.
Czytam duże ilości internetowych forów kulinarnych. I powiem Wam – ręcznie robiony makaron nie całkiem odszedł  do lamusa.
Niedzielny rosół w wielu domach nadal podawany jest po królewsku. Są gospodynie, dla których energia przekazana ruchami wałka, ceremonią suszenia i podawania ma dużą wagę.
A wesela, zwłaszcza te na wsiach? Ręcznie robiony makaron to oznaka specjalnego starania, szacunku dla przybyłych, chęć ugoszczenia ich w wyjątkowy sposób.

Nie zdarza mi się robić go zbyt często. Prawie nigdy, incydentalnie. Szybkie obiady z prostych składników to przecież moja specjalność.
Ale…
W pamięci mam ten smak. Pomidorową z delikatnymi, cienko krojonymi kluseczkami. Niedzielny rosół z  kopczykami makaronu zwieńczonymi krojoną marchewką i siekaną natką pietruszki.

Kupiłam maszynkę do krojenia. Dokupię do wałkowania. Mam planetarny mikser, któremu można zainstalować nakładki. I od czasu do czasu robić będę. Są takie niezależne od żadnego urządzenia, widziałam w internetach. Miałam kiedyś taką ręczną. Dawno, przepadła gdzieś bez śladu.
Makaron można przygotować na zapas. Jedną z porcji wystarczy porządnie wysuszyć, przesypać dobrze mąką i przełożyć do słoika. Może czekać na kolejną okazję kilka dni. Zamrożony (koniecznie nieugotowany) nada się do spożycia w ciągu dwóch miesięcy.

Mąka użyta do wyrobu makaronu powinna mieć na opakowaniu numer 00 (bardzo drobno mielona włoska) albo 390, 450 lub najwyżej 500. Duża zawartość białka – najlepiej 12% nada kluseczkom odpowiednią sprężystość, przyda się ale nie jest bezwarunkowo konieczna. Tę informację wyczytacie na opakowaniu.

Uogólniając – gadajo, że na 100g mąki powinno przypadać jedno jajko i jedno żółtko.

To co? Kto robi? Kto ma doświadczenie i podzieli się uwagami?

zobacz przepis na makaron z kurczakiem i  szpinakiem

Makaron domowy – składniki (na dwie osoby):

  • 300g mąki pszennej (typ 00 lub 380, 450, 500)
  • 2 duże jajka
  • 3 żółtka
  • łyżka oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli do ciasta
  • pół łyżki soli do wody

Makaron domowy – przepis:

Do miski miksera planetarnego lub na stolnicę wsypać mąkę.
Na środku kopczyka uformować dołek i wlać tam jajka i żółtka, wsypać sól i oliwę.
Wyrabiać ciasto, aż stanie się jednolite. Zwykle trwa to ok. 10-20 minut.
Nie dodawać wody. Jeśli jest zbyt suche można zwilżyć dłonie wodą podczas ręcznego zagniatania.
Owinąć ciasto w folię spożywczą lub nakryć szczelnie gęstą ściereczką i odstawić na 30 minut.
Ciasto podzielić na dwie części, spłaszczyć na placek i rozwałkować na podsypanym mąką blacie lub stolnicy.
Można unosić ciasto co jakiś czas, podsypując oszczędnie mąką.
Wałek prowadzić od siebie, od środka ciasta na boki, promieniście w każdą stronę.

Jeśli robimy to maszynką, trzeba posypać ostrze maszynki mąką, zacząć od najgrubszego poziomu i zwiększać o jeden przed każdym wałkowaniem. Powinno przejść przez wałkowanie 6 razy. Idzie migiem. Jeśli wasza maszynka nie ma stopniowania – trudno:)

Ciasto powinno mieć grubość ok. 1mm.
Rozwałkowane ciasto pozostawić do wysuszenia przez ok. 5 minut, odwrócić na drugą stronę, suszyć kolejne 5 minut. Jeszcze raz powtórzyć suszenie po obu stronach.
Zwinąć arkusz ciasta w luźny rulon i ostrym nożem kroić kluski na paseczki wybranej szerokości. Maszynkowcy tną ciasto na paski, oprószają mąką ostrza.
Oprószyć lekko mąką i rozrzucić kluski na blacie lub stolnicy by się nie posklejały.
W dużym garnku zagotować 3l wody. Osolić 1/2 łyżki soli.
Wrzucić makaron i zagotować. Zmniejszyć ogień na średni i gotować ok. 2-4 minuty.
Ugotowany wyrzucić na durszlak.

makaron domowy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)