Bardzo dobry makaron w cytrynowym sosie (al limone)
Bardzo dobry makaron w cytrynowym sosie, kremowym, świeżym i przepysznym, do którego wykonania potrzebnych jest 5 składników.
Całe danie przygotujesz w 12 – 15 minut, co ma znaczenie szczególnie w letnie upały, cooo? Pasta al limone prosto ze słonecznej Italii w postaci odświeżającego, lekkiego doświadczenia wjedzie na stół ani się obejrzysz. Będzie przedsmak lub wspomnienie włoskich wakacji:)
Nie ma tu mięsa, nie nie. Ale dla upierających się, jest jak zwykle wyjście w postaci posypki z podsmażonego na chrupko, drobno krojonego boczku, idealnie gdyby włoskiej pancetty. Jednakowoż i polska wędzonka w każdej postaci da radę. Znam ja te konieczności, powiem Wam, nieraz nie poradzisz:)
Po ugotowaniu makaronu nie szykuj się do wzięcia durszlaka. Przełóż kluski od razu do garnka z sosem lub na talerze/miseczki. Woda z gotowania będzie jednym ze składników sosu, nie pozbywaj się jej zatem odlewając wszystko w czeluście odpływu:)
Tak naprawdę, by danie miało właściwą, delikatną, kremową konsystencję potrzebujemy wykonać wszystkie czynności podczas gotowania makaronu. A sam makaron gotować należy minutę krócej niż zwykle. Także czas start:)
Najlepiej, by cytryna użyta do wykonania dania była z eko uprawy.
Bardzo dobry makaron w cytrynowym sosie – składniki (na 4 porcje):
- cytryna (najlepiej eko)
- 400g makaronu (np. domowego lub fabryczne grube wstążki, pappardelle, tagliatelle, spaghetti lub inne)
- 200ml śmietanki 30 – 36%
- 3 łyżki zimnego masła (ok. 80g)
- 4 łyżki tartego parmezanu lub innego, twardego sera długodojrzewającego w tym typie, np. grana padano
Bardzo dobry makaron w cytrynowym sosie – przepis:
Cytrynę sparzyć wrzątkiem.
Nożykiem do warzyw obrać cieniutko skórkę z połowy owocu i tę pokroić na drobne paseczki. Starać się, by białej części było jak najmniej.
Skórkę z drugiej połowy cytryny zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Odłożyć.
Zagotować wodę na makaron (używam czajnika elektrycznego, jest szybciej). Osolić.
Makaron wrzucić do garnka z gotującym się, osolonym wrzątkiem.
Gotować minutę krócej niż w przepisie na opakowaniu, by był lekko jędrny. W tym czasie najlepiej zdążyć wykonać sos:)
Do osobnego, średniej wielkości garnka wlać śmietankę.
Włączyć ogień, dodać pokrojoną w paseczki skórkę i połowę skórki startej na tarce.
Zagotować i od razu, mieszając kuchenną rózgą dodać łyżkę masła.
Dodać drugą łyżkę masła, zamieszać do rozpuszczenia i dodać trzecią porcję masła.
Dodać ok. 85ml (1/3 szklanki pojemności 250ml) wody z gotującego się makaronu.
Zwiększyć ogień i ciągle mieszając dodawać po łyżce parmezanu.
Dodać 1,5 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę soli i ok. 1/6 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.
Zestawić z ognia. Jeśli powstały sos jest bardzo gęsty, można dodać do niego nieco więcej wody z gotowania makaronu.
Do garnka z sosem włożyć makaron. Wymieszać, by sos pokrył pastę.
Podawać na dużych talerzach, posypać z wierzchu startą skórką cytrynową i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)