Makaron z kurkami i szpinakiem
Makaron z kurkami i szpinakiem – proste danie obiadowe z tych, których przygotowanie liczy się w minutach. Piętnaście, dwadzieścia i gotowe. W czasie, gdy gotuje się makaron wykonasz resztę i migusiem podasz obiad jak z porządnej restauracji. Nie mówię tu o wersji z domowym, ręcznie robionym makaronem, o nie:) Idąc ambitnie, w moim przypadku trzeba by dodać przynajmniej 45 minut na zagniatanie, wałkowanie i wycinanie. Ale już gdyby tak kładzione kluski – to uwinę się w pół godzinki.
Do przygotowania tego obiadu najlepszy jest świeży szpinak w liściach, jednak i mrożonka całkiem przyzwoicie daje radę.
Kiedy któryś z domowników domaga się dodatku mięsa, dorzucam tu podsmażoną pierś kurczęcia lub trochę krojonego w kosteczkę boczku.
Od podsmażenia owego zaczynam wówczas działanie.
Posypanie dania twardym, długodojrzewającym serem w rodzaju pecorino, dziugasa czy parmezanu albo posypką z pokruszonego z niebieską pleśnią czy koziego da za każdym razem nieco inne wrażenie. Wszystko można okrasić podprażonym słonecznikiem czy siekanymi, włoskimi orzechami. Państwo poeksperymentują:)
Makaron z kurkami i szpinakiem – składniki (na 3 osoby):
- 250 makaronu np. grube wstążki – tagliatelle, pappardelle czy innego w ulubionym kształcie
- w wersji z mięsem – mała pierś kurczaka lub 150g szynki lub wędzonego boczku
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- 200g lub więcej kurek – świeżych lub mrożonych
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- 200g świeżego szpinaku (lub mrożonego w liściach ok. 300 – 400g)
- 2 łyżki mascarpone lub 150- 200 ml śmietanki 30 – 36% (ostatecznie może być też śmietana 18%)
- 1/5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, świeżo zmielony pieprz, sól do smaku
- ew. łyżka natki pietruszki, szałwii lub siekanego koperku do posypania
- dwie łyżki startego twardego sera – parmezanu, peccorino, koziego lub pokruszonego z niebieską pleśnią
- łyżka lub dwie posiekanych orzechów włoskich lub słonecznika podprażonych chwilę na suchej patelni
- ew. łyżeczka soku z cytryny do skropienia
Makaron z kurkami i szpinakiem – przepis:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić zachowując pół szklanki wody z gotowania.
Kurki namoczyć w wodzie ze szczyptą soli. Przepłukać wodą na sicie, odsączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać masło z oliwą.
Wrzucić posiekaną w drobną kostkę cebulę, posiekany czosnek, a po chwili kurki i ew. pokrojonego w drobną kostkę kurczaka czy paseczki wędliny.
Podsmażać wszystko ok. 3-4 minuty mieszając.
Dorzucić szpinak i smażyć 2-3 minuty, aż listki zwiotczeją.
Wlać śmietankę lub dodać mascarpone, krótko zagotować, dodać przyprawy, wymieszać.
Dodać makaron z połową szklanki wody z jego gotowania, wymieszać z sosem śmietanowo- kurkowym. Sprawdzić, czy dania nie trzeba dosolić lub podostrzyć świeżo zmielonym pieprzem.
Posypać startym/pokruszonym serem i podprażonymi orzechami lub słonecznikiem i siekaną zieleniną.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)