Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Makaron z kurczakiem i szpinakiem. Bardzo dobre danie na okoliczność braku czasu, w piętnaście minut na stół może wjechać pyszny obiad, który w porządnych restauracjach kosztuje czasem barbarzyńskie pieniądze. Kiedyś usiłowałam tłumaczyć niezbyt zamożnemu, acz upartemu koledze, że gotowanie w domu jest zwykle dużo tańsze, łatwe i często dużo lepsze. A już na pewno smaczniejsze niż te w byle jakich miejscach. Nie dał się, dalej je kotlety mielone w podłych barach, ja tam wolę swój makaron:) A przepis jest banalnie łatwy. Kolego! Makaron z kurczakiem i szpinakiem.

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Makaron z kurczakiem i szpinakiem – składniki (na dwie głodne osoby) : 

– 250 g dowolnego w kształcie makaronu
– trochę masła (mniej niż pół łyżki)
– łyżka oleju
– 2 udka lub podwójna pierś z kurczaka
– pół pokrojonej w kostkę cebuli
– 250 -300g świeżego lub mrożonego szpinaku , najlepiej w liściach
– 2-3 ząbki czosnku
– 150 ml słodkiej śmietanki 
– garść posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz do smaku, szczypta chilli, chlust tabasco,
– łyżeczka soku z cytryny

Makaron z kurczakiem i szpinakiem – przepis

Ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić, zachować kilka łyżek wody z gotowania.
Kurczaka pokroić w małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło, kiedy będą gorące wrzucić cebulę, kiedy się zeszkli dołożyć mięso, chwilę powstrzymać się od mieszania. Dorzucić rozgnieciony czosnek, podsmażyć chwilę już mieszając, aż kurczak się lekko zrumieni. Dodać szpinak,  2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, podgrzewać na średnim ogniu. Dodać przyprawy i zaczekać aż szpinak się rozmrozi/zmięknie, trwa to zwykle kilka minut. Świeży szpinak zaraz wiotczeje i dość szybko jest gotowy. Trzeba spróbować. Zalać wszystko śmietanką, mieszając podgrzewać, aż odrobinę się zredukuje (część wody wyparuje) i zagęści, dodać sok z cytryny i natkę pietruszki. Gotowe.

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. kuchcikOla
    5 czerwca, 2014, 8:04 am

    Robię niemal identycznie makaron ze szpinakiem 🙂 Smakuje obłędnie! Dzięki temu przepisowi przekonałam moją rodzinę do jedzenia szpinaku. Pycha! 🙂

    1. claudine
      5 czerwca, 2014, 2:55 pm

      Ja też robię bardzo podobnie. Zamieniam tłuszcze na oliwę, a śmietankę na jogurt 🙂

    2. opalanka
      5 czerwca, 2014, 5:48 pm

      Ja też. Choć oliwy nie używam do smażenia, stosuję wersję prawie beztłuszczową. Jednakowoż smakowo – jak mercedes w porównaniu z fiatem. Obie marki bywają naprzemiennie:)

    3. Grim Ka
      28 maja, 2016, 5:02 am

      Tluszcz to integralna czesc witamin. Musi byc aby mogly byc przyswajane przez organizm. Oliwa bardzo zdrowa. Takze uzywam.

    4. Karlaila
      20 września, 2016, 2:18 pm

      Przestrzegam tylko oprzeć korzystaniem z oliwy do smażenia – nie jest ona odporna na wysokie temperatury i w rezultacie staje się niezdrowa podczas smażenia 🙂

  2. Aguś kulinarnie
    5 czerwca, 2014, 10:48 am

    Jak tylko będę miała więcej wolnego,to będę nadrabiać gotowanie pyszności-Twój makaron chętnie wypróbuję:)

  3. Poezja Smaku
    5 czerwca, 2014, 10:40 pm

    Takie makarony są genialne, nie zamieniłabym na kupnego mielonego 🙂

  4. Katarzyna Wachel
    11 czerwca, 2014, 2:28 pm

    Najlepszy na świecie jest makaron ze szpinakiem z wcześniejszego wpisu (z sosem serowym), ale ten też niezły 🙂

  5. J.K
    20 września, 2014, 1:33 pm

    Dzisiaj robiłam wg tego przepisu i polecam – prawdziwe niebo na talerzu 😉

  6. Anonimowy
    22 września, 2014, 3:03 pm

    Pychaaaa 😉 Cała rodzinka zachwycona i najedzona 😉 dzieki

  7. Anonimowy
    25 listopada, 2014, 3:27 pm

    po prostu pych corcia sie zajadala :)))

  8. opalanka
    25 listopada, 2014, 4:51 pm

    Ciesze się bardzo:)

  9. Anonimowy
    22 stycznia, 2015, 2:13 pm

    Dokladnie ""pychotka" szybkie i smaczne.

  10. Anonimowy
    18 lutego, 2015, 10:18 am

    A tego kurczaka to solimy i pieprzymy najpierw albo jakoś przyprawiamy, czy po prostu kroimy i bez przypraw na patelnię??

    1. Anonimowy
      19 czerwca, 2017, 7:25 am

      O to samo chciałam zapytać. Planuje to danie zrobić dzisiaj na obiad.

  11. Anonimowy
    23 marca, 2015, 12:00 pm

    Nie zapomniałaś przypadkiem dodać śmietany? 🙂 W składnikach mamy wymienioną śmietankę, a w przepisie i na zdjęciu jakoś jej nie widać…

    1. Anonimowy
      23 marca, 2015, 12:02 pm

      Pomyłka, śmietanka w przepisie jest, tylko na zdjęciu jej nie widać 😉

  12. Unknown
    25 września, 2015, 11:55 am

    Ja pozwoliłem sobie dodać 3 plastry ananasa pokrojone w kostkę i łyżkę miodu. Na tym smażyłem kurczaka, a na osobnej patelni przygotowałem szpinak tak jak tutaj w przepisie :). Zrezygnowałem tylko z cytryny, a danie bardzo dobre, bo z odrobiną słodyczy.

    1. opalanka
      25 września, 2015, 5:05 pm

      Pycha:)

  13. Angelika
    8 października, 2015, 11:52 am

    Makaron godny restauracji!

  14. Damian Dobrzeniecki
    31 października, 2015, 12:47 pm

    Mega pyszne danie. Sam robilem juz 2 razy. Za drugim razem oprocz smietanki dodalem maskarpone. Polecam stosowac tylko swiezy szpinak

  15. Anonimowy
    31 października, 2015, 1:20 pm

    Po prostu pyszne! Szpinaczek pierwsza klasa…polecam…

  16. Anonimowy
    4 stycznia, 2016, 12:56 pm

    bardzo dobre polecam Dzieciaki nie mogly sie najesc

  17. kochamgotowac
    11 stycznia, 2016, 1:10 pm

    jakoś do szpinaku nie mogę się przekonać,ale to szybkie i proste danie jest PYCHA. Polecam wszystkim:)

  18. Anita Klebanowska
    17 stycznia, 2016, 4:58 pm

    Obiad był pyszny 😀

  19. Dariusz Bartoń
    24 stycznia, 2016, 8:55 pm

    Ile procentowa ma być śmietana ? 😉

    1. opalanka
      24 stycznia, 2016, 9:39 pm

      Najlepiej 30 %.

    2. Anonimowy
      8 lutego, 2016, 8:35 pm

      OpaLanka – widzę, że "prawie beztłuszczowo" zamieniłaś na 30% śmietankę 🙂 po raz pierwszy robię w domu szpinak, mam pół godziny do powrotu mojej dziewczyny – ciekaw jestem czy zdążę 😀 no i jaki będzie efekt 😀

    3. opalanka
      8 lutego, 2016, 10:06 pm

      Się nie mądruj:) Prawie beztłuszczowo robię z jogurtem. A ze śmietanką w wersji lux. W zależności od humoru i różnych innych okoliczności.

  20. Anonimowy
    10 lutego, 2016, 7:45 am

    To był mój debiut jeśli chodzi o szpinak (w liściach) i muszę przyznać bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie to danie !!! Pyszne, polecam wszystkim sceptycznie nastawionym do szpinaku 😉

  21. Miro
    24 lutego, 2016, 12:47 pm

    Robimy bardzo podobne makarony u siebie w lokalu, w Pysznej Pizzy 🙂 Z tym, że robimy wersję ze smażonym boczkiem, ale nadal makaron jest tak samo smaczny 🙂

  22. Anonimowy
    14 marca, 2016, 7:04 pm

    Rzeczywiście niebo na talerzu 🙂 Choć nieco zmieniłam przepis pod siebie 🙂 Zamiast masła dałam tłuszcz kokosowy, a zamiast śmietany serek bieluch i trochę więcej ziół 🙂

  23. Unknown
    3 kwietnia, 2016, 12:52 pm

    Pyszne 🙂 na końcu dodałam sera startego grana padano. Wyśmienite!!!

  24. Anonimowy
    7 maja, 2016, 10:42 am

    Dzisiaj na obiad zrobione! Pychotka 🙂

  25. Rafal
    19 sierpnia, 2016, 1:30 pm

    Swietny przepis. Sam musze wyprobowac bo wyglada przepysznie! 🙂

  26. Anonimowy
    8 września, 2016, 3:34 pm

    Wyszło bardzo dobre 🙂 prosty i dobry przepis. Dzięki za wstawienie

  27. Joan Smith
    12 września, 2016, 8:18 pm

    Dziś zrobiłam na obiad. Szybkie i łatwe do przygotowania danie, ale przede wszystkim pyszne! Dzięki za przepis 🙂

  28. ANNA GORAL
    15 września, 2016, 10:34 am

    Dziś zrobiłam. Pycha. Super przepis.

  29. Unknown
    16 października, 2016, 6:40 pm

    Pyszne. Przed chwilka zrobilam:) mysle Na koniec posypac wszystko startym parmezanem. Z powodu diety Jem z ryzem brazowym. Dziekuje za Twoja prace:)

    1. opalanka
      16 października, 2016, 9:52 pm

      Parmezan zawsze dobrze dać:) Buziole:)

  30. Laura
    9 listopada, 2016, 9:32 am

    Czy jest możliwość żeby śmietanę zamienić na jakiś sos?syn nie lubi śmietany w potrawach. Pozdrawiam

    1. opalanka
      9 listopada, 2016, 12:42 pm

      Najprościej – podlać nieco oliwą albo stopionym masłem. Albo dać nieco bulionu do szpinaku. Albo łyżkę sera mascarpone.

  31. Anonimowy
    8 stycznia, 2017, 9:59 am

    Potwierdzam. Pyszne

  32. infopiek
    20 sierpnia, 2017, 4:19 pm

    Mniam, chyba zrobię sobie taką kolacyjkę 😀

  33. Jay
    13 maja, 2018, 2:44 pm

    Ugotowałam wg przepisu super danie posypałam tylko na koniec trochę parmezanem jak niektorzy

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)