Szybki makaron orzo z groszkiem i kurczakiem
Szybki makaron orzo z groszkiem i kurczakiem – pyszne, jednogarnkowe danie, które robi się migiem i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kucharskich. Każdy poradzi sobie z wsypywaniem składników:)
Wrzuca się produkty na jedną, nieprzywierającą patelnię lub do podobnego rondla i po 15 minutach bardzo kremowy, aromatyczny obiad jest gotowy. Można tez użyć zwykłego garnka z grubym dnem, wtedy należy mieszać potrawę podczas całego przygotowania.
Porcję, którą przewidziałam na dwa dni dla dwóch osób zjedliśmy jednorazowo:)
Kurczęcą pierś łatwo zamienia się na indyka, wędzone tofu, czerwoną soczewicę lub wieprzową polędwiczkę.
Podobnie rzecz ma się z dodatkami – suszone pomidory, boczniaki, starta grubo marchew, szpinak, rukola, pieczarki czy krojona cukinia – proszę bardzo.
Mrożony groszek zastępuje całkiem godnie fasolka szparagowa.
Daj znak w komentarzu czy smakowało!
zobacz też przepis na makaron ze szpinakiem
Szybki makaron orzo z groszkiem i kurczakiem – składniki (na 2- 3 osoby):
- 250 g makaronu orzo (w Polsce nazywa się tez czasem łezki)
- 1 duża pierś kurczaka lub ok. 350 g indyka
- biała część pora
- mała, czerwona papryka
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 150 g zielonego groszku (świeżego lub z mrożonki)
można też użyć groszku z puszki, ten należy dodać na końcu i już nie gotować - 1,5 łyżeczki oregano, czubata łyżeczka soli, chili (wg uznania), łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
- ok. 400-500 ml wrzątku
- 1,5 dużej łyżki serka philadelphia, mascarpone lub zwykłego serka kanapkowego o dowolnym smaku
- łyżka soku z cytryny lub limonki
- natka pietruszki, koperku lub siekany szczypiorek do posypania
- ew. łyżka parmezanu lub innego twardego sera – na wierzch
Szybki makaron orzo z groszkiem i kurczakiem – przepis:
Mięso pokroić w kostkę (ok. 1cm), pora w cienkie półkrążki, paprykę w kostkę.
Czosnek drobno posiekać lub wycisnąć praską.
Na dużej patelni z rantem lub do rondla/garnka wsypać makaron, groszek, wrzucić por, paprykę, mięso, czosnek i przyprawy.
Wszystko zalać wrzątkiem i mieszając łopatką doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć ogień i mieszając często gotować pod przykryciem ok. 15 minut.
W razie potrzeby podlać jeszcze nieco wrzątkiem.
Odstawić z ognia, dodać sok z cytryny, zamieszać.
Dodać serek i ponownie wszystko wymieszać.
Nakładać na talerze i posypać zieleniną oraz tartym parmezanem.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Mam wrażenie, że ten przepis jest niekompletny. A co dalej po pokrojeniu kurczaka w kostkę?
Poza tym wydaje się, że po zalaniu warzyw wrzątkiem otrzyma się bazę pod zupę…
Kurczaka razem z resztą składników – siup na patelnię.
Proszę sprawdzić i napisać co wyszło:)