makaron orzo z kurczakiem i zielonym groszkiem

Szybki makaron orzo z groszkiem i kurczakiem

Szybki makaron orzo z groszkiem i kurczakiem – pyszne, jednogarnkowe danie, które robi się migiem i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kucharskich. Każdy poradzi sobie z wsypywaniem składników:)
Wrzuca się produkty na jedną, nieprzywierającą patelnię lub do podobnego rondla i po 15 minutach bardzo kremowy, aromatyczny obiad jest gotowy. Można tez użyć zwykłego garnka z grubym dnem, wtedy należy mieszać potrawę podczas całego przygotowania.
Porcję, którą przewidziałam na dwa dni dla dwóch osób zjedliśmy jednorazowo:)

Kurczęcą pierś łatwo zamienia się na indyka, wędzone tofu, czerwoną soczewicę lub wieprzową polędwiczkę.
Podobnie rzecz ma się z dodatkami – suszone pomidory, boczniaki, starta grubo marchew, szpinak, rukola, pieczarki czy krojona cukinia – proszę bardzo.
Mrożony groszek zastępuje całkiem godnie fasolka szparagowa.
Daj znak w komentarzu czy smakowało!

zobacz też przepis na makaron ze szpinakiem

Szybki makaron orzo z groszkiem i kurczakiem – składniki (na 2- 3 osoby):

  • 250 g makaronu orzo (w Polsce nazywa się tez czasem łezki)
  • 1 duża pierś kurczaka lub ok. 350 g indyka
  • biała część pora
  • mała, czerwona papryka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 150 g zielonego groszku (świeżego lub z mrożonki)
    można też użyć groszku z puszki, ten należy dodać na końcu i już nie gotować
  • 1,5 łyżeczki oregano, czubata łyżeczka soli, chili (wg uznania), łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
  • ok. 400-500 ml wrzątku
  • 1,5 dużej łyżki serka philadelphia, mascarpone lub zwykłego serka kanapkowego o dowolnym smaku
  • łyżka soku z cytryny lub limonki
  • natka pietruszki, koperku lub siekany szczypiorek do posypania
  • ew. łyżka parmezanu lub innego twardego sera – na wierzch

Szybki makaron orzo z groszkiem i kurczakiem – przepis:

Mięso pokroić w kostkę (ok. 1cm), pora w cienkie półkrążki, paprykę w kostkę.
Czosnek drobno posiekać lub wycisnąć praską.
Na dużej patelni z rantem lub do rondla/garnka wsypać makaron, groszek, wrzucić por, paprykę, mięso, czosnek i przyprawy.
Wszystko zalać wrzątkiem i mieszając łopatką doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć ogień i mieszając często gotować pod przykryciem ok. 15 minut.
W razie potrzeby podlać jeszcze nieco wrzątkiem.
Odstawić z ognia, dodać sok z cytryny, zamieszać.
Dodać serek i ponownie wszystko wymieszać.
Nakładać na talerze i posypać zieleniną oraz tartym parmezanem.

makaron orzo z kurczakiem i zielonym groszkiem
makaron orzo z kurczakiem i zielonym groszkiem

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Gloria
    11 kwietnia, 2024, 11:50 am

    Mam wrażenie, że ten przepis jest niekompletny. A co dalej po pokrojeniu kurczaka w kostkę?
    Poza tym wydaje się, że po zalaniu warzyw wrzątkiem otrzyma się bazę pod zupę…

    1. Beata Królikiewicz
      12 kwietnia, 2024, 6:03 am

      Kurczaka razem z resztą składników – siup na patelnię.
      Proszę sprawdzić i napisać co wyszło:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie