kawa po koreańsku - dalgona coffee

Kawa po koreańsku – dalgona coffee

Kawa po koreańsku – dalgona coffee jest słodka, gęsta i bardzo intensywna w smaku. Internety piszą, że można ją wykonać z trzech składników. Biorąc pod uwagę wodę konieczną do jej przygotowania – z czterech:) Potrzebna jest kawa rozpuszczalna, cukier i mleko. Za rozpuszczalną nie przepadam, używam mało, czasem do jakiegoś ciasta czy kremu, by złapało kawową nutę. Ale tylko z takiego rodzaju kawy uda się uzyskać tą sztywną konsystencję piany na wierzchu.
Jak przygotować dalgona coffee? Trzeba do niej równych proporcji rozpuszczalnej kawy, cukru i gorącej wody. Nie mniej niż po dwie ŁYŻKI. Dwie łyżeczki, jak piszą gdzieniegdzie, to bajeczka. Tak małej ilości nie uda się ubić niczym. Można by próbować spieniaczem do mleka, ale dla mnie – próżny trud, można złapać niezły spadek nastroju czekając na efekt. Jak komuś się uda – niech da znak, chętnie się nauczę. Póki co zdaniem moim – po dwie ŁYŻKI wszystkiego i mikser z końcówkami do ubijania to absolutne minimum.

I teraz dylemat mam taki. Z podanych składników wyjdzie bardzo mocna, kawowa piana w niezbyt dużej ilości. Ile mleka trzeba dać pod spodem? Na zdjęciach mamy szklaneczkę, do której oprócz piany zmieści się ok. 150 ml mleka, być może 3 kostki lodu i cała piana z przepisu. Jak dla mego smaku – w tym wariancie mleka jest za mało by zrównoważyć kawową intensywność. Dałabym 180 ml mleka i połowę lub ćwiartkę piany. Spodziewajcie się jednak, że będzie mniej efektownie. Mała piana, mniejszy efekt wizualny, ale w smaku jak dla mnie – znacznie lepiej. Być może to moje widzimisię, wyjścia nie ma, musicie spróbować pierwszy raz sami i ocenić, na jaką ilość mleka rozdzielić kawową warstwę, by smak był dla Was odpowiedni. I dajcie znak w komentarzach, serdecznie proszę:)

Zobacz koniecznie przepis na kawę z koglem-moglem, przepis na kawę po wiedeńsku, przepis na kawę mrożoną,

przepis na kawę po kapitańsku, przepis na kawę po tatarsku

Kawa po koreańsku – dalgona coffee (na dwie lub więcej porcji):

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 2 łyżki cukru (nie uda się na ksylitolu lub innym słodzidle)
  • 2 łyżki gorącej wody
  • nie mniej niż 200 ml mleka (gorącego lub zimnego z lodem – więcej – do wyboru)

Kawa po koreańsku – dalgona coffee – przepis:

Kawę, cukier i wodę umieścić w wysokiej, wąskiej szklance lub naczyniu. Miksować ubijającymi końcówkami miksera ok. 3- 4 minuty aż powstanie gęsta piana.
Niektórym udaje się to końcówką blendującą z nożykami lub większej ilości – w blenderze kielichowym. Końcówką blendującą mnie się nie udało, w kielichowym nie próbowałam ze względu na małą ilość produktów, wydaje mi się, że ma to sens przy przynajmniej poczwórnej porcji.

Do szklanek lub filiżanek wlać mleko (np. po 100 ml), na wierzch wyłożyć łyżeczką porcje piany z kawy.

kawa po korea

 

kawa po koreańsku - dalgona coffee

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Aleksandra
    24 kwietnia, 2020, 12:15 pm

    Super przepis! 🙂 Dla mnie na ciepło a dla męża na zimno. A gdy robiłam tylko dla siebie to ubiłam w wysokiej szklance ręcznym blenderem.

  2. Mirosława
    26 maja, 2020, 1:57 pm

    Wyszła pysznie 🙂 Ubiłam rózgą blendera i dodałam więcej mleka 🙂 Prawdziwe niebo w gębie 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie