najlepszy barszczyk czerwony

Najlepszy barszczyk czerwony

Najlepszy barszczyk czerwony – najbardziej esencjonalny i intensywnie buraczkowy w kolorze jaki do tej pory udało mi się zrobić. Mam wrażenie, że pobił na głowę te, które do tej pory wykonywałam na podstawie babcino – maminych receptur. Pewnie i do tamtych wrócę, ale póki co czynić będę ten, bo prostszy i nie wymaga użycia zakwasu (choć jeśli mam domowy zakwas  –  i ten dolewam, niech będzie na bogato).
Smakuje bosko. Karolu Okraso – dzięki wielkie za pomysł – mistrzostwo świata, krótko i treściwie! Teraz ten intensywny barszczyk czerwony będę robić zdecydowanie, zdecydowanie częściej. No kto by pomyślał, że to może być tak banalnie proste. Koniecznie trzeba przygotowywać go w przeddzień podania. To absolutny warunek powodzenia całego zachodu obrania warzyw. Esencja smaku musi znaleźć się w wodzie, którą je zalano.

W Nowy Rok na przykład, wyobraźcie sobie, jak może podziałać kubek takiego czarodziejskiego, gorącego, intensywnie bordowego płynu pozostałego z sylwestra na nasze zmęczone ciała. Albo w zimowy, wietrzny wieczór, po całym dniu z tysiącem spraw na głowie. No cuda uczyni, cuda! Nastawcie sobie koniecznie. Obranie warzyw to nie jest wielka filozofia, każdy umie:)
Do tego barszczyku można/nie trzeba zrobić krokiety, uszka albo napełnione farszem, opanierowane rożki, te od lodów albo bułki z pieczarkami. Jednakowoż – nie jest to warunek konieczny. Gorący kubek barszczyku solo jest magiczną potrawą zmieniającą wszystko. Sprawdźcie sami:)

Najlepszy barszczyk czerwony – składniki:

  • 2 kg buraków
  • 4 jabłka – najlepiej – szare renety
  • 4 duże marchewki
  • główka czosnku
  • 5 suszonych śliwek (mogą być wędzone ale niekoniecznie)
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 4 ziarenka czarnego pieprzu, 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki octu balsamicznego, winnego lub jabłkowego (ok. 50 ml)
  • 4 litry wody (zimnej, z kranu)

Najlepszy barszczyk czerwony – przepis:

Buraki obrać ze skóry i pokroić w grube plastry. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i razem ze skórą pokroić w ćwiartki.
Marchewki obrać i pokroić w grube słupki. Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na pół. Warzywa, śliwki i wszystkie przyprawy –  wrzucić do dużego garnka i zalać wodą. Zagotować i odstawić z ognia, przykryć ściereczką. Garnek przenieść w chłodne miejsce i pozostawić na przynajmniej 12 godzin.
Przed podaniem zlać płyn do innego garnka, sprawdzić czy nie trzeba dosolić i dodać więcej octu. Podgrzać mocno ale nie zagotować!

Buraki nadadzą się do podania w kompozycji np. ze śledziami i sparzoną cebulką albo jako sałatka z kozim serem i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem.

barszczyk czerwony

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Aneta
    Styczeń 15, 2020, 7:21 pm

    Prze-py-szne! Od teraz tylko taki barszczyk będzie u nas na stole

  2. Joanna
    Styczeń 17, 2020, 6:54 pm

    Już drugi raz robię 😍😮 a nigdy wcześniej nie zrobiłam barszczu. Nigdy!
    Pycha 😋 prosto i szybko 😀

    1. Beata Królikiewicz
      Styczeń 18, 2020, 11:54 am

      Prawda? 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie