najlepszy barszczyk czerwony

Najlepszy barszczyk czerwony

Najlepszy barszczyk czerwony – najbardziej esencjonalny i intensywnie buraczkowy w kolorze jaki do tej pory udało mi się zrobić. Mam wrażenie, że pobił na głowę te, które do tej pory wykonywałam na podstawie babcino – maminych receptur. Pewnie i do tamtych wrócę, ale póki co czynić będę ten, bo prostszy i nie wymaga użycia zakwasu (choć jeśli mam domowy zakwas  –  i ten dolewam, niech będzie na bogato).
Smakuje bosko. Karolu Okraso – dzięki wielkie za pomysł – mistrzostwo świata, krótko i treściwie! Teraz ten intensywny barszczyk czerwony będę robić zdecydowanie, zdecydowanie częściej. No kto by pomyślał, że to może być tak banalnie proste. Koniecznie trzeba przygotowywać go w przeddzień podania. To absolutny warunek powodzenia całego zachodu obrania warzyw. Esencja smaku musi znaleźć się w wodzie, którą je zalano.

W Nowy Rok na przykład, wyobraźcie sobie, jak może podziałać kubek takiego czarodziejskiego, gorącego, intensywnie bordowego płynu pozostałego z sylwestra na nasze zmęczone ciała. Albo w zimowy, wietrzny wieczór, po całym dniu z tysiącem spraw na głowie. No cuda uczyni, cuda! Nastawcie sobie koniecznie. Obranie warzyw to nie jest wielka filozofia, każdy umie:)
Do tego barszczyku można/nie trzeba zrobić krokiety, uszka albo napełnione farszem, opanierowane rożki, te od lodów albo bułki z pieczarkami. Jednakowoż – nie jest to warunek konieczny. Gorący kubek barszczyku solo jest magiczną potrawą zmieniającą wszystko. Sprawdźcie sami:)

Najlepszy barszczyk czerwony – składniki:

  • 2 kg buraków
  • 4 jabłka – najlepiej – szare renety
  • 4 duże marchewki
  • główka czosnku
  • 5 suszonych śliwek (mogą być wędzone ale niekoniecznie)
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 4 ziarenka czarnego pieprzu, 2 – 3 łyżeczki soli
  • 4 -5 łyżek octu balsamicznego, winnego lub jabłkowego (ok. 50 ml)
  • 4 litry wody (zimnej, z kranu)

Najlepszy barszczyk czerwony – przepis:

Buraki obrać ze skóry i pokroić w grube plastry. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i razem ze skórą pokroić w ćwiartki.
Marchewki obrać i pokroić w grube słupki. Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na pół. Warzywa, śliwki i wszystkie przyprawy –  wrzucić do dużego garnka i zalać wodą. Zagotować i odstawić z ognia, przykryć ściereczką. Garnek przenieść w chłodne miejsce i pozostawić na przynajmniej 12 godzin.
Przed podaniem zlać płyn do innego garnka, sprawdzić czy nie trzeba dosolić i dodać więcej octu. Podgrzać mocno ale nie zagotować!

Buraki nadadzą się do podania w kompozycji np. ze śledziami i sparzoną cebulką albo jako sałatka z kozim serem i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem.

barszczyk czerwony

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Aneta
    15 stycznia, 2020, 7:21 pm

    Prze-py-szne! Od teraz tylko taki barszczyk będzie u nas na stole

  2. Joanna
    17 stycznia, 2020, 6:54 pm

    Już drugi raz robię ?? a nigdy wcześniej nie zrobiłam barszczu. Nigdy!
    Pycha ? prosto i szybko ?

    1. Beata Królikiewicz
      18 stycznia, 2020, 11:54 am

      Prawda? 🙂

  3. Jadwiga
    26 listopada, 2020, 1:33 am

    Ja zamiast octu stosuję sok z cytryny, wychodzi równie pyszny!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)