Krokiety z kapustą w waflu
Krokiety z kapustą w waflu – szybka przekąska do podania solo i w asyście czerwonego, gorącego, intensywnego w smaku i kolorze barszczyku. Przepis na pyszny, błyskawiczny, wspomniany barszczyk podam w następnym wpisie. Nikt mu się nie oprze, wierzcie mi, będzie wspaniały również dnia następnego, kiedy człowiek dałby królestwo za brak czynności do wykonania i coś krzepiącego dla polepszenia kondycji po nieprzespanej nocy.
Przekąska na sylwestra i karnawałowe szaleństwa. Łatwe rozwiązanie dla każdego kto nie przepada za smażeniem krokietów z kapustą
i uszek.
Krokiety, jakiekolwiek – w waflu czy tradycyjne, najlepiej smakują smażone na klarowanym maśle albo przynajmniej na oleju ze sporym dodatkiem zwykłego masła. Baaaardzo polecam, pyszność.
Do ich przygotowania można wykorzystać bigos pozostały ze świąt albo ugotować specjalnie kapustę z pokruszonymi w niej grzybami.
Krokiety z kapustą w waflu – składniki:
- 12 wafli – rożków (można kupić np. w marketach)
- 500 g kapusty kiszonej
- 4 – 8 g (im więcej tym lepiej) suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu, sól (do smaku), pieprz mielony, 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- łyżka masła
do panierowania:
- szklanka tartej bułki
- 2 jajka
- klarowane masło lub olej i łyżka masła do smażenia
Krokiety z kapustą w waflu – przepis:
Jeśli kapustą jest bardzo kwaśna – przepłukać krótko w zimnej wodzie. Pokroić. Przełożyć do garnka, zalać połową szklanki zimnej wody.
Dodać ziele, liście laurowe i pieprz. Grzyby pokruszyć na drobne kawałki, wrzucić do kapusty, wymieszać. Garnek przykryć pokrywką,
wszystko zagotować a następnie zmniejszyć ogień.
Cebulę pokroić i podsmażyć na łyżce masła lub dwóch łyżkach oleju. Dodać do garnka z gotującą się kapustą, wymieszać.
Gotować wszystko aż kapusta i grzyby będą miękkie. Zwykle zajmuje to ok. 40 – 50 minut.
Jeśli w kapuście jest dużo płynu – odlać.
Na dużym talerzu widelcem roztrzepać jajko, na drugi wyspać tartą bułkę.
Kapuścianym farszem napełniać rożki waflowe. Panierować w jajku, tartej bułce i obsmażyć na złoto ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle lub oleju.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
-
Pingback: Najlepszy barszczyk czerwony - niebo na talerzu