Krokiety z grzybami i kapustą

Krokiety z grzybami i kapustą – nie muszą być z kapustą, mogą być tylko z pieczarkami, można też dodać do farszu ugotowanych, suszonych grzybów, wtedy ich smak będzie bardziej intensywny. Można przygotowywać je nie tylko z okazji świątecznej, kiedy podajemy wigilijny, czerwony barszcz. Zwyczajna kolacja z takim krokietem nabiera zupełnie innego charakteru niż ta kanapkowa. Tym razem spróbowałam przepisu na naleśniki z bloga Gotuję bo lubię, zwykle przygotowywałam krokiety z tzw. „biednych’ naleśników mojej mamy (przepis tutaj). Żadne do tej pory ich nie pobiły delikatnością, dla mnie są najlepsze. Te z przepisu Gotuję bo lubię są bardzo dobre i nie pękają przy zwijaniu, trzeba starać się je usmażyć jak najcieńsze.

 

Krokiety z grzybami i kapustą

 

Krokiety z grzybami i kapustą

składniki: 

na naleśniki: 

– 250 g mąki pszennej
– 250 ml gazowanej wody mineralnej
– 250 ml mleka
– 2 jajka
– 2 łyżki oleju
-1/2 łyżeczki soli
– szczypta cukru
– szczypta sody oczyszczonej

na farsz:

– 1 kg pieczarek lub 60 dkg pieczarek i 40 dkg kapusty kiszonej
– 50 g suszonych grzybów
– duża cebula
– 2 łyżki masła
– sól (ok. łyżeczki), pieprz, słodka papryka

do panierowania: 

– 2 jajka
– 2 szklanki bułki tartej

do smażenia: 

– olej

Suszone grzyby zalać wodą i odstawić by zmiękły, najlepiej na całą noc, najmniej na godzinę. Ugotować do miękkości w tej samej, osolonej wodzie, drobno pokroić. Jeśli przygotowujemy krokiety z kapustą, posiekać ją drobno, wypłukać  w zimnej wodzie jeśli mocno kwaśna, dolać szklankę wody z grzybów i gotować do miękkości.
Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Pieczarki zmielić w maszynce lub drobno pokroić ( ja pokroiłam), podsmażyć na osobnej patelni, na ostrym ogniu na łyżce oleju by ewentualny płyn wyparował, osolić, popieprzyć, wymieszać z cebulą, grzybami i ugotowaną kapustą. Odstawić do ostudzenia.

Mąkę wymieszać z solą i sodą, dodać resztę składników, zmiksować razem do uzyskania gładkiej emulsji. Patelnię (nie może być porysowana) mocno rozgrzać z kroplą oleju. Łyżką wazową wylać jak najcieńszą porcję ciasta, szybko poruszając patelnią, by ciasto rozlało się równomiernie. Po minucie, dwóch, przewrócić na drugą stronę, smażyć krótko, przełożyć na talerz. Naleśniki smażymy na mocnym ogniu, patelnia musi być cały czas dobrze rozgrzana.

Na każdy naleśnik nałożyć na środek ok. 2 łyżek farszu, rozprowadzić zostawiając wolne boki. Złożyć je do środka i zwinąć całość w  rulonik. Panierować w roztrzepanych jajkach i tartej bułce, smażyć z każdej strony, na średnim ogniu, na rozgrzanym na patelni oleju. Dość szybko się rumienią, należy uważać, by ich nie spalić.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. kuchcikOla
    15 grudnia, 2013, 11:17 am

    Bardzo je lubię, u mnie w domu chyba znikają najszybciej w czasie Wigilii 🙂

  2. Karmel-itka.
    15 grudnia, 2013, 1:23 pm

    moja Babcia robi najlepsze!

    1. opalanka
      15 grudnia, 2013, 2:48 pm

      zazdrościmy Babci:)

  3. antynomiczna
    15 grudnia, 2013, 2:44 pm

    zdecydowanie są to moje smaki dzieciństwa ; )

  4. Salvador Dali
    15 grudnia, 2013, 6:07 pm

    matko.. od tyg chodzę i narzekam, że mam ochotę na krokiety, a ty tutaj takie pyszności serwujesz!! 😀
    Mniam, zjadłabym chyba ze 4 na raz! 🙂

  5. skoraq cooks
    15 grudnia, 2013, 10:27 pm

    No pięknie, narobiłaś mi właśnie ochoty na krokiety 😉

  6. Marzena
    16 grudnia, 2013, 7:25 am

    W tym okresie okołoświątecznym robimy je najczęściej i do tego barszczyk na zakwasie:-) W tym tygodniu na pewno u nas będą na obiad:-)

  7. tu-tusia
    16 grudnia, 2013, 9:37 am

    Pięknie wyszły 🙂 U mnie nie ma tradycji podawania krokietów na Wigilię, ale w tym roku tyle się na nie napatrzyłam na blogach, że chyba wprowadzę taką tradycję 😉

  8. opalanka
    16 grudnia, 2013, 11:46 am

    Sama mam ochotę na powtórkę:)

  9. ugotujmyto.pl
    17 grudnia, 2013, 8:31 pm

    Krokiety wyglądają idealnie :)!

  10. monika jall
    20 grudnia, 2013, 2:11 pm

    Wygladaja wspaniale! Moze i mi jutro uda sie takie zrobic, jak czas pozwoli. pozdrawiam serdecznie. Monika

  11. Patrycja Sowała
    19 grudnia, 2015, 11:55 am

    dlaczego krokiety pękają

  12. opalanka
    19 grudnia, 2015, 1:39 pm

    Może mają za dużo farszu albo są zbyt ciasno zwinięte.

  13. Anonimowy
    29 grudnia, 2015, 10:08 am

    "Szczypta sodu"? Sody?

    Marta

    1. opalanka
      29 grudnia, 2015, 12:10 pm

      Sody. Sody oczyszczonej.

  14. Hania
    27 kwietnia, 2016, 7:34 am

    Mój sobie ostatnio zażyczył krokietów, ale ja nie bardzo mam na to czas. No ale chyba bliżej weekendu mu zrobię.

  15. Anonimowy
    30 sierpnia, 2016, 12:20 pm

    coś wspaniałego 🙂

  16. Anonimowy
    10 grudnia, 2016, 6:05 am

    Smacznie wyglądają! Ile krokietów wychodzi z podanych składników?

    1. Anonimowy
      10 grudnia, 2016, 12:32 pm

      dokładnie to samo pytanie chciałam właśnie zadać 🙂

    2. opalanka
      11 grudnia, 2016, 7:23 pm

      To zależy od wielkości patelni i od tego jak grube ciasto się na nią leje. Dokładnie nie pamiętam, ale zdaje się że ok. 10-12 sztuk przy patelni 24 cm.

  17. Anonimowy
    15 lutego, 2017, 4:55 pm

    Zamiast ciasta naleśnikowego proponuje wykorzystać wafle tortowe.Kupujemy w sklepie zwykłe wafle tortowe,kładziemy na wilgotną ściereczkę i przykrywamy z góry drugą wilgotną ściereczką,jak wafel namięknie nakładamy farsz zawijamy,bułka jajko i smażymy.Zaleta mniej kalorii i nie czuć ciasta tylko farsz.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)