Bułki z pieczarkami

To jest sentymentalne wspomnienie mojego dzieciństwa. Zdaje się, że kiedyś bułki z pieczarkami były (oprócz zapiekanek) najczęściej kupowanym, ulicznym fast foodem. I często było w niej za mało pieczarek. Przynajmniej w mojej budce. Czasami kompensuję sobie ten deficyt i robię bułkę wypełnioną po brzegi grzybowym farszem. To danie potwierdza regułę, że im mniej (nie o farszu mowa), tym więcej, i nie potrzeba  wielkich kombinacji by było pysznie. Podsmażam pieczarki z cebulką na maśle, dodaję koperek albo pietruszkę, czasem odrobinę ostrego, startego, żółtego sera, lekko solę i pieprzę. I jest pysznie.

Bułki z pieczarkami


składniki: 

– pięć kajzerek
– 80 dkg pieczarek
– duża cebula
– łyżka startego, raczej ostrego w smaku, żółtego sera
– łyżka masła (najlepiej klarowanego)
– sól, pieprz
– łyżka posiekanego koperku lub pietruszki

Bułkom odkroić „piętki” z boku, wyjąć miękki środek, by została sama skórka.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, mieszając smażyć aż zmięknie.
Przełożyć do miseczki, na patelnię dodać nieco masła, mocno rozgrzać i partiami podsmażyć pieczarki. Nie można tego zrobić „na raz”, muszą mieć wysoką temperaturę smażenia, by nie puściły za dużo soku. Usmażone grzyby zmieszać z cebulą, posiekanym koperkiem lub pietruszką, serem, doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić wydrążone bułki i włożyć do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 st)  na ok.10 minut.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Shiral Kucharzy
    29 września, 2013, 8:02 am

    Co prawda u mnie takich bułeczek nigdy nie spotkałam na ulicznych targowiskach, ale moja babcia czasem piekła je ilością hurtową, zawsze były pyszne! i sa do tej pory!
    Twoje moją tyle pieczarek, że żaden łasuch nie powinien marudzić:)

  2. Malwinka
    29 września, 2013, 8:44 am

    Wspaniałe, uwielbiam! 🙂

  3. Angie
    29 września, 2013, 9:09 am

    Takie proste rozwiązanie są czasem najlepsze!
    Pysznie wyglądają: )

  4. Aguś kulinarnie
    29 września, 2013, 11:19 am

    Jakie pyszne,wyglądają na chrupiące…mmmm,ależ bym zjadła taką:)

  5. brzuszkiłakomczuszki
    29 września, 2013, 12:55 pm

    Wygląda rewelacyjnie, aż poczułam zapach pieczarek.

  6. skoraq
    29 września, 2013, 4:18 pm

    No oczywiście, że jest pysznie. Nie ma innej opcji. Bułeczki prezentują się rewelacyjnie 🙂

  7. opalanka
    29 września, 2013, 5:48 pm

    Dziękuję:)

  8. Salvador Dali
    30 września, 2013, 6:30 am

    cuuudo! Takich bułeczek nie kojarzę akurat z dzieciństwem, ale z pyszną przekąską ooowszem 😀

  9. Marzena
    30 września, 2013, 9:44 am

    Ostatnio mąż wspominał te właśnie bułeczki z pieczarkami. Zaskoczę Go i przygotuję, będzie
    niespodzianka:-))

    1. opalanka
      30 września, 2013, 8:05 pm

      🙂

  10. ugotujmyto.pl
    30 września, 2013, 3:50 pm

    Ale wspaniałe….:)! Dla mnie to też sentymentalny powrót do przeszłości 😉

  11. opalanka
    30 września, 2013, 8:05 pm

    W mojej budce bułki były paluchowate:)

  12. Koperek :)
    1 października, 2013, 2:00 pm

    REWELACJA! 🙂

  13. Meg
    27 października, 2013, 6:09 pm

    Jejku, to wygląda obłędnie! Narobiłaś mi ochoty 🙂

  14. laki-smakosz
    21 stycznia, 2016, 2:41 pm

    Pamiętam kiedyś w Lublinie na stacji PKP były takie podłużne bułki paluchy , rozgrzewali je na takich bolcach , a potem napełniali pieczarkami , pycha, niech się chowają dzisiejsze hot-dogi .

    1. opalanka
      21 stycznia, 2016, 6:38 pm

      🙂 Niech się chowają!

  15. Łukasz Toborek
    10 lipca, 2016, 10:17 pm

    Super przepis na pewno wypróbuje na dniach 😉 Nie mogę się już doczekać 😉

    Zapraszam do mnie po przepis na
    devoly z pieczarkami i serem

  16. mukmuk33
    27 listopada, 2016, 5:26 pm

    moja mama właśnie mi robi , doczekać się nie mogę

  17. Jacek
    20 stycznia, 2017, 5:12 pm

    Ja pamiętam te buły w Opcznie nie zapomniany smak

  18. Anonimowy
    12 lutego, 2017, 12:49 pm

    W Gorzowie Wielkopolskim są znakiem miasta.Być w Gorzowie i nie zjeść bułki z pieczarkami to grzech������

  19. Anonimowy
    1 sierpnia, 2017, 7:18 pm

    w Gorzowi Wielkopolskim sa te bułki od wieki wieków i wciąż tak samo pyszne jak przed laty…… najlepsze na świecie

  20. Anonimowy
    23 sierpnia, 2017, 10:00 am

    To prawda, ostatnio tj. 22,08,2017 kupiliśmy z żoną 4 szt. i od razu zjedliśmy. Są pyszne.
    Kosztują 5 zł sztuka ale naprawdę warto 🙂
    Zapraszamy!

  21. Anonimowy
    2 września, 2017, 9:38 am

    A może ktoś zna przepis na farsz pieczarkami jaki oni tam robią.

  22. Jeny Kluska
    6 września, 2017, 2:28 pm

    No kochani ja zrobilam ostatnio takie buleczki.
    Musze sie pochwalic bo zrobilam wlasne ciasto i dwa rodzaje nadzienia.
    Z pieczarkami i mieskiem mielonym.
    Zjedzone w ten sam dzien.
    kto by nie przyszedl probowal i mowil ze pycha. ?
    Malo tego przed upieczeniem dalam maslo czosnkowe
    PYYYYCHA
    zdolna jestem. ?

    1. opalanka
      6 września, 2017, 7:07 pm

      Bardzo zdolna!

  23. Kamil
    7 lutego, 2019, 2:00 pm

    I najlepsze sól, pieprz a czy ktos powie ile? Bo jak na oko to prosze nadstawic!

  24. Gemma
    18 grudnia, 2019, 1:35 pm

    Dla mnie to też sentymentalny powrót do przeszłości .Tyle że bulki były podłużne i do pieczarek był pod koniec smażenia dodawany chrzan . Niebo w gębie.

    1. Beata Królikiewicz
      19 grudnia, 2019, 4:01 pm

      Fajny pomysł.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)