Bułki z pieczarkami

To jest sentymentalne wspomnienie mojego dzieciństwa. Zdaje się, że kiedyś bułki z pieczarkami były (oprócz zapiekanek) najczęściej kupowanym, ulicznym fast foodem. I często było w niej za mało pieczarek. Przynajmniej w mojej budce. Czasami kompensuję sobie ten deficyt i robię bułkę wypełnioną po brzegi grzybowym farszem. To danie potwierdza regułę, że im mniej (nie o farszu mowa), tym więcej, i nie potrzeba  wielkich kombinacji by było pysznie. Podsmażam pieczarki z cebulką na maśle, dodaję koperek albo pietruszkę, czasem odrobinę ostrego, startego, żółtego sera, lekko solę i pieprzę. I jest pysznie.

Bułki z pieczarkami


składniki: 

– pięć kajzerek
– 80 dkg pieczarek
– duża cebula
– łyżka startego, raczej ostrego w smaku, żółtego sera
– łyżka masła (najlepiej klarowanego)
– sól, pieprz
– łyżka posiekanego koperku lub pietruszki

Bułkom odkroić „piętki” z boku, wyjąć miękki środek, by została sama skórka.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, mieszając smażyć aż zmięknie.
Przełożyć do miseczki, na patelnię dodać nieco masła, mocno rozgrzać i partiami podsmażyć pieczarki. Nie można tego zrobić „na raz”, muszą mieć wysoką temperaturę smażenia, by nie puściły za dużo soku. Usmażone grzyby zmieszać z cebulą, posiekanym koperkiem lub pietruszką, serem, doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić wydrążone bułki i włożyć do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 st)  na ok.10 minut.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Shiral Kucharzy
    29 września, 2013, 8:02 am

    Co prawda u mnie takich bułeczek nigdy nie spotkałam na ulicznych targowiskach, ale moja babcia czasem piekła je ilością hurtową, zawsze były pyszne! i sa do tej pory!
    Twoje moją tyle pieczarek, że żaden łasuch nie powinien marudzić:)

  2. Malwinka
    29 września, 2013, 8:44 am

    Wspaniałe, uwielbiam! 🙂

  3. Angie
    29 września, 2013, 9:09 am

    Takie proste rozwiązanie są czasem najlepsze!
    Pysznie wyglądają: )

  4. Aguś kulinarnie
    29 września, 2013, 11:19 am

    Jakie pyszne,wyglądają na chrupiące…mmmm,ależ bym zjadła taką:)

  5. brzuszkiłakomczuszki
    29 września, 2013, 12:55 pm

    Wygląda rewelacyjnie, aż poczułam zapach pieczarek.

  6. skoraq
    29 września, 2013, 4:18 pm

    No oczywiście, że jest pysznie. Nie ma innej opcji. Bułeczki prezentują się rewelacyjnie 🙂

  7. opalanka
    29 września, 2013, 5:48 pm

    Dziękuję:)

  8. Salvador Dali
    30 września, 2013, 6:30 am

    cuuudo! Takich bułeczek nie kojarzę akurat z dzieciństwem, ale z pyszną przekąską ooowszem 😀

  9. Marzena
    30 września, 2013, 9:44 am

    Ostatnio mąż wspominał te właśnie bułeczki z pieczarkami. Zaskoczę Go i przygotuję, będzie
    niespodzianka:-))

    1. opalanka
      30 września, 2013, 8:05 pm

      🙂

  10. ugotujmyto.pl
    30 września, 2013, 3:50 pm

    Ale wspaniałe….:)! Dla mnie to też sentymentalny powrót do przeszłości 😉

  11. opalanka
    30 września, 2013, 8:05 pm

    W mojej budce bułki były paluchowate:)

  12. Koperek :)
    1 października, 2013, 2:00 pm

    REWELACJA! 🙂

  13. Meg
    27 października, 2013, 6:09 pm

    Jejku, to wygląda obłędnie! Narobiłaś mi ochoty 🙂

  14. laki-smakosz
    21 stycznia, 2016, 2:41 pm

    Pamiętam kiedyś w Lublinie na stacji PKP były takie podłużne bułki paluchy , rozgrzewali je na takich bolcach , a potem napełniali pieczarkami , pycha, niech się chowają dzisiejsze hot-dogi .

    1. opalanka
      21 stycznia, 2016, 6:38 pm

      🙂 Niech się chowają!

  15. Łukasz Toborek
    10 lipca, 2016, 10:17 pm

    Super przepis na pewno wypróbuje na dniach 😉 Nie mogę się już doczekać 😉

    Zapraszam do mnie po przepis na
    devoly z pieczarkami i serem

  16. mukmuk33
    27 listopada, 2016, 5:26 pm

    moja mama właśnie mi robi , doczekać się nie mogę

  17. Jacek
    20 stycznia, 2017, 5:12 pm

    Ja pamiętam te buły w Opcznie nie zapomniany smak

  18. Anonimowy
    12 lutego, 2017, 12:49 pm

    W Gorzowie Wielkopolskim są znakiem miasta.Być w Gorzowie i nie zjeść bułki z pieczarkami to grzech������

  19. Anonimowy
    1 sierpnia, 2017, 7:18 pm

    w Gorzowi Wielkopolskim sa te bułki od wieki wieków i wciąż tak samo pyszne jak przed laty…… najlepsze na świecie

  20. Anonimowy
    23 sierpnia, 2017, 10:00 am

    To prawda, ostatnio tj. 22,08,2017 kupiliśmy z żoną 4 szt. i od razu zjedliśmy. Są pyszne.
    Kosztują 5 zł sztuka ale naprawdę warto 🙂
    Zapraszamy!

  21. Anonimowy
    2 września, 2017, 9:38 am

    A może ktoś zna przepis na farsz pieczarkami jaki oni tam robią.

  22. Jeny Kluska
    6 września, 2017, 2:28 pm

    No kochani ja zrobilam ostatnio takie buleczki.
    Musze sie pochwalic bo zrobilam wlasne ciasto i dwa rodzaje nadzienia.
    Z pieczarkami i mieskiem mielonym.
    Zjedzone w ten sam dzien.
    kto by nie przyszedl probowal i mowil ze pycha. ?
    Malo tego przed upieczeniem dalam maslo czosnkowe
    PYYYYCHA
    zdolna jestem. ?

    1. opalanka
      6 września, 2017, 7:07 pm

      Bardzo zdolna!

  23. Kamil
    7 lutego, 2019, 2:00 pm

    I najlepsze sól, pieprz a czy ktos powie ile? Bo jak na oko to prosze nadstawic!

  24. Gemma
    18 grudnia, 2019, 1:35 pm

    Dla mnie to też sentymentalny powrót do przeszłości .Tyle że bulki były podłużne i do pieczarek był pod koniec smażenia dodawany chrzan . Niebo w gębie.

    1. Beata Królikiewicz
      19 grudnia, 2019, 4:01 pm

      Fajny pomysł.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)