Bułki z pieczarkami
To jest sentymentalne wspomnienie mojego dzieciństwa. Zdaje się, że kiedyś bułki z pieczarkami były (oprócz zapiekanek) najczęściej kupowanym, ulicznym fast foodem. I często było w niej za mało pieczarek. Przynajmniej w mojej budce. Czasami kompensuję sobie ten deficyt i robię bułkę wypełnioną po brzegi grzybowym farszem. To danie potwierdza regułę, że im mniej (nie o farszu mowa), tym więcej, i nie potrzeba wielkich kombinacji by było pysznie. Podsmażam pieczarki z cebulką na maśle, dodaję koperek albo pietruszkę, czasem odrobinę ostrego, startego, żółtego sera, lekko solę i pieprzę. I jest pysznie.
składniki:
– pięć kajzerek
– 80 dkg pieczarek
– duża cebula
– łyżka startego, raczej ostrego w smaku, żółtego sera
– łyżka masła (najlepiej klarowanego)
– sól, pieprz
– łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
Bułkom odkroić “piętki” z boku, wyjąć miękki środek, by została sama skórka.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, mieszając smażyć aż zmięknie.
Przełożyć do miseczki, na patelnię dodać nieco masła, mocno rozgrzać i partiami podsmażyć pieczarki. Nie można tego zrobić “na raz”, muszą mieć wysoką temperaturę smażenia, by nie puściły za dużo soku. Usmażone grzyby zmieszać z cebulą, posiekanym koperkiem lub pietruszką, serem, doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić wydrążone bułki i włożyć do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 st) na ok.10 minut.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Co prawda u mnie takich bułeczek nigdy nie spotkałam na ulicznych targowiskach, ale moja babcia czasem piekła je ilością hurtową, zawsze były pyszne! i sa do tej pory!
Twoje moją tyle pieczarek, że żaden łasuch nie powinien marudzić:)
Wspaniałe, uwielbiam! 🙂
Takie proste rozwiązanie są czasem najlepsze!
Pysznie wyglądają: )
Jakie pyszne,wyglądają na chrupiące…mmmm,ależ bym zjadła taką:)
Wygląda rewelacyjnie, aż poczułam zapach pieczarek.
No oczywiście, że jest pysznie. Nie ma innej opcji. Bułeczki prezentują się rewelacyjnie 🙂
Dziękuję:)
cuuudo! Takich bułeczek nie kojarzę akurat z dzieciństwem, ale z pyszną przekąską ooowszem 😀
Ostatnio mąż wspominał te właśnie bułeczki z pieczarkami. Zaskoczę Go i przygotuję, będzie
niespodzianka:-))
🙂
Ale wspaniałe….:)! Dla mnie to też sentymentalny powrót do przeszłości 😉
W mojej budce bułki były paluchowate:)
REWELACJA! 🙂
Jejku, to wygląda obłędnie! Narobiłaś mi ochoty 🙂
Pamiętam kiedyś w Lublinie na stacji PKP były takie podłużne bułki paluchy , rozgrzewali je na takich bolcach , a potem napełniali pieczarkami , pycha, niech się chowają dzisiejsze hot-dogi .
🙂 Niech się chowają!
Super przepis na pewno wypróbuje na dniach 😉 Nie mogę się już doczekać 😉
Zapraszam do mnie po przepis na
devoly z pieczarkami i serem
moja mama właśnie mi robi , doczekać się nie mogę
Ja pamiętam te buły w Opcznie nie zapomniany smak
W Gorzowie Wielkopolskim są znakiem miasta.Być w Gorzowie i nie zjeść bułki z pieczarkami to grzech������
w Gorzowi Wielkopolskim sa te bułki od wieki wieków i wciąż tak samo pyszne jak przed laty…… najlepsze na świecie
To prawda, ostatnio tj. 22,08,2017 kupiliśmy z żoną 4 szt. i od razu zjedliśmy. Są pyszne.
Kosztują 5 zł sztuka ale naprawdę warto 🙂
Zapraszamy!
A może ktoś zna przepis na farsz pieczarkami jaki oni tam robią.
No kochani ja zrobilam ostatnio takie buleczki.
Musze sie pochwalic bo zrobilam wlasne ciasto i dwa rodzaje nadzienia.
Z pieczarkami i mieskiem mielonym.
Zjedzone w ten sam dzien.
kto by nie przyszedl probowal i mowil ze pycha. ?
Malo tego przed upieczeniem dalam maslo czosnkowe
PYYYYCHA
zdolna jestem. ?
Bardzo zdolna!
I najlepsze sól, pieprz a czy ktos powie ile? Bo jak na oko to prosze nadstawic!
Dla mnie to też sentymentalny powrót do przeszłości .Tyle że bulki były podłużne i do pieczarek był pod koniec smażenia dodawany chrzan . Niebo w gębie.
Fajny pomysł.