Ciasteczka maślane. Proste ciasteczka z rodzynkami.

Domowe ciasteczka maślane do przygotowania w pół godziny albo mniej, razem z pieczeniem. Tyle czasu trzeba by wyjść z domu po sklepowe herbatniki. A korzyści pieczenia tych domowych jest mnóstwo. Kto ma dzieci – wspólne działanie zamiast  komputerowych gier to zaleta oczywista. Brak konserwantów, utwardzonych tłuszczów roślinnych – jasna rzecz. I aromat w całym domu podczas pieczenia- nie do podrobienia żadną świeczką zapachową.
Rodzynki wcześniej namaczam w ciepłej wodzie albo czasem w alkoholu, np. w rumie. Będą smakowały zupełnie inaczej niż te suche. Można dodać inne ulubione bakalie, nada się żurawina, orzechy, sezam i wiórki kokosowe, siekana czekolada.

Ciasto krótko wyrabia się ręcznie, mikserem lub w malakserze.
Niby nic szczególnego, zwykłe, maślane, domowe herbatniki. Prosty, babciny przepis na małe, dość miękkie ciasteczka do popołudniowej kawy, herbaty albo mleka. Jakaż to przyjemność!

ciasteczka maślane

 

ciasteczka maślane

ciasteczka maślane – składniki ( na ok. 25- 30 ciastek) : 

– 250 g mąki pszennej najlepiej orkiszowej (może być też zwykła, pszenna)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 150 g masła
– pół szklanki cukru (110 g, najlepiej brązowego, może być też biały)
– kilka kropli esencji waniliowej
– 2 jajka
– 2 łyżki lodowatej wody lub mleka

– ok. 120 g rodzynek
– rum, amaretto lub ciepła woda do namoczenia rodzynek- tyle by płyn przykrył rodzynki

Rodzynki zalać alkoholem lub ciepłą wodą, odstawić na pół godziny by nasiąknęły płynem. Można dodać je bez namaczania, ale takie zdaniem mym lepiej w ciastkach smakują.

Piekarnik ustawić na 160 stopni z termoobiegiem. Bez  niego-180 st.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę wymieszać w misce z cukrem i proszkiem do pieczenia. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki, wlać roztrzepane widelcem jajka, esencję waniliową i wodę lub mleko. Wszystko szybko zagnieść na jednolitą masę a pod koniec zagniatania dodać odciśnięte ręką z płynu rodzynki by przemieszały się z ciastem.
Odrywać porcje wielkości orzecha laskowego, toczyć kulki, można też lekko je spłaszczać.
Układać na blaszce i wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 12- 15 minut. Kiedy ciastka lekko się zrumienią – są gotowe. Należy wyjąć je z pieca i przekładać na kratkę po lekkim ostygnięciu, wcześniej są bardzo miękkie i mogą nawet wydawać się surowe. Nie należy piec ich dłużej, gdyż po ostygnięciu stają się zbyt twarde.

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. Izaa
    17 września, 2016, 8:51 am

    świetne ciasteczka

  2. Anonimowy
    17 września, 2016, 10:58 am

    A co z rodzynkami?

    1. opalanka
      17 września, 2016, 11:18 am

      No dać, rzecz jasna, już dopisuję:)

  3. Olga Pi
    17 września, 2016, 2:01 pm

    Domowe ciasteczka nie mają sobie równych:)

  4. Lena
    17 września, 2016, 2:40 pm

    ale pyszne:)

  5. Joanna
    18 września, 2016, 8:52 am

    wyglądają smacznie 🙂

  6. amandaricci.butikzprzepisami
    19 września, 2016, 12:51 pm

    Ach te babcine przepisy – są doskonałe! Mnie zaintrygował zwłaszcza ten dodatek rodzynków z % 🙂 Fajny pomysł na wspólne wypiekanie ciasteczek z dziećmi 🙂

  7. Ewa
    20 września, 2016, 4:27 pm

    Wyglądają pysznie , piękne zdjęcia 🙂

  8. Łukasz Majchrowski
    20 września, 2016, 5:37 pm

    Takie proste, a takie kuszące 😀

  9. Jacek
    1 lutego, 2018, 2:09 pm

    Dzien dobry,
    Jak dlugo mozna przechowywac te ciastka? Szukam przepisow na ciastka, ktore moga lezec w metalowej puszce tak z dwa miesiace – daje w prezencie ladne puszki z ciastkami . Jak do tej pory wygrywaja pierniki ;:) Jakie ciadtka moze Pani polecic jako „dlugowieczne” . Pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      1 lutego, 2018, 8:34 pm
  10. Jacek
    3 lutego, 2018, 1:14 pm

    Dziekuje. Dobrego dnia!

  11. Magda
    28 czerwca, 2018, 3:24 pm

    Podczas pieczenia wypływa masło.
    Za długo wyrabiałam? Czy może to wina czekolady? Zamiast rodzynek w połowie dałam takie drażetki czekoladowe.
    Jeszcze się pieką. Zobaczymy.

    1. Beata Królikiewicz
      29 czerwca, 2018, 1:26 pm

      Możliwe, że za bardzo się rozpuściło. A jak wyszły ? Temperatura była jak w przepisie?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)