Ciasteczka maślane. Proste ciasteczka z rodzynkami.

Domowe ciasteczka maślane do przygotowania w pół godziny albo mniej, razem z pieczeniem. Tyle czasu trzeba by wyjść z domu po sklepowe herbatniki. A korzyści pieczenia tych domowych jest mnóstwo. Kto ma dzieci – wspólne działanie zamiast  komputerowych gier to zaleta oczywista. Brak konserwantów, utwardzonych tłuszczów roślinnych – jasna rzecz. I aromat w całym domu podczas pieczenia- nie do podrobienia żadną świeczką zapachową.
Rodzynki wcześniej namaczam w ciepłej wodzie albo czasem w alkoholu, np. w rumie. Będą smakowały zupełnie inaczej niż te suche. Można dodać inne ulubione bakalie, nada się żurawina, orzechy, sezam i wiórki kokosowe, siekana czekolada.

Ciasto krótko wyrabia się ręcznie, mikserem lub w malakserze.
Niby nic szczególnego, zwykłe, maślane, domowe herbatniki. Prosty, babciny przepis na małe, dość miękkie ciasteczka do popołudniowej kawy, herbaty albo mleka. Jakaż to przyjemność!

ciasteczka maślane

 

ciasteczka maślane

ciasteczka maślane – składniki ( na ok. 25- 30 ciastek) : 

– 250 g mąki pszennej najlepiej orkiszowej (może być też zwykła, pszenna)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 150 g masła
– pół szklanki cukru (110 g, najlepiej brązowego, może być też biały)
– kilka kropli esencji waniliowej
– 2 jajka
– 2 łyżki lodowatej wody lub mleka

– ok. 120 g rodzynek
– rum, amaretto lub ciepła woda do namoczenia rodzynek- tyle by płyn przykrył rodzynki

Rodzynki zalać alkoholem lub ciepłą wodą, odstawić na pół godziny by nasiąknęły płynem. Można dodać je bez namaczania, ale takie zdaniem mym lepiej w ciastkach smakują.

Piekarnik ustawić na 160 stopni z termoobiegiem. Bez  niego-180 st.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę wymieszać w misce z cukrem i proszkiem do pieczenia. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki, wlać roztrzepane widelcem jajka, esencję waniliową i wodę lub mleko. Wszystko szybko zagnieść na jednolitą masę a pod koniec zagniatania dodać odciśnięte ręką z płynu rodzynki by przemieszały się z ciastem.
Odrywać porcje wielkości orzecha laskowego, toczyć kulki, można też lekko je spłaszczać.
Układać na blaszce i wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 12- 15 minut. Kiedy ciastka lekko się zrumienią – są gotowe. Należy wyjąć je z pieca i przekładać na kratkę po lekkim ostygnięciu, wcześniej są bardzo miękkie i mogą nawet wydawać się surowe. Nie należy piec ich dłużej, gdyż po ostygnięciu stają się zbyt twarde.

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. Izaa
    17 września, 2016, 8:51 am

    świetne ciasteczka

  2. Anonimowy
    17 września, 2016, 10:58 am

    A co z rodzynkami?

    1. opalanka
      17 września, 2016, 11:18 am

      No dać, rzecz jasna, już dopisuję:)

  3. Olga Pi
    17 września, 2016, 2:01 pm

    Domowe ciasteczka nie mają sobie równych:)

  4. Lena
    17 września, 2016, 2:40 pm

    ale pyszne:)

  5. Joanna
    18 września, 2016, 8:52 am

    wyglądają smacznie 🙂

  6. amandaricci.butikzprzepisami
    19 września, 2016, 12:51 pm

    Ach te babcine przepisy – są doskonałe! Mnie zaintrygował zwłaszcza ten dodatek rodzynków z % 🙂 Fajny pomysł na wspólne wypiekanie ciasteczek z dziećmi 🙂

  7. Ewa
    20 września, 2016, 4:27 pm

    Wyglądają pysznie , piękne zdjęcia 🙂

  8. Łukasz Majchrowski
    20 września, 2016, 5:37 pm

    Takie proste, a takie kuszące 😀

  9. Jacek
    1 lutego, 2018, 2:09 pm

    Dzien dobry,
    Jak dlugo mozna przechowywac te ciastka? Szukam przepisow na ciastka, ktore moga lezec w metalowej puszce tak z dwa miesiace – daje w prezencie ladne puszki z ciastkami . Jak do tej pory wygrywaja pierniki ;:) Jakie ciadtka moze Pani polecic jako „dlugowieczne” . Pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      1 lutego, 2018, 8:34 pm
  10. Jacek
    3 lutego, 2018, 1:14 pm

    Dziekuje. Dobrego dnia!

  11. Magda
    28 czerwca, 2018, 3:24 pm

    Podczas pieczenia wypływa masło.
    Za długo wyrabiałam? Czy może to wina czekolady? Zamiast rodzynek w połowie dałam takie drażetki czekoladowe.
    Jeszcze się pieką. Zobaczymy.

    1. Beata Królikiewicz
      29 czerwca, 2018, 1:26 pm

      Możliwe, że za bardzo się rozpuściło. A jak wyszły ? Temperatura była jak w przepisie?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)