Najlepsze ciasteczka kajmakowe. Kruche ciasteczka z orzeszkami

Ciasteczka kajmakowe, bardzo, bardzo kruche. Maślane. Przepyszne. Idealne. Słodycz i odrobina soli. Po wyjęciu z piekarnika trzeba dać im chwilę odpoczynku, inaczej rozpadną się na okruchy. Po piętnastu minutach od wyjęcia z pieca zesztywnieją nieco i staną się numerem jeden w ciasteczkowym rankingu każdego domu. Upiekłam raniuśko. No jestem w niebie. Na pewno są moimi najulubieńszymi w całym ostatnim roku. Albo dwóch ostatnich latach. Ciasteczka kajmakowe rozbiły bank. Rzecz pewna:)

 

ciasteczka kajmakowe

 

ciasteczka kajmakowe

ciasteczka kajmakowe – składniki (na ok. 25-30 ciasteczek):

– 200 g masła
– 2 łyżki cukru ( trzcinowego lub zwykłego)
– szczypta soli
– 2,5 szklanki mąki ( ok. 350 g)
– 200 g masy kajmakowej z puszki

– dwie garście grupo posiekanych, solonych orzeszków ziemnych
– dwie, trzy łyżki masy kajmakowej do nadzienia

ciasteczka kajmakowe-  przepis

Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 st. Masło pokroić w kostkę i rozetrzeć z cukrem, ucierającą końcówką miksera ( lub pałką w makutrze).
Wmiksować kajmak, dodać mąkę, sól i zagnieść szybko ciasto. Odrywać porcje wielkości włoskiego orzecha, spłaszczyć na dłoni na placek, dać na środek ok. 1/3- 1/2 łyżeczki kajmaku i zaklejać tworząc kulki. Niektóre się nie zakleją jak trzeba – nie szkodzi. Układać na blaszce w równych odstępach. Wierzchy ciastek posypać siekanymi orzeszkami, lekko dociskając by się przykleiły. Piec w całkowicie nagrzanym piekarniku, ok. 15 minut z termoobiegiem, na funkcji góra-dół, 20 minut  bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika (będą wydawać się niedopieczone i całkiem miękkie) i odstawić do ostudzenia. Zesztywnieją w trakcie studzenia.

ciasteczka kajmakowe

Podpatrzyłam na I Adore cinnamon.

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    5 października, 2015, 9:10 am

    Kajmak, orzeszki-jakie pyszne muszą być te ciasteczka:)

  2. Salvador Dali
    5 października, 2015, 11:36 am

    o matulu.. i ja byłabym z nich zakochana po uszy.. <3 podrzuć kilka!!

  3. Angie
    5 października, 2015, 1:32 pm

    Fantastycznie Ci wyszły, bardzo się cieszę że Ci smakują!:)

  4. Ania – Kto ugości moich gości?
    5 października, 2015, 4:54 pm

    Moje smaki, coś wspaniałego!

  5. Marzena
    6 października, 2015, 8:12 am

    Z tymi orzeszkami na pewno są niebiańskie:-)

  6. Marzena Szkodzińska
    6 października, 2015, 9:21 am

    Cudowne są te ciasteczka 🙂

  7. Marzena Szkodzińska
    6 października, 2015, 9:22 am

    Cudowne są te ciasteczka 🙂

  8. Marzena Szkodzińska
    6 października, 2015, 9:23 am

    Cudowne są te ciasteczka 🙂

  9. Słodko – Słony Świat Ilony
    6 października, 2015, 8:08 pm

    Już czuję ich smak… 🙂

  10. Kuchcik gotuje
    8 października, 2015, 5:26 am

    Wyglądają pysznie, muszę wypróbować Twój przepis, z kajmakiem jeszcze nie robiłam 🙂

  11. Anonimowy
    18 lutego, 2016, 1:44 pm

    Nie dodaje się jaj?

    1. opalanka
      18 lutego, 2016, 3:22 pm

      Nie.

  12. Anonimowy
    22 lutego, 2016, 7:44 pm

    właśnie skończyłam je robić, ciasto było super, fajnie wyrabiało się w ręku, ale coś mi nie poszło podczas pieczenia, piekłam bez termoobiegu 20 minut i pierwsza partia się przypaliła, druga partia – 18 minut i wydaje się (bo jeszcze nie sprawdzałam), że w środku będą niedopieczone… szkoda, bo tak mi się spodobały na zdjęciu ..

    1. opalanka
      23 lutego, 2016, 11:40 am

      Ależ przecie opisałam, że ok. 15 minut trzeba piec albo 20 i wyjąć i nie ruszać, bo wydają się nieupieczone i sztywnieją dopiero podczas stygnięcia:) Każdy piekarnik jest inny. Ma odrobinę wyższą lub niższą temperaturę.

    2. Anonimowy
      23 lutego, 2016, 2:20 pm

      dziękuję za odpowiedź 🙂 faktycznie dziś rano były już inne, zdecydowanie trzeba im dać czas by "doszły" 🙂 najważniejsze, że koleżankom smakowały 🙂
      Powoli zaczynam się uzależniać od Pani bloga i ciasteczkowych przepisów 🙂 pozdrawiam Ania

    3. opalanka
      23 lutego, 2016, 3:50 pm

      Bardzo się ciesze z teho użależnienia 🙂 Proszę zagłosować na blog smsem i namówić koleżanki:) W prawym górnym rogu bloga będa wskazówki jak:)

    4. Anonimowy
      24 lutego, 2016, 7:07 am

      Załatwione !
      trzymamy za Panią kciuki, bo blog jest obłędny 🙂

  13. Anonimowy
    9 marca, 2016, 10:43 am

    Czy masło z cukrem należy ucierac na puszystą masę, tak jak np. w cieście babkowym powiedzmy ok. 5 minut czy może inaczej?
    Dziękuje za odpowiedź:)

    1. opalanka
      9 marca, 2016, 12:08 pm

      3 minuty wystarczą. Pozdrawiam

  14. Anonimowy
    17 czerwca, 2016, 9:21 pm

    mogłabym użyć mąki kukurydzianej?
    pozdrawiam

  15. Wypieki Beaty
    23 lipca, 2017, 11:00 am

    Muszę koniecznie upiec 🙂

  16. reni
    16 grudnia, 2018, 10:59 pm

    mi wyszly mega twarde i nadaja sie do kosza

    1. Beata Królikiewicz
      17 grudnia, 2018, 12:54 pm

      może za długo pieczone? Twarde wychodzą jak długo siedzą w piekarniku.

  17. Ilona
    10 września, 2020, 7:06 pm

    Mam pytanie- kajmak zmiksować z mąką i dodać jako nadzienie?

    1. Beata Królikiewicz
      14 września, 2020, 10:14 am

      200g kajmaku zmiksować z mąką, a 2-3 łyżki dać solo, jako nadzienie.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)