Szybkie ciasteczka sezamowe. Kruche ciastka z sezamem

Bardzo rzadko zdarza mi się kupić herbatniki w sklepie. Jednakowoż – zdarza się przecież. I jeśli już się stało, czytam sobie etykietę na odwrocie. I na bardzo długi czas przechodzi mi ochota na kupowanie:) Ileż tam w składzie rozmaitości, o których słyszeć nie chcę… Najlepsze ciasteczka piecze się w domu, to sprawa oczywista. Przygotowanie ciasta to minut dziesięć. Piętnaście- pieczenie. I ciastek wyjdzie znacznie więcej niż w sklepowym opakowaniu. I smak nieporównywalny. Same zalety. Przepis na ciastka czy ciasteczka sezamowe daję poniżej. Najlepsze, bo szybkie, baaaardzo chrupiące i kruche. Do kawy idealne. Gdyby ktoś preferował inne smaki, w zakładce ciastka znajdzie ponad sto rozmaitych przepisów.

p.s. Sezam ma dwa razy więcej wapnia niż żółty ser i osiem razy więcej niż mleko. W dodatku posiada również olbrzymie ilości magnezu. Zatem śmiało można powiedzieć, że ciastka te działają kojąco na nerwy i poprawiają nastrój 🙂

szybkie ciasteczka sezamowe
ciasteczka sezamowe

ciasteczka sezamowe składniki (na ok. 30 szt): 

– półtorej szklanki mąki pszennej lub orkiszowej ( 250 g)
-150 g prawdziwego masła (bez oleju)
– pół szklanki cukru lub innego słodzidła (ksylitol, erytrol- 100g)
– jajko
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
– 3/4 szklanki sezamu (ok. 100 g )

Sezam wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć minutę czy dwie mieszając. Należy uważać by nie zbrązowiał zbytnio i od razu przełożyć na talerz do ostygnięcia. Pozostawiony na patelni lubi się zbrązowić bardziej niż byśmy chcieli. Nabiera wtedy gorzkiego smaku.
Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać mąkę, cukier, jajko, sodę, wanilię i większość sezamu (ok. 1/4 zostawić do obtoczenia ciastek). Zagnieść ręką kulę z ciasta. Gdyby było bardzo suche, można dodać łyżkę śmietany lub dodatkowe żółtko. Z ciasta utoczyć wałek o ok. 4 cm średnicy. Obtoczyć go w pozostawionym sezamie.
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 20- 30 minut. Masa da się łatwiej pokroić i ciasteczka będą bardziej kruche.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 st, funkcja góra-dół.
Pokroić ciasto nożem na ok. półcentymetrowe plasterki, ułożyć na papierze.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec do zrumienienia, ok. 15 minut. Pozostawić na kratce do wystygnięcia.
Zaraz po upieczeniu chwilę są miękkie, sztywnieją po ostudzeniu.

sezamowe ciasteczka

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Anonimowy
    16 lutego, 2015, 10:47 am

    Och, aż nabrałam ochoty, żeby upiec. Dzięki za inspirację 🙂

  2. Anonimowy
    16 lutego, 2015, 11:28 am

    Koniecznie muszę je upiec w tym tygodniu, już czuję ten zapach sezamu, mmm…
    P.S. Można zastąpić cukier miodem?

  3. opalanka
    16 lutego, 2015, 11:47 am

    można, gdyby masa była zbyt rzadka, można dosypać trochę więcej mąki.

  4. Lena
    16 lutego, 2015, 1:02 pm

    Ale fajnie wyglądają, muszą być pyszne 😉

  5. kuchcikOla
    16 lutego, 2015, 4:05 pm

    Mniam! Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

  6. Kuchnia Pszczoły
    16 lutego, 2015, 4:22 pm

    Bardzo lubię sezam. Wczoraj zaopatrzyłam się w półkilogramową jego pakę, tak więc biorę się do dzieła (: Twoje wyglądają przepysznie (:

  7. Aleksandra
    16 lutego, 2015, 4:36 pm

    Sezam to nie mój smak, ale chętnie zerknę to reszty przepisów na ciastka! 🙂

  8. Łycha Smaków
    16 lutego, 2015, 6:09 pm

    Fajna zdrowa przegryzka:)

  9. An etka
    16 lutego, 2015, 9:13 pm

    A ja już upiekłam te ciasteczka. Są pyszne :), a że robi się je w parę chwil, to tym bardziej polecam :). Poczytam tu inne przepsy na ciasteczka, bo to ostatnio lubię je piec. Ale prym wiodą chleby i bułki.

  10. poproszedokladke.pl
    17 lutego, 2015, 7:38 am

    te ciastka mają pewnie jedną zasadniczą wadę – nie można sie od nich uwolnić!

    1. opalanka
      17 lutego, 2015, 12:47 pm

      tak, to jest trudne:)

  11. amandaricci.butikzprzepisami
    17 lutego, 2015, 2:36 pm

    Najlepsze ciasteczka to domowe! Z sezamem – moje ulubione! 🙂

  12. ugotujmyto.pl
    17 lutego, 2015, 9:00 pm

    Chętnie bym sobie je pochrupała…:)

  13. Anonimowy
    16 marca, 2015, 2:30 pm

    Kolejne ciasteczka wypróbowanie,supersmaczne! Często coś wypiekam ,mieszkam na wsi ,daleko od szosy:} i jak mam ochotę na coś słodkiego zaglądam tutaj po inspirację.Nie zawiodłam się nigdy!

  14. Anonimowy
    16 marca, 2015, 2:31 pm

    …to byłam ja ,fanka bloga Danka…:]

    1. opalanka
      16 marca, 2015, 2:38 pm

      Dzięki, Danka, zaglądaj do nas jak najczęściej:)

  15. Anonimowy
    16 kwietnia, 2015, 9:39 am

    Ha! No to mam już plan na weekend! 🙂 A że mój syn ma niedobór wapnia to i uzasadnienie jakby większe 😉

  16. Anonimowy
    14 stycznia, 2016, 10:50 pm

    Właśnie je upiekłam. Są po prostu DOSKONAŁE!!!!

    1. opalanka
      15 stycznia, 2016, 7:40 am

      Cieszę się:) To jeszcze kiedyś spróbuj tych z linka, mój faworyt:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/10/najlepsze-ciasteczka-kajmakowe-kruche.html

  17. Ewelina
    9 maja, 2016, 5:40 pm

    Zrobiłam te ciasteczka – są wspaniałe 🙂 w ogóle uwielbiam sezamki 😛 zrobiłam sporo ciasta i podzieliłam je na dwie części – jedną wymieszałam z sezamem, a drugą, po pokrojeniu w plasterki posypałam pestkami dyni i ziarnami słonecznika. Też były pyszne, nie mogliśmy z moim chłopakiem zdecydować które nam bardziej smakują 🙂 bardzo fajny, prosty przepis 🙂 robienie ciasteczek to przyjemność, już nie mówiąc o ich jedzeniu 😀

    1. opalanka
      9 maja, 2016, 8:10 pm

      Moje ulubione:)

  18. EWELINA FILANOWSKA
    20 maja, 2016, 1:00 pm

    Bardzo często je piekę bo są przepyszne

  19. Anonimowy
    19 lipca, 2016, 7:59 am

    Pychota wszyscy myśleli że kupione.:D

  20. Anonimowy
    4 września, 2016, 4:43 pm

    Jakie pyszne! Serdecznie polecam!

  21. Anonimowy
    9 listopada, 2016, 2:13 pm

    Czy można je upiec nie używając sody?

    1. opalanka
      9 listopada, 2016, 9:40 pm

      Można.

  22. Unknown
    14 grudnia, 2016, 6:52 pm

    Witam, jak długo te ciastka pozostaną świeże?? Nie wiem czy mogę je upiec kilka dni wcześniej, czy też lepiej zostawić połowę ciasta w zamrażalniku?

    1. opalanka
      14 grudnia, 2016, 9:45 pm

      Piekłabym kilka dni wcześniej.

  23. Anonimowy
    8 stycznia, 2017, 2:01 pm

    Wyszły mi strasznie gorzkie. Sezamu nie prażyłam, więc to nie od tego. Co zrobiłam źle?

  24. opalanka
    9 stycznia, 2017, 8:38 am

    Sezam mógł być stary.

  25. Anonimowy
    23 kwietnia, 2017, 7:52 pm

    Pyszne. Zrobiłam dwie opcje. Do jednej dodałam pestki słonecznika.Obie wersje super. Wpisuję do mojego zeszytu kulinarnego. Trzeba tylko uważać żeby ciastka się nie przypiekły. Część mąki pszennej zastąpiłam pełnoziarnistą. Polecam.

    1. opalanka
      24 kwietnia, 2017, 11:42 am

      🙂 pozdrawiam:)

  26. Adam
    19 października, 2019, 12:20 pm

    Pyszne! Wyszło 55 szt. niewiele mniejszych. Pomysł ze schłodzeniem w zamrażarce i krojeniem w plasterki – super! Mniej chyba jest zachodu przy krojeniu niż np. przy wycinaniu ciasteczek szklanką po rozwałkowaniu ciasta, a poza tym faktycznie są nadzwyczajnie kruche.
    Dzięki za świetny przepis.

    1. Beata Królikiewicz
      21 października, 2019, 8:26 am

      bardzo się cieszę, pozdrowionka!

  27. Bożena
    16 lutego, 2020, 6:11 pm

    Ciasteczka są świetne. Piekłam wielokrotnie i będę jeszcze piec. Polecam.

  28. Anna
    22 kwietnia, 2020, 6:15 am

    Czy można zamienić cukier na inne słodzidlo lub miód

    1. Beata Królikiewicz
      22 kwietnia, 2020, 8:00 am

      Tak.

  29. Agata
    2 maja, 2020, 8:05 am

    Przepyszne!!! Wyszły znakomite ?

  30. Ania
    1 sierpnia, 2020, 8:11 am

    Moje ulubione ciastka – od pierwszej proby! Zawsze udane, zawsze pyszne. Dziekuje!!! : D

  31. Gabi
    6 października, 2020, 7:52 pm

    Szukalam i znalazlam! Perfekcyjny przepis na super chrupiace,super latwe! Szybkie! Nawet jak masz przyklejone zabkujace dziecko przy nodze! ciasteczka ktore moga byc przechowywane w plastikowym pudelku i nie traca przy tym swojej kruchosci i wspanialosci! Mam male dzieci i sa na etapie ciastkowania! Chlopcy sa zachwyceni ! Uwielbiaja je…moj maz tez! No i ja jem kilka zaraz po upieczeniu 😉 dodalam ciut mniej cukru ale to nie przeszkadzalo nikomu 😉 zdjecia nie mam bo ciastek juz nie ma;)
    Dziekuje bardzo!

    1. Beata Królikiewicz
      6 października, 2020, 8:47 pm

      baaaardzo się cieszę!!!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie