Szybkie ciasteczka sezamowe. Kruche ciastka z sezamem
Bardzo rzadko zdarza mi się kupić herbatniki w sklepie. Jednakowoż – zdarza się przecież. I jeśli już się stało, czytam sobie etykietę na odwrocie. I na bardzo długi czas przechodzi mi ochota na kupowanie:) Ileż tam w składzie rozmaitości, o których słyszeć nie chcę… Najlepsze ciasteczka piecze się w domu, to sprawa oczywista. Przygotowanie ciasta to minut dziesięć. Piętnaście- pieczenie. I ciastek wyjdzie znacznie więcej niż w sklepowym opakowaniu. I smak nieporównywalny. Same zalety. Przepis na ciastka czy ciasteczka sezamowe daję poniżej. Najlepsze, bo szybkie, baaaardzo chrupiące i kruche. Do kawy idealne. Gdyby ktoś preferował inne smaki, w zakładce ciastka znajdzie ponad sto rozmaitych przepisów.
p.s. Sezam ma dwa razy więcej wapnia niż żółty ser i osiem razy więcej niż mleko. W dodatku posiada również olbrzymie ilości magnezu. Zatem śmiało można powiedzieć, że ciastka te działają kojąco na nerwy i poprawiają nastrój 🙂
ciasteczka sezamowe składniki (na ok. 30 szt):
– półtorej szklanki mąki pszennej lub orkiszowej ( 250 g)
-150 g prawdziwego masła (bez oleju)
– pół szklanki cukru lub innego słodzidła (ksylitol, erytrol- 100g)
– jajko
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
– 3/4 szklanki sezamu (ok. 100 g )
Sezam wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć minutę czy dwie mieszając. Należy uważać by nie zbrązowiał zbytnio i od razu przełożyć na talerz do ostygnięcia. Pozostawiony na patelni lubi się zbrązowić bardziej niż byśmy chcieli. Nabiera wtedy gorzkiego smaku.
Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać mąkę, cukier, jajko, sodę, wanilię i większość sezamu (ok. 1/4 zostawić do obtoczenia ciastek). Zagnieść ręką kulę z ciasta. Gdyby było bardzo suche, można dodać łyżkę śmietany lub dodatkowe żółtko. Z ciasta utoczyć wałek o ok. 4 cm średnicy. Obtoczyć go w pozostawionym sezamie.
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 20- 30 minut. Masa da się łatwiej pokroić i ciasteczka będą bardziej kruche.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 st, funkcja góra-dół.
Pokroić ciasto nożem na ok. półcentymetrowe plasterki, ułożyć na papierze.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec do zrumienienia, ok. 15 minut. Pozostawić na kratce do wystygnięcia.
Zaraz po upieczeniu chwilę są miękkie, sztywnieją po ostudzeniu.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Och, aż nabrałam ochoty, żeby upiec. Dzięki za inspirację 🙂
Koniecznie muszę je upiec w tym tygodniu, już czuję ten zapach sezamu, mmm…
P.S. Można zastąpić cukier miodem?
można, gdyby masa była zbyt rzadka, można dosypać trochę więcej mąki.
Ale fajnie wyglądają, muszą być pyszne 😉
Mniam! Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Bardzo lubię sezam. Wczoraj zaopatrzyłam się w półkilogramową jego pakę, tak więc biorę się do dzieła (: Twoje wyglądają przepysznie (:
Sezam to nie mój smak, ale chętnie zerknę to reszty przepisów na ciastka! 🙂
Fajna zdrowa przegryzka:)
A ja już upiekłam te ciasteczka. Są pyszne :), a że robi się je w parę chwil, to tym bardziej polecam :). Poczytam tu inne przepsy na ciasteczka, bo to ostatnio lubię je piec. Ale prym wiodą chleby i bułki.
te ciastka mają pewnie jedną zasadniczą wadę – nie można sie od nich uwolnić!
tak, to jest trudne:)
Najlepsze ciasteczka to domowe! Z sezamem – moje ulubione! 🙂
Chętnie bym sobie je pochrupała…:)
Kolejne ciasteczka wypróbowanie,supersmaczne! Często coś wypiekam ,mieszkam na wsi ,daleko od szosy:} i jak mam ochotę na coś słodkiego zaglądam tutaj po inspirację.Nie zawiodłam się nigdy!
…to byłam ja ,fanka bloga Danka…:]
Dzięki, Danka, zaglądaj do nas jak najczęściej:)
Ha! No to mam już plan na weekend! 🙂 A że mój syn ma niedobór wapnia to i uzasadnienie jakby większe 😉
Właśnie je upiekłam. Są po prostu DOSKONAŁE!!!!
Cieszę się:) To jeszcze kiedyś spróbuj tych z linka, mój faworyt:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/10/najlepsze-ciasteczka-kajmakowe-kruche.html
Zrobiłam te ciasteczka – są wspaniałe 🙂 w ogóle uwielbiam sezamki 😛 zrobiłam sporo ciasta i podzieliłam je na dwie części – jedną wymieszałam z sezamem, a drugą, po pokrojeniu w plasterki posypałam pestkami dyni i ziarnami słonecznika. Też były pyszne, nie mogliśmy z moim chłopakiem zdecydować które nam bardziej smakują 🙂 bardzo fajny, prosty przepis 🙂 robienie ciasteczek to przyjemność, już nie mówiąc o ich jedzeniu 😀
Moje ulubione:)
Bardzo często je piekę bo są przepyszne
Pychota wszyscy myśleli że kupione.:D
Jakie pyszne! Serdecznie polecam!
Czy można je upiec nie używając sody?
Można.
Witam, jak długo te ciastka pozostaną świeże?? Nie wiem czy mogę je upiec kilka dni wcześniej, czy też lepiej zostawić połowę ciasta w zamrażalniku?
Piekłabym kilka dni wcześniej.
Wyszły mi strasznie gorzkie. Sezamu nie prażyłam, więc to nie od tego. Co zrobiłam źle?
Sezam mógł być stary.
Pyszne. Zrobiłam dwie opcje. Do jednej dodałam pestki słonecznika.Obie wersje super. Wpisuję do mojego zeszytu kulinarnego. Trzeba tylko uważać żeby ciastka się nie przypiekły. Część mąki pszennej zastąpiłam pełnoziarnistą. Polecam.
🙂 pozdrawiam:)
Pyszne! Wyszło 55 szt. niewiele mniejszych. Pomysł ze schłodzeniem w zamrażarce i krojeniem w plasterki – super! Mniej chyba jest zachodu przy krojeniu niż np. przy wycinaniu ciasteczek szklanką po rozwałkowaniu ciasta, a poza tym faktycznie są nadzwyczajnie kruche.
Dzięki za świetny przepis.
bardzo się cieszę, pozdrowionka!
Ciasteczka są świetne. Piekłam wielokrotnie i będę jeszcze piec. Polecam.
Czy można zamienić cukier na inne słodzidlo lub miód
Tak.
Przepyszne!!! Wyszły znakomite ?
Moje ulubione ciastka – od pierwszej proby! Zawsze udane, zawsze pyszne. Dziekuje!!! : D
Szukalam i znalazlam! Perfekcyjny przepis na super chrupiace,super latwe! Szybkie! Nawet jak masz przyklejone zabkujace dziecko przy nodze! ciasteczka ktore moga byc przechowywane w plastikowym pudelku i nie traca przy tym swojej kruchosci i wspanialosci! Mam male dzieci i sa na etapie ciastkowania! Chlopcy sa zachwyceni ! Uwielbiaja je…moj maz tez! No i ja jem kilka zaraz po upieczeniu 😉 dodalam ciut mniej cukru ale to nie przeszkadzalo nikomu 😉 zdjecia nie mam bo ciastek juz nie ma;)
Dziekuje bardzo!
baaaardzo się cieszę!!!