Kopytka

Uznałam, że proste, niezbyt wymyślne i podstawowe przepisy są potrzebne. Będę zatem zamieszczać również takie. O kopytkach chciałam. Prawie wszyscy przecież lubią. Najlepsze są kopytka mięciutkie, ale nie rozlatujące się, sprężyste.

Kopytka

składniki: 

– kilogram obranych, ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
– jajko
– 200 g mąki (ok. półtorej szklanki)
– sól
– łyżka oleju

Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub utłucz porządnie tłuczkiem. Lekko ostudzone wymieszaj z jajkiem i mąką. Zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli wyda Ci się zbyt kleiste i luźne, podsyp nieco mąką, ale niezbyt dużo, im jej więcej, tym kluski twardsze. Na podsypanym mąką blacie lub stolnicy utocz z ciasta wałek o średnicy ok. 2cm i pokrój go na skośne kopytka.W szerokim garnku zagotuj wodę, dolej olej, sól, wrzucaj kluski na wrzątek i gotuj ok. 3 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię.Wyjmuj łyżką cedzakową na talerze.

Mówię Wam – niebo na talerzu!



  1. Roz Airad
    7 marca, 2013, 8:32 pm

    uwielbiam ;d

  2. Duusiak
    16 maja, 2013, 11:47 am

    No normalnie sie zakochałam w Twoim blogu ;)))
    przeglądam całego;)

  3. opalanka
    16 maja, 2013, 3:13 pm

    Ulala:) dziękuję:)

  4. Jaśminowa
    21 marca, 2019, 11:00 am

    Jeden z najlepszych przepisów na kopytka a zarazem – najprostszych, dzięki! <3

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)