Kopytka

Uznałam, że proste, niezbyt wymyślne i podstawowe przepisy są potrzebne. Będę zatem zamieszczać również takie. O kopytkach chciałam. Prawie wszyscy przecież lubią. Najlepsze są kopytka mięciutkie, ale nie rozlatujące się, sprężyste.

Kopytka

składniki: 

– kilogram obranych, ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
– jajko
– 200 g mąki (ok. półtorej szklanki)
– sól
– łyżka oleju

Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub utłucz porządnie tłuczkiem. Lekko ostudzone wymieszaj z jajkiem i mąką. Zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli wyda Ci się zbyt kleiste i luźne, podsyp nieco mąką, ale niezbyt dużo, im jej więcej, tym kluski twardsze. Na podsypanym mąką blacie lub stolnicy utocz z ciasta wałek o średnicy ok. 2cm i pokrój go na skośne kopytka.W szerokim garnku zagotuj wodę, dolej olej, sól, wrzucaj kluski na wrzątek i gotuj ok. 3 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię.Wyjmuj łyżką cedzakową na talerze.

Mówię Wam – niebo na talerzu!



  1. Roz Airad
    7 marca, 2013, 8:32 pm

    uwielbiam ;d

  2. Duusiak
    16 maja, 2013, 11:47 am

    No normalnie sie zakochałam w Twoim blogu ;)))
    przeglądam całego;)

  3. opalanka
    16 maja, 2013, 3:13 pm

    Ulala:) dziękuję:)

  4. Jaśminowa
    21 marca, 2019, 11:00 am

    Jeden z najlepszych przepisów na kopytka a zarazem – najprostszych, dzięki! <3

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)