Schab duszony w sosie
Schab duszony w sosie – klasyka polskiego obiadu, przypomnienie babcino-maminych smaków, sobotnich czy niedzielnych obiadów z ziemniakami i koperkiem, ze śląskimi kluskami czy kopytkami! To miękkie, kruche mięso w pysznym sosie chyba nigdy nie wyjdzie z mody. Od czasu do czasu zamieniam 15 minutowe makarony i ryże na taką polską, tradycyjną opcję. Kupuję kefir, maślankę albo robię kompot, jest bardzo, bardzo smacznie i trochę sentymentalnie. Taki staromodny, oldschoolowy obiadek.
Ważnym jest, że ten schab da się odgrzewać, można przygotować go wcześniej, wydać później, wiecie jakie to ma znaczenie, gdy nie wiadomo o której pojawi się w domu reszta rodziny:)
Przepis jest prosty, należy tylko uzbroić się w cierpliwość i czekać, aż mięso stanie się miękkie. Zwykle trwa to ok. półtorej godziny, jednak dusi się samo, do nas należy tylko sprawdzanie, czy aby płyn nie wyparował. Gdyby mocno go ubywało trzeba dolewać, wyjścia nie ma, lubimy sosik i chronimy mięso przed spaleniem. Nie zliczę, ile razy czytam ja sobie spokojnie książkę, a tu z kuchni dobiega TEN zapach:)
Także – niby pracy nie ma, ale uważność trzeba zachować:)
zobacz też przepis na kopytka i kluski śląskie
Schab duszony w sosie – składniki (na 4 porcje):
- 4 plastry schabu (najlepiej środkowego, niezbyt szerokiego, ok. 1,5cm)
- łyżka oleju i łyżka masła
- mała cebula albo biała część pora
- ząbek czosnku
- mała marchewka
- listek laurowy
- łyżeczka słodkiej papryki, 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu (mniej lub więcej wg. uznania), 3 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki oregano, szczypta tymianku
- łyżeczka mąki pszennej, łyżeczka mąki/skrobi ziemniaczanej
- ew. łyżka siekanego koperku lub natki pietruszki do posypania
Schab duszony w sosie – przepis:
Mięso natrzeć solą i słodką papryką.
Cebulę lub pora drobno pokroić.
Na dużej patelni lub w szerokim rondlu podgrzać olej i masło, dodać rozgnieciony/posiekany ząbek czosnku i pokrojoną cebulę lub por.
Podsmażać na średnim ogniu przez minutę, przesunąć wszystko na bok i na patelni ułożyć plastry schabu.
Smażyć mięso po minucie z obu stron i od razu zalać wszystko 500 ml wody (dwie szklanki).
Dodać pozostałe przyprawy, przykryć wszystko pokrywką, zagotować, zmniejszyć ogień na minimum, sos powinien lekko “migać”, czyli puszczać bąbelki.
Dusić mięso 40 minut w tym czasie dwukrotnie je przewracając. Gdyby część wody odparowała trzeba ją uzupełniać.
Wrzucić pokrojoną w plastry marchewkę i dusić wszystko jeszcze 40 minut. Mięso powinno być miękkie.
Zdjąć pokrywkę, przy pomocy sitka oprószyć mięso mąką ziemniaczaną i pszenną, wymieszać z płynem z patelni, zagotować.
Sos lekko zgęstnieje.
Podawać posypane siekaną zieleniną – natką pietruszki lub koperkiem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)