Kluski śląskie

Tradycyjnie, domowo. Co tu gadać. Do tego jakiś sosik z mięsem lub bez i już.

Kluski śląskie

 składniki: 

-kilogram ugotowanych ziemniaków
-mąka ziemniaczana
– jajko

Ziemniaki dokładnie tłukę (zwykle wykorzystuję te z poprzedniego dnia), można też przecisnąć je przez praskę, wtedy masa ziemniaczana jest gładsza i bardziej aksamitna. Układam je w misce i rysuję krzyżyk dzielący ziemniaki na cztery części. Jedną czwartą wyjmuję i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Dodaję wyjęte ziemniaki i oto dobra proporcja na udane kluski. Dorzucam jajko (niekoniecznie) i formuję małe, spłaszczone kulki. Końcem drewnianej łyżki robię dziurkę i gotuję je w osolonej wodzie. Po minucie od wypłynięcia na powierzchnię są gotowe. Po wystygnięciu kluski nadają się do zamrażania. Układam je na desce, wkładam do zamrażarki , a gdy już stwardnieją przesypuję do woreczków na mrożonki.

Mówię Wam – niebo na talerzu!



  1. Kaś
    26 lutego, 2013, 10:15 am

    Przypominam sobie swoją przygodę z kluskami śląskimi, kiedy to dobierałam składniki na oko, a później takim kluskiem można było wybić okno. 🙂

  2. opalanka
    26 lutego, 2013, 12:42 pm

    U mnie można było wybić oko albo stawały się częścią sosu od rozpuszczenia w nim:)

  3. gin
    2 marca, 2013, 5:37 pm

    Uwielbiam kluski śląskie, a już wieki nie jadłam. Dobrze, że mi o nich przypomniałaś 🙂

  4. opalanka
    2 marca, 2013, 6:06 pm

    Na zdrowie!

  5. diabelnie anielska
    20 stycznia, 2015, 5:13 pm

    Właśnie wypróbowałam 🙂 Pierwszy raz w swoim życiu je robiłam a kluski wyszły mięciutkie i PYSZNE!
    Świetne z okrasą z kiełbaski i cebulki 🙂
    Dziękuję bardzo za przepis 🙂

    1. opalanka
      20 stycznia, 2015, 6:12 pm

      cieszę się i pozdrawiam:)

    2. diabelnie anielska
      28 stycznia, 2015, 11:29 am

      Biegnę jeszcze zameldować, że kluchy super się mrożą a po rozmrożeniu są równie genialne jak jedzone na świeżo 🙂

  6. Anonimowy
    2 sierpnia, 2015, 11:19 am

    zrobiłam dziś na obiad, w smaku bardzo fajne, ale niestety po ugotowaniu troszkę się rozlatywały, dałam za mało mąki? miłego dnia! 🙂

    1. opalanka
      2 sierpnia, 2015, 5:49 pm

      Młode ziemniaki mają więcej wody, zatem mąki nieco ( niezbyt dużo) więcej i może trochę krótszy czas gotowania.

    2. Anonimowy
      28 sierpnia, 2015, 5:15 pm

      dzisiaj było drugie podejście i kluseczki wyszły idealne! bardzo dziękuję za przepis 🙂

  7. Anonimowy
    3 sierpnia, 2015, 10:17 am

    dziękuję serdecznie za odpowiedź 🙂

  8. Gabi Guzewicz
    8 maja, 2016, 4:04 pm

    co można dać oprócz mąki lub skrobi ziemniaczanej??

    1. opalanka
      8 maja, 2016, 7:35 pm

      Nie wiem.

  9. Ula
    19 września, 2018, 2:30 pm

    Pierwszy raz robiłam i wyszły bardzo dobre. Mąż też pochwalił 😉

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)