Kluski śląskie

Tradycyjnie, domowo. Co tu gadać. Do tego jakiś sosik z mięsem lub bez i już.

Kluski śląskie

 składniki: 

-kilogram ugotowanych ziemniaków
-mąka ziemniaczana
– jajko

Ziemniaki dokładnie tłukę (zwykle wykorzystuję te z poprzedniego dnia), można też przecisnąć je przez praskę, wtedy masa ziemniaczana jest gładsza i bardziej aksamitna. Układam je w misce i rysuję krzyżyk dzielący ziemniaki na cztery części. Jedną czwartą wyjmuję i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Dodaję wyjęte ziemniaki i oto dobra proporcja na udane kluski. Dorzucam jajko (niekoniecznie) i formuję małe, spłaszczone kulki. Końcem drewnianej łyżki robię dziurkę i gotuję je w osolonej wodzie. Po minucie od wypłynięcia na powierzchnię są gotowe. Po wystygnięciu kluski nadają się do zamrażania. Układam je na desce, wkładam do zamrażarki , a gdy już stwardnieją przesypuję do woreczków na mrożonki.

Mówię Wam – niebo na talerzu!



  1. Kaś
    26 lutego, 2013, 10:15 am

    Przypominam sobie swoją przygodę z kluskami śląskimi, kiedy to dobierałam składniki na oko, a później takim kluskiem można było wybić okno. 🙂

  2. opalanka
    26 lutego, 2013, 12:42 pm

    U mnie można było wybić oko albo stawały się częścią sosu od rozpuszczenia w nim:)

  3. gin
    2 marca, 2013, 5:37 pm

    Uwielbiam kluski śląskie, a już wieki nie jadłam. Dobrze, że mi o nich przypomniałaś 🙂

  4. opalanka
    2 marca, 2013, 6:06 pm

    Na zdrowie!

  5. diabelnie anielska
    20 stycznia, 2015, 5:13 pm

    Właśnie wypróbowałam 🙂 Pierwszy raz w swoim życiu je robiłam a kluski wyszły mięciutkie i PYSZNE!
    Świetne z okrasą z kiełbaski i cebulki 🙂
    Dziękuję bardzo za przepis 🙂

    1. opalanka
      20 stycznia, 2015, 6:12 pm

      cieszę się i pozdrawiam:)

    2. diabelnie anielska
      28 stycznia, 2015, 11:29 am

      Biegnę jeszcze zameldować, że kluchy super się mrożą a po rozmrożeniu są równie genialne jak jedzone na świeżo 🙂

  6. Anonimowy
    2 sierpnia, 2015, 11:19 am

    zrobiłam dziś na obiad, w smaku bardzo fajne, ale niestety po ugotowaniu troszkę się rozlatywały, dałam za mało mąki? miłego dnia! 🙂

    1. opalanka
      2 sierpnia, 2015, 5:49 pm

      Młode ziemniaki mają więcej wody, zatem mąki nieco ( niezbyt dużo) więcej i może trochę krótszy czas gotowania.

    2. Anonimowy
      28 sierpnia, 2015, 5:15 pm

      dzisiaj było drugie podejście i kluseczki wyszły idealne! bardzo dziękuję za przepis 🙂

  7. Anonimowy
    3 sierpnia, 2015, 10:17 am

    dziękuję serdecznie za odpowiedź 🙂

  8. Gabi Guzewicz
    8 maja, 2016, 4:04 pm

    co można dać oprócz mąki lub skrobi ziemniaczanej??

    1. opalanka
      8 maja, 2016, 7:35 pm

      Nie wiem.

  9. Ula
    19 września, 2018, 2:30 pm

    Pierwszy raz robiłam i wyszły bardzo dobre. Mąż też pochwalił 😉

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie