
Mięso duszone w sosie musztardowym
Mięso duszone w sosie musztardowym – kurczak, wieprzowina lub bitki wołowe – do wyboru.
W zależności od wybranego rodzaju, zmienia się tylko czas przygotowania. W przepisie napiszę – dusić do miękkości. W przypadku kurczakowej piersi sprawa idzie migiem, w ciągu 15 minut obiad wjedzie na stół, podobnie będzie z polędwiczką wieprzową.
Karkówka czy łopatka potrzebować będzie ok. półtorej godziny lub więcej, by mięso stało się kruche. Wołowina posiedzi w rondlu najdłużej, nawet 2-3 godziny. Czas przygotowania przyśpieszy jej rozbicie tłuczkiem.
Powstały podczas duszenia sos jest aromatyczny, wyraźny w smaku i idealnie pasuje do ziemniaków, kopytek, śląskich czy kaszy.
Przygotowanie dania nie jest trudne, należy tylko pilnować w trakcie duszenia, by uzupełniać płyn, w którym dusimy mięso. Ileż razy zagadałam się przez telefon i spaliłam garnek z jego zawartością – nie zliczę:)
Tak przygotowane mięso nada się na codzienny i świąteczny obiad. Najbardziej lubię sos z dodatkiem musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy, jednak pozostawiam do wyboru, każdy rodzaj będzie odpowiedni.
Mięso duszone w sosie musztardowym z porem – składniki (na 4 osoby):
- ok. 600 – 700g mięsa (kurczak, wieprzowina lub wołowina tzw. zrazowa)
- dwie łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka tymianku, dwie łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
- biała i jasnozielona część pora (bez ciemnozielonych liści)
- łyżka klarowanego masła do podsmażenia mięsa (ostatecznie łyżka oliwy lub oleju z łyżką zwykłego masła)
- dwie czubate łyżeczki musztardy (francuskiej lub innego rodzaju)
- 150 ml słodkiej śmietanki lub 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- łyżka siekanej natki pietruszki lub koperku
Mięso duszone w sosie musztardowym – przepis:
Mięso pokroić na cienkie płaty grubości ok. 0,6 mm. Wołowinę rozbić tłuczkiem. Mięso wieprzowe również można rozbić (szybciej zmięknie w duszeniu) lub pozostawić w plastrach. Oprószyć przyprawami.
Pora przekroić w poprzek na pół i pokroić w cienkie półkrążki.
Na patelni z wysokim rantem lub w rondlu rozgrzać masło, wrzucić por i podsmażać 2-3 minuty.
Przesunąć na bok naczynia, dodać odrobinę tłuszczu i ułożyć mięso.
Smażyć po obu stronach do zrumienienia, ok. 1 minutę z każdej strony.
Dodać musztardę.
Zalać wszystko 1,5 szklanki wody, zagotować, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości.
W przypadku kurczakowej piersi i polędwiczki wieprzowej mięso jest gotowe od razu, dłuższe duszenie powoduje jego twardnienie.
Mięso z łopatki wieprzowej, karkówki, szynki czy wołowiny, potrzebuje więcej czasu od 1 do nawet 3 godzin.
W trakcie duszenia należy uzupełniać płyn, który odparuje.
Miękkie mięso zalać śmietanką i bez przykrycia gotować chwilę, by lekko zagęściła sos.
W przypadku użycia kwaśnej śmietany, trzeba ją najpierw dokładnie wymieszać z łyżeczką pszennej mąki, zapobiegnie to ewentualnemu zwarzeniu się sosu.
kup e-book – “Dobry obiad w 15 minut” – przepisy na 50 obiadów, na ponad półtora miesiąca gotowania, szybko i bez wysiłku!
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
