ajerkoniak

Domowy ajerkoniak

Domowy ajerkoniak na każdą porę roku – idealny tej wiosny, zimy, jesieni i lata (wieczory bywają chłodne:) Słoneczny, żółciutki, bardzo aksamitny, z czasem lekko gęstniejący ….pyszny.

Łatwiej przygotowuje się go w dwie osoby, jedna ustawia garnek z żółtkami i cukrem na kuchence i miksuje, druga dolewa mleko i alkohol. To wariant łatwiejszy. Jednak sprawdzałam- człowiek solo radzi sobie dobrze.
Najlepiej sprawdza się mleko zagęszczone z Gostynina. W przypadku innych nie zawsze udawało mi się uzyskać gęstą, kremową konsystencję.

domowy ajerkoniak – składniki: 

– 8 żółtek
– szklanka cukru pudru (120g)
– laska wanilii (nie miałam, użyłam esencji, na zdjęciu nie widać zatem czarnych kropeczek)
– puszka (530g) niesłodzonego, zagęszczonego mleka lub lepiej – słodzonego – wtedy dajemy do żółtek połowę cukru. Ze słodzonym mlekiem ajerkoniak wychodzi gęsty, kremowy
– szklanka wódki lub jeśli chcemy mocniejszy trunek – spirytusu


domowy ajerkoniak – przepis

Żółtka ubiłam na parze (w misce nad gotującą się wodą) przez kilka minut z cukrem pudrem. Powstał biały, puszysty kogel mogel. Laskę wanilii należy rozkroić wzdłuż, wyskrobać nożem ziarna i miąższ, dodać je do ubitych jajek. Bardzo powoli, nie zaprzestając ubijania, dolewałam cienką strużką mleko a potem wódkę.
Odstawiłam na 24 godziny w ciemne, chłodne miejsce.

 

Zapisz



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)