ciasto na białkach

Ciasto na białkach – Dziwak

Ciasto na białkach – pstrokate, z kawałkami czekoladowych, zakalcowatych okruchów w typie brownie, zatopionych w lekkim niby biszkopcie.
Kudłacz, dziwak, intrygujący nietypowiec. Bardzo przydatny w porze popołudniowej kawy czy herbaty. Wzbudza ciekawość i dobrze smakuje.
Wilgotny. Z czekoladową polewą i chrupiącymi migdałami.
To dobry sposób na wykorzystanie białek pozostałych ze smażenia pączków albo np. ajerkoniaku. A ten domowy jest przepyszny, rarytas nad rarytasy.
By nadać ciastu chrupkości, można również do masy dać dwie łyżki migdałowych płatków.
Komu do kawy, komu?

Ciasto na białkach – składniki (na formę ok.11x30cm lub tortownicę 22 cm):

  • 100g czekolady
  • 100g miękkiego masła bez dodatków
  • 200g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 8 białek (żółtka można wykorzystać do przyrządzenia np. domowego ajerkoniaku)
  • dodatkowe dwie łyżki mąki
  • 2 łyżki migdałowych płatków

polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka lub śmietanki
  • łyżeczka masła
  • płatki migdałów do posypania ciasta

Ciasto na białkach – przepis:

Piekarnik ustawić na 160 stopni z funkcją góra-dół.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub dokładnie wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub kaszą manną.

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (włożyć do rondelka lub miseczki, naczynie ustawić na garnku z niedużą ilością gotującej się wody, mieszać do rozpuszczenia).
Ostudzić.
Masło pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać połowę cukru (100g) i utrzeć mikserem na jednolitą masę.
Wlać płynną, stopioną, ostudzoną czekoladę, zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
Dodać do utartego z czekoladą masła, zmiksować. Powstanie masa o gęstej, nieco grudkowatej konsystencji.

Białka włożyć do osobnej, dużej miski, dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodawać po łyżce pozostały cukier. Ubijać, aż piana stanie się lśniąca, a cukier się rozpuści.
Odłożyć mikser i na powierzchni piany rozsypać przez sitko dwie łyżki mąki. Delikatnie wmieszać je w pianę przy pomocy kuchennej, szerokiej łopatki lub dużej łyżki.
Dodać pianę do czekoladowej masy, przemieszać wszystko wolno i delikatnie łopatką. Drobinki czekoladowego ciasta razem z pianą przypominać będą trochę piankowe lody straciatella.
Do masy wmieszać płatki migdałów.

Przelać ciasto do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika (160st).
Piec 45 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia podnieść temperaturę do 180 stopni.
Pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. Być może ciasto nieco opadnie.
Kiedy CAŁKOWICIE ostygnie, jeśli było pieczone bez papieru, okroić brzegi formy nożykiem.

Polewa:

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka, dodać mleko i łyżeczkę masła. Rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli naczynie ustawić na garnku z niedużą ilością gotującej się wody, mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników.
Ciepłą masą polać ciasto.
Migdałowe płatki wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć mieszając do lekkiego zezłocenia, uwaga, nie spalić:)
Płatkami posypać wierzch ciasta.

ciasto na białkach

ciasto na białkach
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)