Pyszne ciasto czekoladowe z jabłkami (błyskawiczne!)
Pyszne ciasto czekoladowe z jabłkami, miękkie, lekko kleiste, czekoladowe, z kawałeczkami krojonych jabłek i orzechów.
Uwielbiam takie w typie brownie, lekko ciągnące w środku, ze skórką – chrupiącą skorupką na wierzchu. Błyskawiczne w przygotowaniu!
Zrobiłam je kiedy w czajniku gotowała się woda na herbatę dla niespodziewanych gości. Kto umie szybko obierać dwa jabłka – może robić zawody w robieniu ciasta na czas. Ja umiem i mogę wygrywać takie konkurencje:)
Przy drugiej szklance herbaty ciacho wjechało na stół i nikt nie mógł uwierzyć, że zrobiłam je teraz i tak prędko.
Zrobiłam i byłam zachwycona efektem. Wyświechtane – “trudno poprzestać na jednym kawałku”naprawdę ma tu zastosowanie.
To ciasto nie zawiera jajek. Przypomniałam sobie, że kiedyś już robiłam podobne z brzoskwiniami i efekt był więcej niż zadowalający. Myk myk suche składniki do jednej miski, myk myk mokre do drugiej i łyżką – wymieszałam wszystko razem. Po 30 minutach pachniało w całym domu.
Także ciasto “goście idą” nawet na zwykły dzień tygodnia, kiedy zupełnie nie ma się czasu i jajek w lodówce – jest możliwe.
Pyszne ciasto czekoladowe z jabłkami – składniki (na formę ok. 25×34 cm):
- 2 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej (lub mieszanki mąk bezglutenowych “do ciasta”) 320g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- łyżka cukru waniliowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 duże, najlepiej twarde, kwaśne jabłka. Ale inne jabłka czy twarde gruszki też są ok.
- ew. 3 łyżki siekanych bakalii – orzechów, smażonej skórki pomarańczowej, rodzynek itp.
- 3/4 szklanki cukru (190g)/ksylitolu/erytrtolu
- 200 ml oleju roślinnego
- ok. 100 ml mleka lub wody
- cukier puder do posypania ciasta lub dowolna polewa z tego posta
Pyszne ciasto czekoladowe z jabłkami – przepis:
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra dół lub 170 stopni z termoobiegiem.
Formę wyłożyć zgniecionym i zwilżonym pod kranem z wodą papierem do pieczenia. Taki łatwiej się układa.
Do dużej miski wsypać mąkę, proszek, sodę, kakao, wanilię i cukier, wymieszać.
Jabłka obrać i pokroić w centymetrową kostkę. Wrzucić do mieszanki razem z bakaliami i przemieszać.
W osobnym naczyniu zmieszać olej i mleko lub wodę.
Wlać emulsję wlać do miski z mąką, szybko i mocno wymieszać wszystko dużą łyżką.
Jeśli jest bardzo gęsto – dodać trochę więcej płynu.
Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 40 minut. Patyczek wyjęty z ciasta nie powinien być oklejony. W razie potrzeby piec ok. 5 minut dłużej.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Coś nie tak z tym przepisem. Jest w piekarniku, ale mam wrażenie że będzie za suche, a dolałam i tak o 200ml więcej oleju i o 100ml więcej mleka…. Zobaczymy, dam znać 🙂
No i jak poszło?