Czekoladowiec z brzoskwiniami

Czekoladowiec z brzoskwiniami jest mokry, lekko lepki, efektowny a bardzo łatwy w przygotowaniu. Brzoskwinie pięknie go dekorują, no i owoce w połączeniu z czekoladowym smakiem – pycha. Muszę koniecznie upiec taki z malinami. Przygotowałam go w tortownicy 26 cm. Duże, imprezowe ciacho. Przy połowie porcji, tortownica 18 -20 cm będzie odpowiednia. Ładnie wygląda faktura pogniecionego papieru do pieczenia odciśnięta na brzegach ciasta, sprawdza się w sernikach i tutaj również. Zasada przygotowania jak w muffinkach: składniki sypkie z sypkimi, mokre z mokrymi. Do przygotowania ciasta nie używa się jajek. Nie zapomniałam o nich wpisując recepturę:) Czekoladowiec z brzoskwiniami.

Czekoladowiec z brzoskwiniami

 

Czekoladowiec z brzoskwiniami

Czekoladowiec z brzoskwiniami – składniki ( na tortownicę 26 cm):

– 650 g mąki pszennej
– 4 czubate łyżki kakao
– 3 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
– 3 szklanki (o pojemności 250 ml) gorącej wody
– szklanka oleju
– 2 łyżki octu
– 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– łyżka cukru waniliowego
– szklanka cukru

na wierzch
– puszka brzoskwiń

Czekoladowiec z brzoskwiniami –

Piekarnik ustawić na 170 st. W dużej misce wymieszać składniki sypkie, w drugiej – mokre. Mokre dodać do sypkich i wymieszać przy pomocy łyżki lub miksera. Tortownicę wyłożyć papierem arkuszem papieru do pieczenia. Pomagam w tym sobie przypinając papier z jednej strony spinaczem do bielizny. wylać ciasto do formy, na wierzchu ułożyć pokrojone w grube plastry brzoskwinie. Piec ciasto przez ok. godzinę Patyczek włożony w środek musi być suchy, wtedy jest gotowe.

Czekoladowiec z brzoskwiniami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    23 lutego, 2014, 11:19 pm

    Atrakcyjny ten czekoladowiec:)

  2. kuchcikOla
    24 lutego, 2014, 8:14 am

    mocno czekoladowe – tak jak lubię 🙂 i bez jajek, a to niespodzianka!

  3. Marta
    24 lutego, 2014, 12:28 pm

    świetnie wygląda, a ja myślałam, że jajko musi być w każdym cieście 🙂

    1. opalanka
      24 lutego, 2014, 12:43 pm

      Ja też, Aż raz zabrakło w lodówce, znalazłam przepis, potem troszkę jeszcze się zmodyfikował i proszszsz:)

  4. claudine
    24 lutego, 2014, 7:19 pm

    Obłędnie wygląda, zapisuję koniecznie ten przepis 🙂

  5. Salvador Dali
    24 lutego, 2014, 8:42 pm

    wygląda REWELACYJNIE! na prawdę.. ja byłabym nim zachwycona i dla mnie może robić za tort!

  6. skoraq cooks
    27 lutego, 2014, 10:37 am

    Świetny pomysł na ciasto. Choć jestem przesłodzona pączkami, to jednak poczęstować bym się chciała kawałkiem 🙂

  7. Renula
    11 marca, 2014, 10:15 pm

    Jak cudnie wygląda!

  8. Italia – il mio grande amore…
    27 lutego, 2016, 10:56 pm

    aż szklanka cukru? 🙁 Można dać miód lub stewię?

    1. opalanka
      28 lutego, 2016, 8:36 am

      To duże ciasto, ma 650 g mąki. Nie robiłam z miodem ani stewią, nie wiem. Z ksylitolem raczej bym próbowała.

  9. Anonimowy
    1 października, 2016, 4:43 pm

    A mnie wyszedł potworny zakalec.Robiłam dokładnie wg. przepisu. Więcej nie zrobię,może to nie "moje" ciasto. Inne wychodziły bez problemu.

    1. opalanka
      1 października, 2016, 8:51 pm

      Poszukaj tu, może znajdziesz przyczynę. Mnie też się zdarza:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)