Czekoladowiec z brzoskwiniami

Czekoladowiec z brzoskwiniami jest mokry, lekko lepki, efektowny a bardzo łatwy w przygotowaniu. Brzoskwinie pięknie go dekorują, no i owoce w połączeniu z czekoladowym smakiem – pycha. Muszę koniecznie upiec taki z malinami. Przygotowałam go w tortownicy 26 cm. Duże, imprezowe ciacho. Przy połowie porcji, tortownica 18 -20 cm będzie odpowiednia. Ładnie wygląda faktura pogniecionego papieru do pieczenia odciśnięta na brzegach ciasta, sprawdza się w sernikach i tutaj również. Zasada przygotowania jak w muffinkach: składniki sypkie z sypkimi, mokre z mokrymi. Do przygotowania ciasta nie używa się jajek. Nie zapomniałam o nich wpisując recepturę:) Czekoladowiec z brzoskwiniami.

Czekoladowiec z brzoskwiniami

 

Czekoladowiec z brzoskwiniami

Czekoladowiec z brzoskwiniami – składniki ( na tortownicę 26 cm):

– 650 g mąki pszennej
– 4 czubate łyżki kakao
– 3 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
– 3 szklanki (o pojemności 250 ml) gorącej wody
– szklanka oleju
– 2 łyżki octu
– 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– łyżka cukru waniliowego
– szklanka cukru

na wierzch
– puszka brzoskwiń

Czekoladowiec z brzoskwiniami –

Piekarnik ustawić na 170 st. W dużej misce wymieszać składniki sypkie, w drugiej – mokre. Mokre dodać do sypkich i wymieszać przy pomocy łyżki lub miksera. Tortownicę wyłożyć papierem arkuszem papieru do pieczenia. Pomagam w tym sobie przypinając papier z jednej strony spinaczem do bielizny. wylać ciasto do formy, na wierzchu ułożyć pokrojone w grube plastry brzoskwinie. Piec ciasto przez ok. godzinę Patyczek włożony w środek musi być suchy, wtedy jest gotowe.

Czekoladowiec z brzoskwiniami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    23 lutego, 2014, 11:19 pm

    Atrakcyjny ten czekoladowiec:)

  2. kuchcikOla
    24 lutego, 2014, 8:14 am

    mocno czekoladowe – tak jak lubię 🙂 i bez jajek, a to niespodzianka!

  3. Marta
    24 lutego, 2014, 12:28 pm

    świetnie wygląda, a ja myślałam, że jajko musi być w każdym cieście 🙂

    1. opalanka
      24 lutego, 2014, 12:43 pm

      Ja też, Aż raz zabrakło w lodówce, znalazłam przepis, potem troszkę jeszcze się zmodyfikował i proszszsz:)

  4. claudine
    24 lutego, 2014, 7:19 pm

    Obłędnie wygląda, zapisuję koniecznie ten przepis 🙂

  5. Salvador Dali
    24 lutego, 2014, 8:42 pm

    wygląda REWELACYJNIE! na prawdę.. ja byłabym nim zachwycona i dla mnie może robić za tort!

  6. skoraq cooks
    27 lutego, 2014, 10:37 am

    Świetny pomysł na ciasto. Choć jestem przesłodzona pączkami, to jednak poczęstować bym się chciała kawałkiem 🙂

  7. Renula
    11 marca, 2014, 10:15 pm

    Jak cudnie wygląda!

  8. Italia – il mio grande amore…
    27 lutego, 2016, 10:56 pm

    aż szklanka cukru? 🙁 Można dać miód lub stewię?

    1. opalanka
      28 lutego, 2016, 8:36 am

      To duże ciasto, ma 650 g mąki. Nie robiłam z miodem ani stewią, nie wiem. Z ksylitolem raczej bym próbowała.

  9. Anonimowy
    1 października, 2016, 4:43 pm

    A mnie wyszedł potworny zakalec.Robiłam dokładnie wg. przepisu. Więcej nie zrobię,może to nie "moje" ciasto. Inne wychodziły bez problemu.

    1. opalanka
      1 października, 2016, 8:51 pm

      Poszukaj tu, może znajdziesz przyczynę. Mnie też się zdarza:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)