łatwe ciasto z jabłkami

Łatwy jabłecznik (ciasto “trzy jabłka”)

Łatwy jabłecznik – kolejne z prostych ciast z jabłkami, które da się wykonać w krótkim czasie i jest banalne w przygotowaniu.
Miękkie, soczyste, waniliowe, pokryte cytrynową glazurą i najlepiej smakuje jeszcze gorące, podane z lodami.
Z wielką przyjemnością zanurzysz w nim widelczyk, obiecuję:)
To już drugie w ostatnim miesiącu ciasto z jabłkami, które weszło na stałe do mojego kuchennego repertuaru z uwagi na niedużą ilość zachodu potrzebnego do jego wykonania. Musisz mieć trzy jabłka (można wymieniać na twarde gruszki) i tyle wystarczy, by za parę chwil ciacho wjechało do piekarnika.

Pomyślałam sobie, że gdyby upiec je w większej formie, skrócić nieco czas pieczenia, byłoby niskie i płaskie, mogłoby być bardzo udanym, wielkanocnym mazurkiem. Za mazurkami zbytnio nie przepadam, ale w takiej wilgotnej, jabłkowej formie – czemu nie!
Ciasto nie zawiera jajek! To już drugi w ostatnim czasie przepis na takie ciasto jabłkowe. Zaraz przyjdzie okres, kiedy z jabłkami będzie krucho, zatem wykorzystuję jeszcze ile wlezie, by nie czekać do późnego lata:)

Łatwy jabłecznik – składniki (na formę  ok. 21×30 cm):

Masa jabłkowa:

  • 3 duże jabłka (najlepiej twarde, kwaskowe, np. szara reneta)
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki mąki/skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 łyżki wody

Ciasto:

  • 300 g maki pszennej (lub mieszanki bezglutenowej “do ciasta” )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 180 g najlepiej brązowego cukru
  • 360 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • łyżeczka dowolnego octu
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju roślinnego lub oliwy
  • 1 łyżeczka cynamonu

lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka lub soku z cytryny (ja lubię drugi wariant)
  • łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii

Łatwy jabłecznik – przepis:

Masa jabłkowa:

Jabłka cienko obrać i pokroić w grubą kostkę (ok. 1,5 cm).
Na patelnię wsypać cukier, jabłka, cynamon, mąkę/skrobię i wodę.
Podgrzewać na średnim ogniu mieszając ok. 5-6 minut.
Odstawić do ostudzenia.

Ciasto:

Piekarnik ustawić na 170 stopni z funkcją góra/dół.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (wcześniej zgnieć w kulę i polej odrobiną wody, będzie wygodniej układać) lub wysmarować masłem/olejem i posypać tartą bułką.
Mleko wlać do dużej miski (może być tej od miksera) dodać ocet. Odstawić na 10 minut, możliwe że się zwarzy.
Nie zawsze się tak dzieje, zwłaszcza z mlekiem z kartonu. Nic nie szkodzi.
Dodać jogurt, olej, wymieszać.
Mąkę, proszek, sodę i cynamon wymieszać w osobnej misce, a następnie wsypać do naczynia z płynnymi składnikami.
Mieszać krótko, tylko do połączenia.
Połowę powstałego ciasta wylać do formy, wyrównać powierzchnię.
Na cieście ułożyć punktowo jabłeczną masę. Powinna pokryć powierzchnię.
Na jabłka wylać drugą warstwę ciasta.
Wstawić na środkową półkę piekarnika, piec 35 – 40 minut.
Wyjąc upieczone ciasto.
Odstawić na 10 minut.

W tym czasie składniki lukru utrzeć łyżką w miseczce. Powinien mieć konsystencję śmietany i lać się z łyżki. Jeśli jest bardzo gęsto – dodać odrobinę mleka, za rzadko – więcej cukru pudru.
Drewnianym patykiem np. do szaszłyków nakłuć ciasto w wielu miejscach i wylać lukier na wierzch.

łatwy jabłecznik
łatwy jabłecznik

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

 



  1. Anna
    19 marca, 2024, 10:11 pm

    W którym momencie dodać ciemny cukier do ciasta?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie