Karkówka w sosie z kurkami
Karkówka w sosie z kurkami – niekłopotliwy, prosty pomysł na obiad, który można podać nawet na uroczystym przyjęciu. Obiecuję, nikt narzekać nie będzie. Komu zależy na szybszym czasie przygotowania dania, niech użyje polędwiczek wieprzowych, one nie wymagają duszenia, wręcz przeciwnie, nawet dłuższe smażenie powoduje, że mięso staje się twarde.
W przypadku użycia mięsa z części karkowej, duszenie pod przykryciem jest wskazane, by karkówka stała się mięciutka i rozpływająca się w ustach. W ten sam sposób można przyrządzić mięso szynki czy schab, a także rozbitą wcześniej wołowinę zrazową.
Jeśli chodzi o kurki i ich czyszczenie tak, by piasek nie chrzęścił w zębach, opisałam kiedyś sposoby na to w osobnym poście – jak się czyści kurki. Nic skomplikowanego, najlepiej zalać je gorącą wodą z solą, może nawet kilka razy.
Kremowy sos, mięciuśkie mięso razem z dodatkiem buraczków zasmażanych lub buraczków z przepisu Pani Iwonki albo zwyczajny, małosolny ogórek i mamy przepyszny, tradycyjny, polski obiad. Palce lizać.
Jeśli używamy mrożonych kurek przed użyciem – rozmrozić.
zobacz tez przepis na kluski śląskie
Karkówka w sosie z kurkami – składniki (na 2 osoby)
- 350 g karkówki wieprzowej
- 2 łyżki klarowanego masła
- łyżeczka soli, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki, liść laurowy
- ząbek czosnku
- 250 – 300g kurek
- pół dużej cebuli lub jedna mała
- 200 ml śmietanki 30% lub śmietany 18%
- łyżka mąki
- ew. siekany koperek do posypania dania
Karkówka w sosie z kurkami – przepis:
Mięso pokroić na grube plastry, natrzeć solą i pieprzem, oprószyć słodką papryką.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść lub drobno pokroić.
W szerokim rondlu lub na patelni z wysokim rantem rozgrzać łyżkę masła.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę. Podsmażyć ją kilka minut na średnim ogniu mieszając, do zeszklenia. Dodać rozgnieciony czosnek, podsmażyć pół minuty, zmieszać z cebulą, przesunąć wszystko na bok i na patelnię wyłożyć plastry mięsa.
Podsmażyć z obu stron do zrumienienia. Powstrzymać się od poruszania mięsa przez 2-3 minuty.
Mięso zalać litrem wody lub jeśli mamy – bulionu, zagotować i zmniejszyć ogień do minimum.
Patelnię lub rondel przykryć pokrywką.
Dusić mięso na małym ogniu ok. 30 – 45 minut, aż będzie całkiem miękkie. W trakcie duszenia uzupełniać płyn, który wyparuje z patelni.
Kurki oczyścić przez zalanie ich gorącą wodą z łyżką soli i pozostawienie ich na 10 minut. Czynność można kilka razy powtórzyć wylewając wodę i nalewając świeżej.
Kiedy mięso “dochodzi”, czyli 10 minut przed końcem, kiedy jest prawie miękkie, na osobnej patelni rozgrzać łyżkę masła.
Wrzucić osuszone papierowym ręcznikiem kurki. Podsmażać ok. 5 minut poruszając lekko patelnią. Zdjąć z ognia, lekko osolić.
Osolenie przed smażeniem zwykle powoduje twardnienie grzybów.
Wrzucić usmażone kurki do miękkiego mięsa.
Zalać wszystko śmietanką wymieszaną porządnie z łyżką mąki i podgrzewać minutę dwie bez przykrycia.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)