Bardzo dobre buraczki Pani Iwonki

Przepis na buraczki mam nowy, wspaniały.

Pogaduchy w sklepiku są lepsze niż kupowanie w marketach. Dzięki nim nawet moje jajka w lodówce mają jakąś osobowość. Wiadomo, że są od prawdziwej, szczęśliwej kury z kurnika Pana Zdzisia czy Kazia, a nawet wiadomo co dostają na śniadanie. Wiem co kogo boli i strzyka oraz kiedy które dziecko ma urodziny i kolkę. Takie sklepiki  w większych miastach to już prawdziwy oldschool. No i ze sklepiku mam przepis na bardzo dobre buraczki.

Najlepiej smakują, kiedy przygotuje się je poprzedniego dnia i schłodzi w lodówce. Podobnego sosu używam w różnych sałatkach, na przykład w tej z rukoli tutaj, ale nie wpadłam na zastosowanie go do buraczków przy obiedzie.

buraczki

  składniki: 

– 1 kilogram umytych i ugotowanych do miękkości w osolonej wodzie buraków w skórce

na sos do buraczków: 

– 5 łyżek oliwy
– łyżka octu winnego
– łyżeczka miodu
– duża szczypta soli
– 2 zgniecione ząbki czosnku

do posypania buraczków: 

– pęczek posiekanej natki pietruszki

Buraczki przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę. Składniki sosu wymieszać. Zalać nim buraczki, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny lub więcej. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

 

buraczki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Salvador Dali
    15 marca, 2014, 8:53 pm

    ale opisałaś ten sklepik.. chce w nim robić zakupy! 🙂

    haha, a moja mam tak kiedyś na szyszki przepis zdobyła i na ciasto.. 😀

  2. Olka
    21 marca, 2014, 12:19 pm

    Zapisałam sobie przepis do zrobienia, podoba mi się.

  3. Agnieszka B.
    14 września, 2014, 1:40 pm

    Zrobiłam dzisiaj do obiadu, łaaaaaaaaaaaaaał, pycha!

    1. opalanka
      14 września, 2014, 6:16 pm

      Cieszę się:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie