
Soczyste żeberka pieczone
Soczyste żeberka pieczone – idealne na świąteczny, niedzielny albo sobotni obiad, który niemalże bez naszego zaangażowania przygotuje się sam. Polecam zlecenie pieczenia tegoż np. mężowi/ żonie, który/która stale mówi – “nie umiem gotować” i niczego w kuchni zazwyczaj nie tyka.
Natarcie mięsa przyprawami nie nastręczy trudności nikomu, zmieszanie składników marynaty – również. Potem piecze się bez naszego udziału, a my/on mamy trzy godziny wolnego. Kup tylko jasny sos sojowy, miód i czosnek.
By mięso zachowało soczystość i pięknie odchodziło od kości, potrzebuje 3 godzin w piecu, w niezbyt wysokiej temperaturze.
Trzy godziny piekłem – będzie mógł powiedzieć żeberkowy mistrzunio:)
Krok po kroku piszę co i jak po kolei, a czynności jest minimum. Za to smaku – pełnia. I wszyscy na obiedzie będą mruczeć z zadowolenia, obiecuję. Kto by nie lubił soczystego, rozpływającego się, mięciuśkiego mięsa.
To danie roztacza w mieszkaniu obłędny zapach. Piekłam w nocy, by rano zrobić zdjęcia. O szóstej obudziły mnie koty domagające się natychmiastowego zejścia do kuchni. Dziwić się nie było czemu, ślinianki pracowały nawet przez sen 🙂
Soczyste żeberka pieczone – składniki (na 4-5 porcji):
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżki słodkiej papryki wędzonej lub słodkiej zwykłej
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku lub płatkach
- 6 -7 ząbków czosnku
- 100g miodu
- 100ml jasnego sosu sojowego
Soczyste żeberka pieczone – przepis:
Mięso pokroić na kawałki ok. 10 – 15 cm.
Sól, paprykę, chilli – wymieszać, posypać mieszanką mięso z każdej strony i natrzeć ręką.
Miód i jasny sos wymieszać w kubku, dodać rozgniecione/posiekane ząbki czosnku.
Emulsją zalać mięso, najlepiej – ułożone w ciasnym naczyniu lub zamknięte w woreczku strunowym.
W tej marynacie potrzymać mięso w lodówce min. 3 godziny. Może tak leżeć do 48 godzin.
Dobrze jest obrócić je, przemieszać w trakcie marynowania.
Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać resztką marynaty.
Piekarnik ustawić na 160 stopni.
Wstawić mięso do pieca i piec 3 godziny, bez przykrycia. W przypadku większej ilości mięsa, np. 2kg – 4 godziny.
W trakcie pieczenia obrócić mięso na drugą stronę.
Po upieczeniu wyjąć mięso z piekarnika i podawać z czym się ma ochotę.
Ziemniaki, buraczki, surówka z marchewki na azjatycką nutę...:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
