surówka z marchwi

Surówka z marchwi na azjatycką nutę

Surówka z marchwi na azjatycką nutę nada się do każdego obiadu, do zwykłego schabowego kotleta, karkówki czy kiełbasy z grilla, pieczonego kurczaka, ryby albo smażonego tofu czy z wege gulaszem z soczewicy. Dla mięsożerców i wegan. Spróbujcie posypać nią zwykłe, kolacyjne kanapki. Tak, tak, kanapki!
Przepis od ulubionej blogerki Olci – Marty Dymek z Jadłonomii, która czaruje nas wege kuchnią, idę za nią z radością, bo zna się na rzeczy jak nikt, ale póki co – mięsa odstawić całkowicie nie zamierzam. Jednakowoż przepisy biorę z ogromną frajdą, bo dania doprawione są mega dobrze, będę tu pokazywać na pewno, warto.
Surówka z marchwi przyda się kiedy potrzeba zabrać miskę czegoś wyjątkowego na grilla u przyjaciół, zadziwi i olśni każdą niedowierzającą teściową i sprawdzi się na babskim wieczorze. Spróbujcie koniecznie, jest pyszna.
Ocet ryżowy z przepisu można zastąpić winnym czy jabłkowym, słodzidło – dowolne, nada się zwykły cukier, syrop z agawy lub miód.

surówka z marchwi na azjatycką nutę – składniki:

  • 500 g marchewki
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • łyżka cukru trzcinowego
  • płaska łyżeczka soli
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych (solonych albo nie)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1/2 łyżeczki mielonych/utłuczonych nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki zmielonego, białego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki chilli (mniej lub więcej – wg. uznania)

surówka z marchwi na azjatycką nutę – przepis

Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Ocet, cukier i sól wymieszać. Dodać do startej marchewki.
Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Orzeszki grubo posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony czosnek a po 30 sekundach orzeszki. Smażyć ok. minutę, aż będą lekko złote.
Od razu przełożyć na talerz, by nie przypaliły się od rozgrzanej patelni.
Marchewkę lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać połowę czosnku z orzeszkami, doprawić kolendrą, białym pieprzem i chili, wymieszać.
Przełożyć na półmisek lub do salaterki, posypać z wierzchu drugą częścią podsmażonego z orzeszkami czosnku.

surówka z marchwi
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Asia
    10 czerwca, 2019, 11:03 am

    Bardzo dobra! Wszystkim naprawdę smakowała. Kto nie lubi pikantnych potraw, niech zmniejszy ilość chilli. Dzięki za kolejny fajny przepis.

    1. Beata Królikiewicz
      11 czerwca, 2019, 1:27 pm

      Cieszę się, to też nasz nowy faworyt:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)