Kurczak w sosie orzechowym (kurczak satay)
Kurczak w sosie orzechowym (kurczak satay) – baaaardzo pyszne, wyraziste i szybkie w przygotowaniu danie kuchni azjatyckiej.
Perfekcyjnie nada się na Walentynki! Masz je wymyślone również na inną, specjalną okazję lub na zwykły, codzienny obiad, bo robi się je migiem. Jeśli chcesz zadziwić gości na domówce lub teściów na niedzielnym spotkaniu – zrób je. I napisz później jak poszło!:)
W dzisiejszych czasach składniki potrzebne do wykonania tego kurczaka bezproblemowo są do dostania w marketach lub sklepach internetowych. To głównie przyprawy i masło orzechowe. Jeśli nie masz jakiejś albo której nie lubisz – pomiń.
Jeśli jesteś na diecie, podana ilość masła orzechowego da się zmniejszyć. Zamiast 3 łyżek daj jedną albo pół.
Jeśli nie masz mleczka kokosowego użyj śmietanki 30%.
Jeśli nie lubisz kolendry – użyj natki pietruszki. Szczerze mówiąc – też mam ten gen, który nie przepada za niepolskim zielem:)
Mięso można kroić w kawałeczki lub długie paski i nadziewać je na patyczki jak szaszłyki, tworząc wielokrotną literę S:)
Do nich – można zrobić sos osobno.
Ja wybieram najczęściej po prostu mięso cięte w kostkę i wszystko zalewam orzechową ambrozją. Nie sądziłam, że aż tak polubię to orzechowe masło…:)
Danie można podawać z ryżem, brązowym lub białym. Przepis na dobry, biały ryż jest tu.
surówka z marchewki po koreańsku – zobacz przepis,
ogórki po chińsku – zobacz przepis
Jak ugotować brązowy ryż?
Ryż zalej wodą i odstaw na 15 minut. Wylej wodę i zalej ryż wrzątkiem (2 szklanki wody na szklankę ryżu).
Gotuj ok. 30 minut.
Do wszystkiego niektórzy oryginalnie podają też świeże mango sypane krojonym chili i siekaną kolendrę.
Na wszystko siup – siekane, krojone orzeszki ziemne. Daj jeśli pragniesz wersji lux. Lub pomiń.
Kurczak w sosie orzechowym (satay) – składniki:
- 400g – 500g piersi z kurczaka lub lepiej – luzowanych (pozbawionych kości) udek
przyprawy:
1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego, 1/2 łyżeczki kolendry, 1 łyżeczka suszonej bazylii (najlepiej tajskiej), ew. mała szczypta mielonego kuminu
na sos:
- 1 puszka mleka kokosowego (wymienia się na śmietankę 30%)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki (ostatecznie cytryny)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka mąki/skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 1 łyżka pasty chili lub ulubiona ilość suszonego chili
- 2-3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka brązowego cukru (może też być biały lub jakieś inne słodzidło – erytrytol/ksylitol)
- 2 łyżki oleju
- do posypania – garść siekanych orzeszków ziemnych
- ew. siekana kolendra lub natka pietruszki
Kurczak w sosie orzechowym – przepis:
Mięso pokroić w kostkę ok. 1,5 cm lub w cienkie paski.
Przyprawy zmieszać w miseczce i dodać do nich kurczaka. Mieszać wszystko aż do pokrycia kawałków. Odstawić na 15 minut.
Składniki sosu oprócz masła orzechowego zmieszać w dużym kubku lub misce.
Na patelni mocno rozgrzać olej.
Wrzucić kurczaka na patelnię i smażyć ok. 2 -3 minuty z każdej strony. Tylko tyle, by stracił surowość i różowy kolor.
Polać mięso sosem i podgrzewać ok. 2-3 minuty na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
Dodać masło orzechowe i mieszać podgrzewając do połączenia składników.
Podawać na ryżu i posypać siekanymi orzeszkami.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)