Jak ugotować ryż na sypko
Jak ugotować ryż na sypko, to sprawa prosta o ile się wie jak:) Sypki ryż, gdzie ziarenka są jędrne, wyraźnie oddzielone, elastyczne, nieposklejane, smakuje zupełnie inaczej niż ugotowany, porcjowany z torebek. No i jest znacznie od niego tańszy. Najczęściej kupowaną i popularną odmianą jest biały ryż długoziarnisty. Kupuję go w zwykłych kilogramowych opakowaniach, wymiennie z ryżem basmati. Kiedyś wydawało mi się, że szkoda zachodu na zwykłe gotowanie ryżu, ten torebkowy jest praktyczny i w mgnieniu oka załatwia sprawę porcjowania, ma jasno określony czas gotowania i można użyć dowolnej ilości wody. Ugotowanie ryżu bez torebek zajmuje kilka minut więcej albo tyle samo, różnica w smaku jest znaczna. Bardzo namawiam do spróbowania.
Jak ugotować ryż na sypko?
Na smaku ryżu rodzina zyskała przez psa. Postanowiliśmy go przestać karmić (przynajmniej częściowo) suchą karmą, kupiłam kilka kilogramowych opakowań ryżu, ugotowany zawsze był w lodówce, domownicy domagali się również. Musiałam zadbać w jakość, pies również jada ryż na sypko, nie ma podwójnego gotowania, wszyscy są zadowoleni:) Namawiam do próbowania różnych gatunków. Sposób gotowania – uniwersalny. Porcja ryżu – jedna i 3/4 porcji wody.
składniki ( na cztery porcje) :
– szklanka ryżu
– 1 i 3/4 szklanki wody
– sól (ok. 1/4 łyżeczki)
– łyżeczka masła lub oleju
Jak ugotować ryż na sypko
Przygotować garnek z grubym dnem.
Ryż bardzo dokładnie przepłukać na sicie pod bieżącą, zimną wodą, aż ta stanie się całkowicie przeźroczysta. Można też zalać ryż wodą w garnku czy misce,przemieszać dłonią i odlać, nalać świeżej i tak aż do całkowitej klarowności wody.
Zagotować wodę, dodać łyżeczkę masła czy oleju, osolić, wsypać ryż. Zagotować, zmniejszyć ogień na najmniejszy, przestawić na najmniejszy palnik z najmniejszą mocą, przykryć garnek pokrywką. Podczas gotowania nie mieszać ryżu i nie podnosić pokrywki.
Gotować 15 minut od zagotowania – ryż biały, do 40 – ryż brązowy. W tym czasie ryż wchłonie wodę, a na jego powierzchni powstaną dziurki jak małe kratery, którymi uchodzić będzie para wodna.
Odstawić z ognia. Gdyby ziarenka po 15 minutach nie były całkiem miękkie, można zawinąć garnek w ściereczkę i wstawić np. pod koc, by “doszedł”.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Ugotowany wprost perfekcyjnie 😉
Nie przykleja się do dna,jak go się wsypuje na zimno???
Źle sformułowałam zdanie, już poprawiłam, dzięki. By the way- na skróty robiąc i wsypując do zimnej wody – przykleiłam tylko raz.
To dziwne, ale moje gotowanie ryżu też przez psa. Jak tak mu gotowałam, to ślinka ciekła, domownicy pytali(łącznie z kotem) kiedy też takie dostaną Zarówno kasze-które łatwo szły od początku, jak i ryże – w torebkach nie mają miejsca w szafce.Smak jest najprawdziwszy a walory zdrowotne to potwierdzają. Zostają, nie wylane z wodą dają z siebie wszystko 🙂
Samiuśka prawda!
Przez przypadek kupiłam niedawno ryż loozem. No sam się do mnie wprosił. Teraz przynajmniej będę wiedziała, jak się z nim obchodzić 😉
też tak robię, wychodzi idealnie 🙂 mój ulubiony to jaśminowy 🙂
Perfekcyjność w każdym calu 🙂
Oj pyszny 🙂
Mi wyszedł rozgotowany nie dobre proporcje
mi też wyszedł rozgotowany
Przelicz proszę ile zużywasz wody na przecedzenie ryżu i dodaj to do ceny ryżu luźnego.
Ryż w woreczkach wychodzi dwa razy drożej od sypanego. Za 3 zł zimnej wody masz nalaną całą wannę…
Ryż, kasza w torebkach niezdrowa, bo wraz z nimi gotujesz torebkę, która pewnie coś wydziela
15 minut od zagotowania się wody czy od wstawienia na palnik? 🙂
od zagotowania wody.
Jest tu mała lecz istotna niezgodność. W spisie składników podajesz półtorej szklanki wody, a w opisie czynności dwie szklanki. Wydaje mi się, i tak robię, że powinno być tak jak w opisie czyli 2 szklanki
Ach, bo zmian dokonywałam. Ostatnio pod wpływem namowy zmniejszyłam proporcje, wychodzi lepiej. Zapomniałam w opisie. Już lecę pisać. W dodatku zmieniam na 1 i 3/4 i to jest optymalnie:)
Wyszła papka, nie sypki ryż 🙁
jak nie umiesz gotować to i wodę przypalisz
Ściema
Nawet na zdjęciu widać ze to nie sypkich ryz
A ja robię cały czas tak i mi zawsze super wyjdzie 🙂
zrobiłam jak w przepisie i wyszło super ☺
Dziękuję za przepis, po raz kolejny wyszedł super a używam mieszanki jaśminowego z dzikim. Pozdrawiam;)
Bardzo się cieszę:)
Do czego służy sól ? Sypie się nią w oczy domownikom jak nie chcą jeść ? A tak na poważnie, to kiedy ja się dodaje bo chyba to autorowi umknęło ?
Przed zagotowaniem lub po ugotowaniu wody.
Mi na sypko w ryżowarze lauben to najlepiej wychodzi ryż paraboliczny z innymi jeszcze ćwiczę proporcje wody 🙂