Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala – jedno z najbardziej kojarzących się z kuchnią indyjsko- pakistańską dań, które bez zbędnych ceregieli i wysiłku można przygotować we własnej kuchni. Z cała pewnością gospodynie w Pakistanie czy Indiach przygotowują ten specjał w różny sposób, dodając przyprawy w ulubionych proporcjach, zatem co dom- tikka masala może smakować nieco inaczej. Wiecie jak to jest, niby ten sam rosół a przecież u sąsiadów inny:)
Kurczak w gęstym, bardzo aromatycznym, pomidorowym sosie – to dla mnie obiad z pierwszej dziesiątki ulubionych.
By nie kombinować zbytnio, można posłużyć się gotową mieszanką przypraw garam masala, która stanowić będzie o wyjątkowym, charakterystycznym smaku potrawy. W jej skład wchodzi kmin rzymski, nasiona kolendry, goździki, cynamon, pieprz cayenne, liść laurowy i gałka muszkatołowa. Zatem kiedy nie mamy na stanie gotowca, można sobie składniki namieszać dając wszystkiego po trochu, utłuc w moździerzu, efekt będzie ten sam. Nie przesadźcie z goździkami, dwie, góra trzy sztuki wystarczą by zaromatyzować kilogram mięsa.
Danie jest proste w przygotowaniu, dobrze jest potrzymać mięso w marynacie przynajmniej godzinę lub zamarynować je w przeddzień przygotowania.
Jeśli podaję danie z ryżem, zaczynam od niego gotowanie. Ryż dochodzi, w tym czasie smażenie, sosik i jest jak w indyjskiej restauracji:)
Uwaga – latem, w sezonie, zamiast passaty można przesmażyć na małej ilości masła 1,5- 2 kg pokrojonych pomidorów bez skórki.
Zobacz też przepis na kurczaka butter chicken
Kurczak tikka masala – składniki (na 3-4 osoby):
- ok. 600g mięsa piersi kurczaka
marynata: - 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki startego/posiekanego drobno czosnku
- łyżeczka startego imbiru
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, łyżeczka zmielonych ziaren kolendry, chili (ilość wg uznania, daję 1/4 łyżeczki), łyżeczka soli, łyżka soku z cytryny, 2 pokruszone liście laurowe, 1/4 łyżeczki kurkumy, łyżeczka przyprawy garam masala, łyżeczka cynamonu
sos:
- łyżka masła klarowanego lub 2-3 oleju
- mała cebula
- 2 starte ząbki czosnku
- 400 -500ml passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- łyżeczka mielonych liści kozieradki
- łyżeczka mielonych nasion kozieradki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka przyprawy garam masala
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru/ksylitolu/erytrolu
- łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- łyżka mielonych migdałów do zagęszczenia sosu
- 200 ml gęstej śmietany 18%, kremówki 30 – 36% lub śmietanki kokosowej
- natka świeżej kolendry do posypania
Kurczak tikka masala – przepis:
Mięso pokroić w grubą kostkę 2-4 cm.
Przyprawy (bez czosnku i imbiru) wrzucić na rozgrzaną patelnię, podprażyć chwilę mieszając, a następnie utłuc razem w moździerzu.
Wszystkie składniki marynaty połączyć, dodać do mięsa, wymieszać i pozostawić do zamarynowania w lodówce na godzinę lub dłużej.
Mięso wyjąć z marynaty, papierowym ręcznikiem usunąć jej nadmiar.
Nadziać na patyczki od szaszłyków lub pozostawić luzem i zgrillować na patelni grillowej lub obsmażyć na zwykłej, po ok. minucie z każdej ze stron. Odstawić na czas przygotowania sosu.
W osobnym garnku lub na wysokiej patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć ją mieszając, do lekkiego zeszklenia.
Dodać posiekany drobno czosnek oraz przyprawy i smażyć wszystko minutę.
Wlać passatę pomidorową, dodać sok z cytryny i przyprawy. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
W razie potrzeby, gdyby sos się mocno zredukował, dodać trochę wody.
Spróbować, czy nie potrzeba więcej soli lub ostrości i ew. doprawić do smaku.
Do sosu dodać podsmażone mięso, wymieszać. Można dodać jeszcze łyżeczkę klarowanego masła. Podgrzewać razem ok. 5 minut.
Danie posypać siekaną kolendrą.
Można podawać z ryżem, chlebkami pita czy naan, układając obok dania łyżkę, dwie gęstego jogurtu.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)