Ogórki po chińsku. Sałatka z ogórka do obiadu

Bardzo dobre zastępstwo dla naszej ulubionej mizerii. Ogórki po chińsku. Stopień ostrości należy regulować według osobistych preferencji. Dorzucić więcej chili – żaden przecież problem. Przy pytaniach o sól czy pieprz nie ma uniwersalnej odpowiedzi. W kuchni nie da się precyzyjnie dookreślić tych ilości, gdyż każdy ma czułość w innym miejscu. Jeśli danie wyszło zbyt mało wyraźne albo przeciwnie – mamy nadmiar, za mało/za dużo – słone/słodkie/ostre, należy przy następnym wykonaniu dorzucić lub zmniejszyć ilość tych przypraw, by smakowało najlepiej wg uznania domowników.

Pierwsza próba – lekcja pierwsza. Dopiero następne pozwolą uzyskać efekt najbardziej pożądany. Podaję zatem przepis na ogórki, który w tym tygodniu uznajemy za najlepszy. Bardzo dobre ogórki na ostro. Na przystawkę albo do dań w stylach azjatyckich, mięs czy warzyw stir fry, króciutko smażonych (w np. tym rodzaju) – genialne. Mieszanka słono-kwaśno-ostra, z dodatkiem odrobiny słodkości. Ogórki wyszukane dla potrzeb Ani, wpisane do rodzinnego menu na stałe. Czarny sezam do posypania – jeśli mamy. Ładnie wygląda i dodatkowo chrupie. Nie jest konieczny.

P.S. Istnieje duża dowolność w sposobie krojenia ogórka. Tradycyjne plastry, długie wstążki  uzyskane nożykiem do obierania warzyw, słupki ( jak na zdjęciu), nacinane na krzyż kawałki – jak kto chce.

ogórki po chińsku

składniki (na dwie osoby) :

– 1 dorodny, długi ogórek
– ok. 3/4 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
– 2,5 łyżki octu ryżowego
– szczypta cukru (ok. 1/5 łyżeczki)
– 2 łyżki oleju arachidowego lub sezamowego
– ok. 1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej lub suszonej papryczki chilli  (lub tylko szczypta czy więcej – wg.uznania i tolerancji)
– 1,5 łyżeczki czarnego sezamu do posypania

Ogórek pokroić np. wzdłuż na pół, potem na  ćwiartki, na ósemki a następnie na ok. 4 cm kawałki.  Jeśli warstwa pestek jest duża, można ją wykroić. Jeśli mała – zostawić. Przełożyć do miski, osolić i odstawić na pół godziny. Ogórki puszczą sok, który należy wylać. Dodać posiekany czosnek, ocet, szczyptę soli, cukier, wymieszać dokładnie i odstawić na ok. 10- 15 minut. Posypać chili. W woku lub na patelni podgrzać mocno olej tak, by zaczął dymić (ale się nie spalił). Pierwszy dym – olejem polewamy ogórki. Będzie skwierczało:) Przed podaniem całość wymieszać, posypać czarnym sezamem.

sałatka z ogórka po chińsku

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Magdalena Kuchaja
    12 listopada, 2015, 9:55 am

    fajny pomysł na ogórka!

  2. Lena
    12 listopada, 2015, 10:35 am

    Smakowity sposób na ogórkową surówkę:)

  3. Karmel-itka
    12 listopada, 2015, 10:57 am

    ciekawy pomysł. Dla mnie hitem jest z kolei ogórek z miodem i pieprzem 🙂

  4. Ania – Kto ugości moich gości?
    12 listopada, 2015, 6:31 pm

    Super pomysł, na pewno są pyszne 🙂

  5. Salvador Dali
    13 listopada, 2015, 7:07 am

    pierwszy raz słyszę w ogóle o takim przygotowaniu ogórków! Zaskakujące, ale kuszące 🙂
    Jak tylko nie zapomnę to muszę takie cudo zrobić 🙂

  6. Olka
    13 listopada, 2015, 7:35 pm

    Niby tylko ogórek, ale w zupełnie innym wydaniu. Czuję się zaintrygowana.

  7. Poproszę Dokładkę
    14 listopada, 2015, 8:16 am

    zdecydowanie moje smaki, muszą być pyszne 🙂

  8. Bartłomiej Popławski
    14 listopada, 2015, 9:27 am

    Baaardzo podoba mi się ta wersja ogórkowej sałatki 😉

  9. Misiaczka
    4 października, 2016, 1:40 pm

    O proszę takich ogórków jeszcze nie jadłam, ale z chęcią spróbuje, bo teraz mam faze na ogórki

  10. Aga
    6 sierpnia, 2018, 2:19 pm

    Witam.czym mogę zastąpić ocet ryżowy i olej arachidowy? Nigdy ich nie próbowałam,więc nie mam pojęcia,jak smakują

    1. Beata Królikiewicz
      6 sierpnia, 2018, 5:18 pm

      Zaufaj – dobrze smakują. Ocet ryżowy jest delikatniejszy zwłaszcza w zapachu. Można zastąpić ostatecznie jabłkowym ale to nei to samo. A arachidowy z pestek dyni np.

  11. Monika
    2 listopada, 2018, 10:55 pm

    Wszędzie szukałam tego przepisu… i w końcu jest:) Jadłam wielokrotnie, ale nie pamiętałam proporcji przypraw.
    Z mojej strony mogę tylko dodać, że Chińczycy przed przygotowaniem tej sałatki najpierw kroją ogórki wzdłuż na pół, a następnie rozgniatają je płaską częścią noża (dogniatają do deski, aż popękają).
    Inny sposób to bicie wałkiem przed pokrojeniem, ale tego sposobu nie próbowałam.

    Pozdrawiam i dziękuję za przepis:)

    1. Beata Królikiewicz
      4 listopada, 2018, 12:26 am

      Pozdrawiam również. Naciskania nie opanowałam ale kto wie:)

  12. Dorota
    28 sierpnia, 2019, 4:12 pm

    Dzięki za przepis. Ogóreczki przepychota, do tego czosnek mmmmmm.
    Niebo w gębie.

  13. tajemniczy nikt
    27 września, 2020, 11:24 am

    pozdro

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)