Ogórki po chińsku. Sałatka z ogórka do obiadu
Bardzo dobre zastępstwo dla naszej ulubionej mizerii. Ogórki po chińsku. Stopień ostrości należy regulować według osobistych preferencji. Dorzucić więcej chili – żaden przecież problem. Przy pytaniach o sól czy pieprz nie ma uniwersalnej odpowiedzi. W kuchni nie da się precyzyjnie dookreślić tych ilości, gdyż każdy ma czułość w innym miejscu. Jeśli danie wyszło zbyt mało wyraźne albo przeciwnie – mamy nadmiar, za mało/za dużo – słone/słodkie/ostre, należy przy następnym wykonaniu dorzucić lub zmniejszyć ilość tych przypraw, by smakowało najlepiej wg uznania domowników.
Pierwsza próba – lekcja pierwsza. Dopiero następne pozwolą uzyskać efekt najbardziej pożądany. Podaję zatem przepis na ogórki, który w tym tygodniu uznajemy za najlepszy. Bardzo dobre ogórki na ostro. Na przystawkę albo do dań w stylach azjatyckich, mięs czy warzyw stir fry, króciutko smażonych (w np. tym rodzaju) – genialne. Mieszanka słono-kwaśno-ostra, z dodatkiem odrobiny słodkości. Ogórki wyszukane dla potrzeb Ani, wpisane do rodzinnego menu na stałe. Czarny sezam do posypania – jeśli mamy. Ładnie wygląda i dodatkowo chrupie. Nie jest konieczny.
P.S. Istnieje duża dowolność w sposobie krojenia ogórka. Tradycyjne plastry, długie wstążki uzyskane nożykiem do obierania warzyw, słupki ( jak na zdjęciu), nacinane na krzyż kawałki – jak kto chce.
składniki (na dwie osoby) :
– 1 dorodny, długi ogórek
– ok. 3/4 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
– 2,5 łyżki octu ryżowego
– szczypta cukru (ok. 1/5 łyżeczki)
– 2 łyżki oleju arachidowego lub sezamowego
– ok. 1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej lub suszonej papryczki chilli (lub tylko szczypta czy więcej – wg.uznania i tolerancji)
– 1,5 łyżeczki czarnego sezamu do posypania
Ogórek pokroić np. wzdłuż na pół, potem na ćwiartki, na ósemki a następnie na ok. 4 cm kawałki. Jeśli warstwa pestek jest duża, można ją wykroić. Jeśli mała – zostawić. Przełożyć do miski, osolić i odstawić na pół godziny. Ogórki puszczą sok, który należy wylać. Dodać posiekany czosnek, ocet, szczyptę soli, cukier, wymieszać dokładnie i odstawić na ok. 10- 15 minut. Posypać chili. W woku lub na patelni podgrzać mocno olej tak, by zaczął dymić (ale się nie spalił). Pierwszy dym – olejem polewamy ogórki. Będzie skwierczało:) Przed podaniem całość wymieszać, posypać czarnym sezamem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
fajny pomysł na ogórka!
Smakowity sposób na ogórkową surówkę:)
ciekawy pomysł. Dla mnie hitem jest z kolei ogórek z miodem i pieprzem 🙂
Super pomysł, na pewno są pyszne 🙂
pierwszy raz słyszę w ogóle o takim przygotowaniu ogórków! Zaskakujące, ale kuszące 🙂
Jak tylko nie zapomnę to muszę takie cudo zrobić 🙂
Niby tylko ogórek, ale w zupełnie innym wydaniu. Czuję się zaintrygowana.
zdecydowanie moje smaki, muszą być pyszne 🙂
Baaardzo podoba mi się ta wersja ogórkowej sałatki 😉
O proszę takich ogórków jeszcze nie jadłam, ale z chęcią spróbuje, bo teraz mam faze na ogórki
Witam.czym mogę zastąpić ocet ryżowy i olej arachidowy? Nigdy ich nie próbowałam,więc nie mam pojęcia,jak smakują
Zaufaj – dobrze smakują. Ocet ryżowy jest delikatniejszy zwłaszcza w zapachu. Można zastąpić ostatecznie jabłkowym ale to nei to samo. A arachidowy z pestek dyni np.
Wszędzie szukałam tego przepisu… i w końcu jest:) Jadłam wielokrotnie, ale nie pamiętałam proporcji przypraw.
Z mojej strony mogę tylko dodać, że Chińczycy przed przygotowaniem tej sałatki najpierw kroją ogórki wzdłuż na pół, a następnie rozgniatają je płaską częścią noża (dogniatają do deski, aż popękają).
Inny sposób to bicie wałkiem przed pokrojeniem, ale tego sposobu nie próbowałam.
Pozdrawiam i dziękuję za przepis:)
Pozdrawiam również. Naciskania nie opanowałam ale kto wie:)
Dzięki za przepis. Ogóreczki przepychota, do tego czosnek mmmmmm.
Niebo w gębie.
pozdro