Sałatka z ogórków po koreańsku
Sałatka z ogórków po koreańsku – słodko- kwaśna kuzynka polskiej mizerii. Idealnie zastąpi ją przy kotlecie schabowym, nada się do grillowanej karkówki czy innych mięs pieczonych i z patelni. Wyraźna w smaku i pikantna na ile zechcemy. W zależności od upodobań ostrą paprykę można pominąć całkiem lub dodać jej tylko małą szczyptę. Najlepiej smakuje schłodzona, zatem dobrze mieć czas wykonać ją przynajmniej pół godziny przed obiadem a nawet rano. Przepis na ogórki w nieco podobnym stylu podawałam już kiedyś, od tych po koreańsku różnią się dodatkiem zalewy z oleju ryżowego (przepis na ogórki po chińsku).
Sałatka z ogórków – świeża, dobra, łatwa w przygotowaniu, ciekawa w smaku, z chrupiącym sezamem i szczypiorkiem, idealna na lato.
Sałatka z ogórków po koreańsku – składniki (na 2 osoby) :
- 1 długi, świeży ogórek lub 3-4 krótkie, gruntowe
- pół łyżeczki soli
sos
- 2 ząbki czosnku ( lub jeden większy)
- mały pęczek szczypiorku o dowolnej grubości
- łyżka octu ryżowego
- łyżeczka brązowego cukru
- dwie łyżeczki sezamu
- 1/4 łyżeczki chilli ( mniej lub więcej wg. upodobań)
Sałatka z ogórków po koreańsku – przepis
Ogórki obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Osolić, wymieszać i pozostawić w szerokiej miseczce na 15 minut.
Szczypiorek i czosnek drobno posiekać, wymieszać w osobnym naczyniu z pozostałymi składnikami sosu. Nieco szczypiorku zostawić do dekoracji.
Z ogórków odlać wodę i osuszyć dotykając plasterków papierowym ręcznikiem. Wlać sos i wymieszać. Udekorować posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Jesteśmy bardzo ciekawe smaku takiej sałatki 🙂
Nie mam ryżu octowego,nigdy go nie próbowałam,czym mogę go zastąpić?
możesz jabłkowym.
lepszy będzie ocet ryżowy
Sałatka niby zwyczajna, kilka składników, a naprawdę niebo w gębie. Zrobiłam te sałatkę dla koleżanek ( i wiele innych) i znikła jako pierwsza. Bardzo chwaliły niepowtarzalny smak.