Prosta karkówka z patelni. Jak wybierać karkówkę?
Prosta karkówka z patelni, do podania np. z ogórkami po koreańsku. i ryżem czy ziemniakami. Często podaję ją w parze z sosem czosnkowym i pieczywem, jest świetna pokrojona w kawałeczki jak gyros i podana w bułce, czy zwyczajnie z chlebem i kiszonym ogórkiem.
Mięso przygotowuje się podobnie jak do grillowania, trzeba je zamarynować przynajmniej godzinę przed smażeniem. Można też zostawić je w marynacie poprzedniego dnia wieczorem, a po pracy, na działce czy wakacjach cieszyć obiadem w kilka minut.
Wybór odpowiedniego kawałka mięsa nie jest taki prosty jak by się mógł wydawać. Zwykle nasz wzrok szuka dorodnego, dużego kawałka. Jednakowoż duża sztuka oznacza, że zwierz nie był młody. Jego mięso będzie twardsze i mniej smaczne. Wybierajmy zatem raczej porcje o mniejszych obwodach. Musi być jasnoróżowe, nie sinawe, a żyłki tłuszczu w przekroju o białym lub lekko kremowym kolorze, nigdy żółte lub ciemnożółte. Najbardziej kruchy, mało żylasty kawałek to ten od strony schabu.
O marynatach do mięs pisałam kiedyś tutaj – “pieczona karkówka, schab, polędwiczki, żeberka – o marynatach”. Kombinacji smakowych jest wiele ale zasada za każdym razem taka sama. Warto o nich przeczytać, by w razie potrzeby np. na wakacjach umieć ją zrobić z tego co dostępne np. w najbliższym sklepiku.
Prosta karkówka z patelni – składniki ( na 4 osoby) :
- 600 g ładnej karkówki wieprzowej
- dwa, trzy ząbki czosnku
- pół cebuli
- dwie łyżeczki musztardy
- dwie łyżki soku z cytryny, pomarańczy lub limonki
- 1/2 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki
- łyżeczka soli
- gałązka świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego, ew. 2 łyżeczki majeranku
- duża szczypta pieprzu cayenne
- łyżeczka cukru (najlepiej trzcinowego)
- czubata łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- 5 dużych łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Prosta karkówka z patelni – przepis
Mięso pokroić w centymetrowej grubości plastry i rozbić lekko tłuczkiem po obu stronach.
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę zetrzeć na tarce. Przełożyć do miski, dodać przyprawy, zalać olejem, wymieszać. W powstałą marynatę włożyć mięso, wymieszać ręką (najlepiej w gumowej rękawiczce) tak by emulsja pokryła płaty. Odstawić pod przykryciem na godzinę, a można też na noc lub 24 h do lodówki.
Patelnię z łyżeczką oleju mocno rozgrzać, plastry mięsa smażyć po obu stronach na rumiany kolor.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)