Ogórki po chińsku. Sałatka z ogórka do obiadu

Bardzo dobre zastępstwo dla naszej ulubionej mizerii. Ogórki po chińsku. Stopień ostrości należy regulować według osobistych preferencji. Dorzucić więcej chili – żaden przecież problem. Przy pytaniach o sól czy pieprz nie ma uniwersalnej odpowiedzi. W kuchni nie da się precyzyjnie dookreślić tych ilości, gdyż każdy ma czułość w innym miejscu. Jeśli danie wyszło zbyt mało wyraźne albo przeciwnie – mamy nadmiar, za mało/za dużo – słone/słodkie/ostre, należy przy następnym wykonaniu dorzucić lub zmniejszyć ilość tych przypraw, by smakowało najlepiej wg uznania domowników.

Pierwsza próba – lekcja pierwsza. Dopiero następne pozwolą uzyskać efekt najbardziej pożądany. Podaję zatem przepis na ogórki, który w tym tygodniu uznajemy za najlepszy. Bardzo dobre ogórki na ostro. Na przystawkę albo do dań w stylach azjatyckich, mięs czy warzyw stir fry, króciutko smażonych (w np. tym rodzaju) – genialne. Mieszanka słono-kwaśno-ostra, z dodatkiem odrobiny słodkości. Ogórki wyszukane dla potrzeb Ani, wpisane do rodzinnego menu na stałe. Czarny sezam do posypania – jeśli mamy. Ładnie wygląda i dodatkowo chrupie. Nie jest konieczny.

P.S. Istnieje duża dowolność w sposobie krojenia ogórka. Tradycyjne plastry, długie wstążki  uzyskane nożykiem do obierania warzyw, słupki ( jak na zdjęciu), nacinane na krzyż kawałki – jak kto chce.

ogórki po chińsku

składniki (na dwie osoby) :

– 1 dorodny, długi ogórek
– ok. 3/4 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
– 2,5 łyżki octu ryżowego
– szczypta cukru (ok. 1/5 łyżeczki)
– 2 łyżki oleju arachidowego lub sezamowego
– ok. 1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej lub suszonej papryczki chilli  (lub tylko szczypta czy więcej – wg.uznania i tolerancji)
– 1,5 łyżeczki czarnego sezamu do posypania

Ogórek pokroić np. wzdłuż na pół, potem na  ćwiartki, na ósemki a następnie na ok. 4 cm kawałki.  Jeśli warstwa pestek jest duża, można ją wykroić. Jeśli mała – zostawić. Przełożyć do miski, osolić i odstawić na pół godziny. Ogórki puszczą sok, który należy wylać. Dodać posiekany czosnek, ocet, szczyptę soli, cukier, wymieszać dokładnie i odstawić na ok. 10- 15 minut. Posypać chili. W woku lub na patelni podgrzać mocno olej tak, by zaczął dymić (ale się nie spalił). Pierwszy dym – olejem polewamy ogórki. Będzie skwierczało:) Przed podaniem całość wymieszać, posypać czarnym sezamem.

sałatka z ogórka po chińsku

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Magdalena Kuchaja
    12 listopada, 2015, 9:55 am

    fajny pomysł na ogórka!

  2. Lena
    12 listopada, 2015, 10:35 am

    Smakowity sposób na ogórkową surówkę:)

  3. Karmel-itka
    12 listopada, 2015, 10:57 am

    ciekawy pomysł. Dla mnie hitem jest z kolei ogórek z miodem i pieprzem 🙂

  4. Ania – Kto ugości moich gości?
    12 listopada, 2015, 6:31 pm

    Super pomysł, na pewno są pyszne 🙂

  5. Salvador Dali
    13 listopada, 2015, 7:07 am

    pierwszy raz słyszę w ogóle o takim przygotowaniu ogórków! Zaskakujące, ale kuszące 🙂
    Jak tylko nie zapomnę to muszę takie cudo zrobić 🙂

  6. Olka
    13 listopada, 2015, 7:35 pm

    Niby tylko ogórek, ale w zupełnie innym wydaniu. Czuję się zaintrygowana.

  7. Poproszę Dokładkę
    14 listopada, 2015, 8:16 am

    zdecydowanie moje smaki, muszą być pyszne 🙂

  8. Bartłomiej Popławski
    14 listopada, 2015, 9:27 am

    Baaardzo podoba mi się ta wersja ogórkowej sałatki 😉

  9. Misiaczka
    4 października, 2016, 1:40 pm

    O proszę takich ogórków jeszcze nie jadłam, ale z chęcią spróbuje, bo teraz mam faze na ogórki

  10. Aga
    6 sierpnia, 2018, 2:19 pm

    Witam.czym mogę zastąpić ocet ryżowy i olej arachidowy? Nigdy ich nie próbowałam,więc nie mam pojęcia,jak smakują

    1. Beata Królikiewicz
      6 sierpnia, 2018, 5:18 pm

      Zaufaj – dobrze smakują. Ocet ryżowy jest delikatniejszy zwłaszcza w zapachu. Można zastąpić ostatecznie jabłkowym ale to nei to samo. A arachidowy z pestek dyni np.

  11. Monika
    2 listopada, 2018, 10:55 pm

    Wszędzie szukałam tego przepisu… i w końcu jest:) Jadłam wielokrotnie, ale nie pamiętałam proporcji przypraw.
    Z mojej strony mogę tylko dodać, że Chińczycy przed przygotowaniem tej sałatki najpierw kroją ogórki wzdłuż na pół, a następnie rozgniatają je płaską częścią noża (dogniatają do deski, aż popękają).
    Inny sposób to bicie wałkiem przed pokrojeniem, ale tego sposobu nie próbowałam.

    Pozdrawiam i dziękuję za przepis:)

    1. Beata Królikiewicz
      4 listopada, 2018, 12:26 am

      Pozdrawiam również. Naciskania nie opanowałam ale kto wie:)

  12. Dorota
    28 sierpnia, 2019, 4:12 pm

    Dzięki za przepis. Ogóreczki przepychota, do tego czosnek mmmmmm.
    Niebo w gębie.

  13. tajemniczy nikt
    27 września, 2020, 11:24 am

    pozdro

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie