kotlety z jajek i pieczarek

Kotlety z jajek i pieczarek

Kotlety z jajek i pieczarek – pycha na obiad czy kolację, idealne do kanapek, tych szykowanych w domu i do szkoły czy pracy. Bierzesz pudełko z kotletem i surówką i masz obiad. Osobiście – uwielbiam.
Można je smażyć, najlepiej na klarowanym maśle lub oleju albo piec w piekarniku. Ta druga metoda wymaga ułożenia na kotletach maślanych wiórków lub skropienie olejem, w przeciwnym razie stają się twardawe i suche, choć… i tak całkiem przyzwoite.
Zajadacze mięsiwa co jakiś czas mierzą się z przyjęciem na obiedzie człowieka, który wolałby onego unikać. No to jak raz – te kotlety i dobra surówka, na przykład marchewka po koreańsku i będą państwo zadowoleni.

Taki kotlet usmażony w okrągłym kształcie może stanowić również przyjemne zastępstwo w hamburgerowej bułce.
Kiedy zostanie tłuczonych ziemniaków z poprzedniego obiadu – śmiało dorzuć do masy. Podobnie zrób z każdą kaszą. Zielenina – koperek, szałwia, szczypiorek, natka pietruszki – dlaczego nie!
Podany przepis przewiduje wykonanie ok. 6 niezbyt dużych sztuk. Osobiście sama zjadam na obiad przynajmniej dwie. Zatem większe rodziny muszą zwielokrotnić porcje. Zresztą nie wierzę, że ewentualne nadmiary uchowają się długi czas.
Będą świetne przygotowane nawet na wielkanocne śniadanie!

Kotlety z jajek i pieczarek – składniki (na 6 niedużych kotletów):

  • 6 jajek
  • 300 g pieczarek
  • ew. mała cebula (nie jest niezbędna)
  • 3 łyżki bułki tartej (może być bezglutenowa)
  • 3-4 łyżki wody lub mleka (może być roślinne)
  • łyżeczka soli, słodkiej papryki, 1/5 łyżeczki pieprzu
  • ew. (niekoniecznie) dwie łyżki startego parmezanu lub innego tego typu sera lub 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
    Nie są bezwzględnie konieczne ale znacznie podnoszą smak.
  • ew. 2 łyżki siekanego szczypiorku, koperku lub natki pietruszki 23nbb
  • dodatkowa bułka do panierowania kotletów
  • masło klarowane lub olej do smażenia

jeśli masz na kuchennym stanie – daj łyżkę sosu rybnego, dwie łyżki płatków drożdżowych, łyżkę sosu sojowego.
Te składniki zawsze podkręcą smak.

Kotlety z jajek i pieczarek – przepis:

5 jajek ugotować na twardo (10 minut od zagotowania wody). Ostudzić.

Pieczarki pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Podobnie zrobić z cebulą.
Podsmażyć na łyżce oleju lub klarowanego masła, na bardzo mocno rozgrzanej patelni.

Ugotowane jajka drobno pokroić lub ugnieść w większej misce tłuczkiem do ziemniaków.
Wszystkie składniki razem z surowym jajkiem wrzucić do jednego naczynia (razem z przyprawami) i mieszać kilka minut.
Uformować z masy kotlety i panierować w tartej bułce.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz (2 łyżki klarowanego masła lub 4 łyżki oleju) i smażyć kotlety na średnim ogniu, na złoty kolor po obu stronach.
Jeśli pieczemy w piekarniku – 200 stopni, funkcja góra dół, odrobina masła/oleju na wierzch i ok. 0,5 h .

kotlety z jajek i pieczarek

kotlety z jajek i pieczarek

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie