Surówka z białej kapusty. Surówka coleslaw

Uniwersalna i klasyczna, bardzo dobra surówka. Coleslaw, kolesław znany z KFC czy sieci McDonald`s. Do mięs z grilla, piekarnika i smażonych. Do wetknięcia w bułkę z domowym burgerem. Jeśli zostaje z obiadu, nasze kanapki na kolację z pieczonym mięsem czy wędliną mają chrupiącą dekorację z kapusty. Lubimy taki zestaw.
Aby siekana kapusta straciła na twardości i przyjemnie zmiękła, należy ją lekko osolić, ugnieść i zostawić na ok. pół godziny przed dodaniem reszty składników. Młodej wystarczy pięć, dziesięć minut. W lżejszej wersji można zastąpić majonez jogurtem naturalnym, choć smak nieco się zmieni. Ja mieszam pół na pół.

surówka z białej kapusty

składniki ( na 3- 4 osoby):

– ok. 1/2 główki  białej kapusty
– 1 marchewka
– mała cebula zwykła lub szalotka (nie lubię, nie daję)   
– 1/4 łyżeczki soli
– łyżeczka, dwie cukru ( może być puder, nie będzie wyczuwalnie chrupiący)
– duża szczypta pieprzu
– 2, 3 duże łyżki majonezu
– ew. łyżka, dwie maślanki
– 1,5 łyżeczki octu winnego
– łyżka soku z cytryny

Kapustę poszatkować. Można dodatkowo posiekać ją jeszcze drobniej nożem. Marchewkę zetrzeć na na grubych oczkach tarki, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystko lekko osolić, wymieszać i ugnieść ręką w misce. Odstawić na 15 minut, by składniki zmiękły. Dodać resztę składników, wymieszać. Odstawić do schłodzenia w lodówce na godzinę, dwie.

surówka coleslaw

Mówię Wam – niebo na talerzu;)



  1. Lena
    25 maja, 2015, 7:35 am

    Moja ukochana surówka 😉

  2. Marzena
    25 maja, 2015, 9:51 am

    Uwielbiam:-)

  3. Naturalne metody
    25 maja, 2015, 2:13 pm

    Takie surówki są rewelacyjne;)

  4. Alexandra
    26 maja, 2015, 9:28 am

    Prosta i smaczna 🙂

  5. Ola Jar
    22 stycznia, 2016, 2:25 pm

    Pycha! 🙂

  6. Ola Jar
    22 stycznia, 2016, 2:25 pm

    Pycha! 🙂

  7. Anonimowy
    21 kwietnia, 2016, 3:34 am

    Zrobilam faktycznie pyszna

  8. Anna Flanczewski
    3 kwietnia, 2017, 10:58 pm

    dodać jeszcze czerwoną kapustę, jest kolorowo i smacznie…

  9. Paweł
    2 grudnia, 2018, 9:31 am

    Naprawdę Pycha.

  10. Kuchnia po mojemu
    18 września, 2020, 6:28 am

    Uwielbiam domowego Colesława.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)