Surówka z białej kapusty. Surówka coleslaw

Uniwersalna i klasyczna, bardzo dobra surówka. Coleslaw, kolesław znany z KFC czy sieci McDonald`s. Do mięs z grilla, piekarnika i smażonych. Do wetknięcia w bułkę z domowym burgerem. Jeśli zostaje z obiadu, nasze kanapki na kolację z pieczonym mięsem czy wędliną mają chrupiącą dekorację z kapusty. Lubimy taki zestaw.
Aby siekana kapusta straciła na twardości i przyjemnie zmiękła, należy ją lekko osolić, ugnieść i zostawić na ok. pół godziny przed dodaniem reszty składników. Młodej wystarczy pięć, dziesięć minut. W lżejszej wersji można zastąpić majonez jogurtem naturalnym, choć smak nieco się zmieni. Ja mieszam pół na pół.

surówka z białej kapusty

składniki ( na 3- 4 osoby):

– ok. 1/2 główki  białej kapusty
– 1 marchewka
– mała cebula zwykła lub szalotka (nie lubię, nie daję)   
– 1/4 łyżeczki soli
– łyżeczka, dwie cukru ( może być puder, nie będzie wyczuwalnie chrupiący)
– duża szczypta pieprzu
– 2, 3 duże łyżki majonezu
– ew. łyżka, dwie maślanki
– 1,5 łyżeczki octu winnego
– łyżka soku z cytryny

Kapustę poszatkować. Można dodatkowo posiekać ją jeszcze drobniej nożem. Marchewkę zetrzeć na na grubych oczkach tarki, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystko lekko osolić, wymieszać i ugnieść ręką w misce. Odstawić na 15 minut, by składniki zmiękły. Dodać resztę składników, wymieszać. Odstawić do schłodzenia w lodówce na godzinę, dwie.

surówka coleslaw

Mówię Wam – niebo na talerzu;)



  1. Lena
    25 maja, 2015, 7:35 am

    Moja ukochana surówka 😉

  2. Marzena
    25 maja, 2015, 9:51 am

    Uwielbiam:-)

  3. Naturalne metody
    25 maja, 2015, 2:13 pm

    Takie surówki są rewelacyjne;)

  4. Alexandra
    26 maja, 2015, 9:28 am

    Prosta i smaczna 🙂

  5. Ola Jar
    22 stycznia, 2016, 2:25 pm

    Pycha! 🙂

  6. Ola Jar
    22 stycznia, 2016, 2:25 pm

    Pycha! 🙂

  7. Anonimowy
    21 kwietnia, 2016, 3:34 am

    Zrobilam faktycznie pyszna

  8. Anna Flanczewski
    3 kwietnia, 2017, 10:58 pm

    dodać jeszcze czerwoną kapustę, jest kolorowo i smacznie…

  9. Paweł
    2 grudnia, 2018, 9:31 am

    Naprawdę Pycha.

  10. Kuchnia po mojemu
    18 września, 2020, 6:28 am

    Uwielbiam domowego Colesława.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)